Λόγια, λόγια, λόγια για την Αγιά Σοφιά: Ουάσιγκτον και Μόσχα ρίχνουν “μαύρο δάκρυ”, αλλά πράξεις μηδέν…

File photo: A dolphin swims in the Bosphorus in front of the Hagia Sophia Museum on a sunny day in Istanbul, Turkey, EPA, SEDAT SUNA




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Διαπράττουμε το ίδιο λάθος και με τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν που κομπάζει ότι θα μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Αναζητούμε υποστήριξη στο εξωτερικό, την οποία η αλήθεια είναι ότι την έχουμε. Συμπίπτουν στο θέμα αυτό οι θέσεις της Ουάσιγκτον και της Μόσχας. Εξέδωσε ανακοίνωση και η ρωσική κυβέρνηση.

Όμως, υπάρχει μία απόσταση των λόγων από τις πράξεις. Και καταλήγουμε αυτόματα στο ίδιο συμπέρασμα. Ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν υπολογίζει κανένα και τίποτα. Και στο θέμα αυτό, και σε πολλά άλλα, είναι μεγάλη η ευθύνη των Αμερικανών και των Ρώσων. Δημιούργησαν ένα δράκο! Και δεν μπορούν να ασκήσουν κανένα έλεγχο.

Η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης για την Αγία Σοφία είναι γνωστή και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει αλλάξει.

  • Είναι αυτή που περιλαμβάνεται στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη – πρόκειται για την έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες, που αφορά βεβαίως την περασμένη χρονιά.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η Αγία Σοφία είναι ένας χώρος εξαιρετικής σημασίας και υποστηρίζουν τη διατήρησή της κατά τέτοιο τρόπο που να γίνεται σεβαστή η πολύπλοκη διαθρησκευτική της ιστορία.

Όπως αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε όλες τις συνομιλίες που έχουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι με τους Τούρκους ομολόγους τους, υπογραμμίζουν τη σημασία της Αγίας Σοφίας. Είναι λένε ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και διαθρησκευτικού σεβασμού.

Καλώς μέχρις εδώ…

Τι σημαίνει η αναφορά του Τραμπ στην Ανατολική Μεσόγειο στη διάρκεια του τηλεφωνήματος με τον Ερντογάν…

Τώρα, απ’ εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι μπορούν οι Αμερικανοί να επηρεάσουν τους Τούρκους. Ούτε για την Αγία Σοφία, ούτε για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Άλλωστε, οι παλαιότεροι θυμόμαστε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκδίδουν ανακοινώσεις εδώ και τέσσερις δεκαετίες και κατά καιρούς έθεταν το θέμα σε πρωθυπουργούς της Τουρκίας και τώρα στον Ερντογάν. Δεν εκπληρώθηκε καμία υπόσχεση των Τούρκων στους Αμερικανούς προέδρους. Καμία. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον τότε πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, που μετά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε στην Αθήνα και ήταν βέβαιος ότι θα επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή;

Τα ανταλλάγματα που ζητούν οι Τούρκοι είναι αδύνατον να τα δεχθεί η Ελλάδα, διότι συνδέουν το άνοιγμα της Σχολής με τους Μουφτήδες στη Θράκη και τελευταία με το τζαμί στην Αθήνα, και όχι μόνο.

Άρα, για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι χωρίς μαστίγιο δεν επηρεάζονται οι Τούρκοι. Το μαστίγιο το κρατούν ο κ. Τραμπ και ο κ. Πούτιν και δεν θα το χρησιμοποιήσουν. Διότι πάνω απ’ όλα είναι τα συμφέροντά τους…

  • Μου έλεγε ένας γνωστός κληρικός πως θα μπορούσε να υπάρξει θετική εξέλιξη εάν κάποιος έπειθε τον κ. Τραμπ ότι η Αγιά Σοφιά και η Χάλκη θα του δώσουν ψήφους. Όχι μόνο ψήφους των Ελληνοαμερικανών. Γενικά, οι χριστιανοί ψηφοφόροι του θα ικανοποιηθούν.

Αλλά ποιος μπορεί να τον πείσει όταν πέφτει στην μία μετά την άλλη τις παγίδες του Ερντογάν;

Οι Δημοκρατικοί έχουν διαπράξει τραγικά λάθη στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικά σε ότι αφορά την Τουρκία. Έχουν τεράστια ευθύνη και για τη Λιβύη. Ο Μπάρακ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον εγκλημάτισαν. Αλλά, ο κ. Τραμπ ανέβασε τον πήχυ σε ότι αφορά την Τουρκία. Παρέδωσε τα «κλειδιά» της Αμερικής σε ένα σχιζοφρενή ηγέτη…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Καζάνι που βράζει η Αμερική: Θα παραδώσει την εξουσία εάν χάσει τις εκλογές ο κ. Τραμπ, είναι το βασανιστικό ερώτημα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: