Ο Ερντογάν και η Μέρκελ τα είπαν για την Αν. Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη γερμανική απαγόρευση

File Photo: Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνομιλία. EPA, GUIDO BERGMANN
Τηλεδιάσκεψη είχαν η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας.

Η ανακοίνωση αναφέρει πως επίκεντρο της συνομιλίας ήταν η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη.

Σχετικά με τη Λιβύη, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία της πανδημίας στις δύο χώρες.

Να σημειωθεί πως εδώ και ημέρες η Άγκυρα πιέζει το Βερολίνο να άρει την ταξιδιωτική οδηγία που έχει εκδώσει και η οποία εμποδίζει Γερμανούς να μεταβούν στην Τουρκία για τουρισμό.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μαας, η οδηγία αυτή ισχύει για όλες τις χώρες εκτός ΕΕ,μέχρι την 31η Αυγούστου, αλλά ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις για ορισμένες χώρες, με αυστηρά ωστόσο κριτήρια, όπως η εξέλιξη της πανδημίας και η κατάσταση του συστήματος υγείας στις αντίστοιχες χώρες.

Ο Χάικο Μαας, δήλωσε πως το θέμα της Τουρκίας θα εξετασθεί εκ νέου την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο Τούρκος Ομόλογος του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει δηλώσει πως ο Πρόεδρος Ερντογάν θα επιχειρήσει να μεταπείσει την Καγκελάριο Μέρκελ στο ζήτημα αυτό.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ του Παντελή Βαλασόπουλου
Βερολίνο, Γερμανία

Τον Μπορέλ προσκάλεσε ο Λαβρόφ στην Μόσχα μετά την μεταξύ τους επικοινωνία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal