Ο εθνικιστής Ερντογάν θέλει να υλοποιήσει το παλιό όνειρο των Τούρκων Ισλαμιστών για την Αγιά Σοφιά

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από την απαράδεκτη φιέστα βεβήλωσης της Αγιάς Σοφιάς. Photo via Twitter, Republic of Turkey Directorate of @Communications




Ένα παλιό όνειρο των τούρκων Ισλαμιστών θα μπορούσε να γίνει σύντομα πραγματικότητα, εάν ακουστεί και πάλι το κάλεσμα του μουεζίνη για προσευχή στην Αγία Σοφία και μετατραπεί σε τζαμί, όπως ήταν την οθωμανική περίοδο, γράφει στην εφημερίδα Die Welt, ο Deniz Yücel.

Στις 29 Μαΐου, την επέτειο κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διοργάνωσε ένα αλλόκοτο Show, εμφανιζόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στην Αγία Σοφία, διάβασε απόσπασμα από το Κοράνι και στη συνέχεια έκανε κήρυγμα. Ταυτόχρονα, μια οθόνη είχε στηθεί στην πρόσοψη του κτιρίου, όπου έδειχνε σκηνές αναπαράστασης μάχης.

Ενώ ο Erdogan και το AKP αρέσκονται να κατηγορούν τη Δύση για «νοοτροπία σταυροφόρων», αυτό δεν τον σταματά από το να καυχιέται για τις νίκες των Οθωμανών. Η επέτειος της κατάκτησης καθιερώθηκε ως ανεπίσημη αργία, κατά την οποία ο Erdogan μίλησε με ενθουσιασμό για «την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ». Τώρα, η εμφάνισή του αναζωπύρωσε την παλιά συζήτηση για την Αγία Σοφία.

O Τούρκος Πρόεδρος Erdogan φλέρταρε ήδη με την μετατροπή χρήσης την άνοιξη του 2019, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα σε δύο τζαμά στο Christchurch, της Νέας Ζηλανδίας. Ο δεξιός εξτρεμιστής δράστης, που δολοφόνησε 51 άτομα, στο ‘μανιφέστο’ του φαντασιωνόταν την κατάκτηση εκ νέου της Κωνσταντινούπολης. Ο Erdogan άδραξε αμέσως την ευκαιρία – εκείνο το διάστημα ήταν προεκλογική περίοδος για τις περιφερειακές εκλογές στην Τουρκία- και χαρακτήρισε την μετατροπή σε τζαμί «όχι απίθανη».

Λίγο μετά μετρίασε τα λεγόμενά του. Οι πιστοί θα έπρεπε πρώτα να γεμίσουν το γειτονικό Sultan Ahmed τζαμί (Το μπλε τζαμί). Επιπλέον, ο Erdogan δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση ίσως είχε συνέπειες για τα «χιλιάδες τζαμιά» που διατηρεί το τουρκικό κράτος σε όλο τον κόσμο. Θα μπορούσαν να υπάρξουν συνέπειες και στον τουρισμό, έστω και εάν η Αγία Σοφία παρέμενε προσβάσιμη στους επισκέπτες, όπως και άλλοι ισλαμικοί τόποι λατρείας. Το 2019, επισκέφθηκαν την Αγία Σοφία από το εσωτερικό και το εξωτερικό 3,7 εκ. άτομα, πληρώνοντας είσοδο 100 λίρες (12,96 ευρώ).

Ίσως, όμως, αυτή τη φορά ο Erdogan το εννοεί, διότι η κατάσταση είναι σοβαρή. Ανεργία, πληθωρισμός, υποτίμηση της λίρας- όλα αυτά επιδεινώθηκαν λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Και πολλές φορές, η κυβέρνηση έδειξε μια χαοτική εικόνα μέσα στην κρίση.

Ηχηρό χαστούκι Ιμάμογλου σε Ερντογάν: Κάνει την Αγιά Σοφιά εργαλείο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης

Στις σοβαρές δημοσκοπήσεις, το AKP συγκεντρώνει ποσοστό 30%, ο κυβερνητικός εταίρος, το ακρο-δεξιό MHP κινείται κάτω από το όριο του 10%. Η τάση αυτή δεν συνδέεται με κάποια σημαντική άνοδο της αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, αυξάνεται το στρατόπεδο όσων απέχουν από τις εκλογές και των αναποφάσιστων. Για το λόγο αυτό, ο Erdogan αυξάνει την καταστολή, ενώ παράλληλα προσπαθεί να δημιουργήσει ρωγμές στην αντιπολίτευση σε ιστορικά ζητήματα που διχάζουν την τουρκική κοινωνία, όπως το κουρδικό και το ζήτημα της εκκοσμίκευσης.

Ωστόσο, είναι αμφίβολο το εάν η Αγία Σοφία είναι κατάλληλη γι’ αυτόν τον σκοπό. Εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) που ίδρυσε ο Atatürk, δήλωσε λακωνικά: «Βρίσκεσαι στην εξουσία 18 χρόνια. Εάν θέλετε να το κάνετε, απλά κάντε το». Το εθνικιστικό Καλό Κόμμα έθεσε το αντίστοιχο θέμα ως επείγον αίτημα, αλλά απορρίφθηκε από ψήφους του AKP και του MHP. Μέχρι στιγμής, όπως αναμενόταν, διαμαρτυρήθηκε η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Erdogan απέρριψε τις διαμαρτυρίες. Εξάλλου, φαίνεται να προτιμά μια άλλη οδό. Στις 2 Ιουλίου, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο θα βγάλει απόφαση που αφορά την αγωγή ενός συνταξιούχου δάσκαλου που έχει δώσει μια μοναχική μάχη για 16 χρόνια κατά της κυβερνητικής απόφασης του 1934 με επίσημα νομικά επιχειρήματα.

Αυτή η δίκη μπορεί να αποδειχθεί βολική για τον Erdogan, διότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν θα είναι μια πολιτική απόφαση, αλλά μια απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου, την οποία πρέπει να εφαρμόσει κανείς σε ένα κράτος δικαίου. «Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της ανεξάρτητης δικαιοσύνης μας», δήλωσε πρόσφατα ο Erdogan σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη, κατά την οποία κατάφερε να προφέρει τη λέξη, χωρίς να χαμογελάσει.

ΠΗΓΗ: DIE WELT

Λόγια, λόγια, λόγια για την Αγιά Σοφιά: Ουάσιγκτον και Μόσχα ρίχνουν “μαύρο δάκρυ”, αλλά πράξεις μηδέν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: