Πώς και πού θα “απορροφηθούν” 11.000 πρόσφυγες; Αποχωρούν από ΚΥΤ, δομές και διαμερίσματα

File Photo: Πρόσφυγες και μετανάστες σε δομή. ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Ξεκινά από σήμερα, 1η Ιουνίου 2020 η σταδιακή αποχώρηση 11.237 ατόμων από τα διαμερίσματα του προγράμματος “ESTIA“, τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας και τις θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος “Filoxenia”.

Σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε την περασμένη εβδομάδα ο υπ. Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης και κατά την οποία συζητήθηκαν λεπτομέρειες για την έναρξη των αποχωρήσεων αναγνωρισμένων προσφύγων και μη δικαιούχων ασύλου από το ελληνικό σύστημα υποδοχής τόνισε, ότι το σύνολο των αναγνωρισμένων προσφύγων που αποχωρούν από το πρόγραμμα στέγασης, έχουν λάβει έγκαιρα γνώση της εν λόγω απόφασης.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι “βάσει του Ν. 4636/19, ο οποίος ψηφίστηκε τον Νοέμβριο, ως αφετηρία για την αποχώρηση αναγνωρισμένων προσφύγωνείχε οριστεί ο Απρίλιος. Ωστόσο, δόθηκε παράταση μέχρι τα τέλη Μαΐου,λόγω της πανδημίας του Covid-19, κάνοντας πράξη τα αιτήματα των φορέων. Πλέον, δεν υπάρχει χρόνος για επιπλέον καθυστερήσεις. Οι υπηρεσίες του υπουργείου μας ήταν και είναι στην διάθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για να επιλυθούν όποια διαδικαστικά προβλήματα ανακύψουν”.

«Ομαλά θα γίνει η αποχώρηση αναγνωρισμένων προσφύγων και μη δικαιούχων ασύλου από το ελληνικό σύστημα υποδοχής»

Στη συζήτηση που ακολούθησε αναζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τρόποι ώστε η μετάβαση να γίνει ομαλά. Γι’ αυτό, αποφασίστηκαν κοινά σημεία δράσης, όπως η αναθεώρηση του προγράμματος ΗΛΙΟΣ και η καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ και του ΟΑΕΔ.

Επιπλέον, από την 1η Σεπτεμβρίου οι προπληρωμένες κάρτες που δίδονται στους αιτούντες άσυλο, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους αποκλειστικά και μόνο για την αγορά αγαθών και προϊόντων και όχι για ανάληψη μετρητών.

HJ

Δεχτήκαμε επιθέσεις με σωματική βία, πέτρες και ξύλα, λέει η ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια στη Μαλακάσα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: