Μήνυμα Λαγκάρντ: H επιτυχής ανάκαμψη θα απαιτήσει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να αναλάβουν το ρόλο τους… “

FILE PHOTO: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Photo via Twitter, @ecb




Έκκληση για γρήγορες αποφάσεις σε σχέση με το ΠΔΠ2021-2027 & Next Generation EU ζήτησε η Λαγκάρντ.

Την εκτίμηση ότι η κοινή ανταπόκριση της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, “εάν χρησιμοποιείται για να κατευθύνει αποτελεσματικά τις επενδύσεις σε τομείς στρατηγικής προτεραιότητας, μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την υλοποίηση του μακροπρόθεσμου οράματος της Ευρώπης”, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – ΕΚΤ, απευθυνόμενη στην οικονομική επιτροπή (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (καθιερωμένος τριμηνιαίος νομισματικός διάλογος ΕΚΤ- ΕΚ). H Πρόεδρος ζήτησε ταυτόχρονα εμβάθυνση της ΟΝΕ, με ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, καλώντας το ΕΚ να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ έστειλε το μήνυμα ότι “η εξασφάλιση επιτυχούς ανάκαμψης θα απαιτήσει από όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να αναλάβουν το ρόλο τους”, ζητώντας “ένα ισχυρό και αποτελεσματικό Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο” και υποσχόμενη “ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ανάκαμψη με όλα τα κατάλληλα μέτρα”.

Αναλυτικά, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι “τα μέτρα της ΕΚΤ θα συνεχίσουν να είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της επιστροφής του πληθωρισμού προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο πληθωρισμού, αφού έχει περάσει η χειρότερη κρίση και η οικονομία της ζώνης του ευρώ ξεκινά το ταξίδι της προς την οικονομική ανάκαμψη”, αλλά “αντιμέτωπη με μια εξαιρετική πρόκληση, η Ευρώπη θα χρειαστεί μια εξαιρετική απάντηση”.

Όπως είπε “ο προϋπολογισμός της ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην κινητοποίηση των απαραίτητων πόρων και στη διάθεσή τους για παραγωγική χρήση”. Σημείωσε δε ότι “για να γίνει αυτό, θα πρέπει να είναι φιλόδοξος – όχι μόνο σε μέγεθος, αλλά και στις προτεραιότητές του και στην αποτελεσματική εφαρμογή του”.

Η Κρ. Λαγκάρντ χαιρέτισε την πρόταση της Κομισιόν για το Next Generation EU, προειδοποιώντας ότι “δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η μεγαλύτερη υπερεθνική έκδοση του ευρώ που έχει ανακοινωθεί ποτέ ότι σχετίζεται με την πρόταση θα μπορούσε επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο στον διεθνή ρόλο του ευρώ”.

“Θα είναι σημαντικό να υιοθετήσετε αυτό το πακέτο γρήγορα. Ο καθορισμός ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος θα δώσει περισσότερη βεβαιότητα και εμπιστοσύνη στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οποιαδήποτε καθυστέρηση κινδυνεύει να προκαλέσει αρνητικές διαρροές και να αυξήσει το κόστος, και συνεπώς τις ανάγκες χρηματοδότησης, αυτής της κρίσης”, προειδοποίησε η κ.Λαγκάρντ.

Σημείωσε δε ότι “οι ευρωπαϊκές δαπάνες θα είναι πιο αποτελεσματικές εάν επικεντρωθούν σε έργα που προσθέτουν πραγματική αξία από ευρωπαϊκή προοπτική”.

“Το πρωταρχικό κοινό συμφέρον είναι να μειωθεί ο κατακερματισμός που απορρέει από την παρούσα κρίση και τις αποκλίσεις μακροπρόθεσμα”, ανέφερε, τονίζοντας ότι “για να λειτουργήσει η Ενιαία Αγορά ως κινητήρας σύγκλισης, οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρέπει να ανταγωνίζονται με παρόμοιους όρους”.

“Για το κοινό μας όφελος, οι ευρωπαϊκές δαπάνες πρέπει να στοχεύουν στην αποκατάσταση ισότιμων όρων ανταγωνισμού και στη στήριξη εκείνων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση”, σημείωσε.

“Έχουμε επίσης κοινό συμφέρον να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη και να προστατεύσουμε την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών. Η κρίση μπορεί να είναι μια ευκαιρία να εκσυγχρονίσουμε τις οικονομίες μας για να τις καταστήσουμε κατάλληλες για το μέλλον. Η μετάβαση προς μια πιο πράσινη οικονομία είναι κρίσιμο μέρος αυτού.

Έχουμε την ευκαιρία να εντείνουμε τις προσπάθειες της ΕΕ για την επίτευξη των στόχων της για την αειφορία, συμπεριλαμβάνοντας τις κλιματικές αλλαγές και τα θέματα βιωσιμότητας στην οικονομική απάντηση στην πανδημία COVID-19”, σημείωσε, προκρίνοντας την πράσινη οικονομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. “Τώρα είναι η ώρα να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε μόνιμη βάση και να φέρει την ΕΕ στα σύνορα της ψηφιακής οικονομίας”.

“Εάν συνδυαστεί με κατάλληλες μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο, αυτά τα μέτρα θα ενισχύσουν την οικονομική ανθεκτικότητα και θα ενισχύσουν τις οικονομίες μας”, ξεκαθάρισε.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της ΕΚΤ για την πορεία του ΑΕΠ, η Πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγησε ότι “μετά από συρρίκνωση του ΑΕΠ 3,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι νέες προβλέψεις του προσωπικού μας βλέπουν να ύφεση κατά 13% το δεύτερο τρίμηνο. Παρά το γεγονός ότι αναμένεται ανάκαμψη αργότερα μέσα στο έτος και να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους του, το πραγματικό ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ προβλέπεται τώρα να μειωθεί κατά 8,7% σε ολόκληρο το 2020, ακολουθούμενο από αύξηση 5,2% το 2021 και 3,3% το 2022”.

“Η απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας αφήνει επίσης το σημάδι της στον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ. Ο ετήσιος πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ μειώθηκε περαιτέρω στο 0,1% τον Μάιο, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Κοιτώντας μπροστά, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω σε ολόκληρο τον ορίζοντα προβολής. Στο βασικό σενάριο, ο πληθωρισμός εκτιμάται σε μέσο όρο 0,3% το 2020, πριν αυξηθεί ελαφρώς σε 0,8% το 2021 και περαιτέρω σε 1,3% το 2022”, επεσήμανε.

Σε σχέση με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, εξήγησε ότι η επιδείνωση του πληθωρισμού που απειλεί τον μεσοπρόθεσμο στόχο σταθερότητας των τιμών και την αδικαιολόγητη επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, οδήγησε το Διοικητικό Συμβούλιο στην απόφαση να αυξήσει το ποσό του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για πανδημία (PEPP) κατά 600 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε συνολικά 1.350 δισεκατομμύρια ευρώ, για να επεκτείνει τον καθαρό ορίζοντα αγοράς έως τουλάχιστον το τέλος Ιουνίου 2021, και επανεπένδυση έως τουλάχιστον το τέλος του 2022.

Σημείωσε ότι η ενσωματωμένη ευελιξία των αγορών PEPP μπορεί ακόμα να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη σταθεροποίηση της αγοράς, διασφαλίζοντας την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και μεταξύ δικαιοδοσιών . Δεύτερον, εξήγησε ότι “οι αγορές περιουσιακών στοιχείων είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη χαλάρωση της στάσης της νομισματικής πολιτικής στο τρέχον περιβάλλον κρίσης, διότι μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τις συνθήκες χρηματοδότησης της αγοράς για τις εταιρείες και την τιμή της πίστωσης για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.

Έκανε δε λόγο για πλέον ευνοϊκούς όρους μέσω των πιστωτικών πράξεων για την τελική υποστήριξη τραπεζικού δανεισμού σε όσους επηρεάζονται περισσότερο από τη διάδοση του κορωνοϊού, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. “Επιπλέον, έχουμε μειώσει σημαντικά τις απαιτήσεις ασφάλειας, για να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες μπορούν να κάνουν πλήρη χρήση των πιστωτικών πράξεων μας και να βοηθήσουν στη διατήρηση της ροής των πιστώσεων”, ανέφερε.

“Όλα αυτά τα μέτρα θα υποστηρίξουν τις συνθήκες ρευστότητας και χρηματοδότησης στην οικονομία και θα βοηθήσουν στη διατήρηση της ροής πιστώσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η διατήρηση ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών για όλους τους τομείς και δικαιοδοσίες θα στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας “, τόνισε. “Τα μέτρα που σχετίζονται με την κρίση είναι προσωρινά, στοχευμένα και αναλογικά”, τόνισε. “Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ πρέπει, φυσικά, να αξιολογεί συνεχώς εάν τα μέτρα πολιτικής της επιτυγχάνουν τον επιδιωκόμενο σκοπό τους”, διευκρίνισε.

“Οι πρόσθετες αγορές περιουσιακών στοιχείων θα συμβάλουν στη χαλάρωση των πιστωτικών συνθηκών για τον ιδιωτικό τομέα και συνεπώς θα στηρίξουν τις βιώσιμες επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν και να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζομένους”, τόνισε. ” Αυτό θα συμβάλει στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, που είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που καθορίζει το εισόδημα και την οικονομική ασφάλεια ατόμων και οικογενειών στη ζώνη του ευρώ”, ανέφερε. “Τα μέτρα μας διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη στήριξη της διαμεσολάβησης πιστώσεων μέσω τραπεζών, κυρίως επειδή οι επιχειρηματικές προοπτικές του τραπεζικού συστήματος εξαρτώνται πρώτα απ `όλα από τις μακροοικονομικές προοπτικές. Τέλος, οι αποφάσεις μας θα διασφαλίσουν ότι οι υψηλότερες δανειακές ανάγκες από τις δημοσιονομικές αρχές που σχετίζονται με την απαραίτητη δημοσιονομική αντίδραση στην κρίση δεν θα μεταφραστούν σε σημαντικά υψηλότερα επιτόκια για τον ιδιωτικό τομέα”, εξήγησε η κ. Λαγκάρντ.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ του Αθανάσιου Αθανασίoυ
Βέλγιο, Βρυξέλλες

Συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας έως 5,2%: H «βαθύτερη» ύφεση μετά το Β’ ΠΠ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: