Καλά κάνει ο Πρωθυπουργός και είναι υπέρ της ειρήνης: Αλλά, δυστυχώς, απέναντι έχει τον Ερντογάν…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, στα Σπάτα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ουδείς μπορεί να αδικήσει ένα ηγέτη ο οποίος επιθυμεί την ειρήνη και όχι τον πόλεμο. Ας παραμείνουμε σοβαροί, διαφορετικά θα περάσουμε όλοι την πόρτα του φρενοκομείου. Όλα τα υπόλοιπα που λέγονται είναι ψεκασμένες εθνικιστικές θεωρίες…

Πιστεύω ότι η ειρήνη είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά που μας χάρισαν μετά την καλή υγεία. Αλλά, δυστυχώς, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, όπου η επικράτηση της ειρήνης έναντι του πολέμου και της καταστροφής δεν εξαρτάται μόνο από εμάς.

Έγραψα την παραπάνω εισαγωγή για να αναφερθώ στην τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ισλαμο-εθνικιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία μίλησαν περί ανέμων και υδάτων!

  • Οι δύο ηγέτες επέλεξαν να μην αγγίξουν τα κρίσιμα θέματα, όπως είναι οι άνευ προηγουμένου απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και γενικά ο αποσταθεροποιητικός της ρόλος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το καταλαβαίνω, αλλά από την άλλη πλευρά, η είδηση της συνομιλίας, μετά από πολλούς μήνες, δεν έπρεπε να περιοριστεί μόνο στην πανδημία και τις τουριστικές ροές. Διότι δίνεται η εντύπωση στους πολίτες, ότι στόχος ήταν να ηρεμήσουν τα πνεύματα μέχρι να περάσει το καλοκαίρι για να μην χάσουμε τους …τουρίστες, και από Σεπτέμβρη …βλέπουμε!

Για να μην έχουμε παρεξηγήσεις: Επαναλαμβάνω ότι το να προσπαθεί ένας ηγέτης, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης, να επικρατήσει η ειρήνη στην ταραγμένη περιοχή της Μεσογείου, είναι μία καλή και θετική πράξη. Όπως έχω γράψει πολλές φορές, μόνο σχιζοφρενείς προτιμούν τον πόλεμο από την ειρήνη. Και δυστυχώς στη γειτονιά μας έχουμε ένα τέτοιο τρελό.

Και είναι κάτι για το οποίο συμφωνούν όλοι, ακόμα και οι χώρες που τον υποστηρίζουν, όπως οι μονίμως ανθέλληνες Βρετανοί και οι Ιταλοί, που χαρακτηρίζονται από υπουλία. Η Ρώμη παίζει βρώμικο παιγνίδι, αν και φέρεται να είχε ένα ρόλο για να πραγματοποιηθεί η τηλεφωνική συνομιλία, όπως άφησε να εννοηθεί ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο Κοινοβούλιο.

Στη σημερινή εποχή τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ποιος περίμενε ότι θα φτάναμε στο σημείο, η Τουρκία να κατέχει εδάφη στην Κύπρο, στο Ιράκ, στη Συρία και τώρα στη Λιβύη και να μην συγκινείται κανείς. Μα κανείς. Αντιδρά η Γαλλία, η οποία πιστεύω πως δεν θα μείνει μόνο στα λόγια, χωρίς αναγκαστικά αυτό να σημαίνει και στρατιωτική ενέργεια. Υπάρχουν τρόποι, το έχουμε αποδείξει αρκετές φορές. Οι ισχυρές κυρώσεις είναι το καλύτερο όπλο και από την στρατιωτική ισχύ, φτάνει να είναι ισχυρές και να τηρηθούν.

Γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ταγίπ Ερντογάν χρειάζονταν το «κανάλι των γαμπρών» τους;

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξελίσσεται σε διεθνή ταραξία και πρέπει να απομονωθεί. Δεν τρέφω αυταπάτες. Όταν τον υποστηρίζουν ακόμα ο Λευκός Οίκος και το Κρεμλίνο και όταν υποθάλπτουν την επιθετικότητά του, πόσο θα τον ενοχλήσουν οι κυρώσεις, θα αναρωτηθεί ο καθένας και έχετε δίκιο. Όμως, η ιστορία διδάσκει ότι τις κυρώσεις τις φοβάται. Η οικονομία του στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο από τα χρήματα του Κατάρ και το λαθρεμπόριο με το Ιράν.

Δεν ελπίζω ότι η Καγκελάριος Μέρκελ και οι λίγοι Ευρωπαίοι ψεκασμένοι ηγέτες, όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας θα επιτρέψουν ευρωπαϊκές κυρώσεις, αλλά η προσπάθεια αξίζει. Και αφού ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι διατεθειμένος να φτάσει στα άκρα, ας συνταχθούν μαζί του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρόεδρος της Κύπρου.

  • Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, καλώς παραμένει ένας μεγάλος υποστηρικτής της ειρήνης. Αλλά, γνωρίζει, πως απέναντι, ο γείτονας μας, τρέφεται πλέον με τους πολέμους. Και όταν δεν αρπάζει με διαπραγματεύσεις αυτά που παρανόμως απαιτεί, καταφεύγει στον πόλεμο. Άλλωστε, το φωνάζει ο άνθρωπος. Μας το είπαν όλοι οι Τούρκοι αξιωματούχοι, λίγο-πολύ: Δώστε τα με το καλό για να μην τα πάρουμε με τον πόλεμο.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραχωρήσει τίποτα. Ούτε μία σπιθαμή ελληνικής γης. Γνωρίζω ότι μερικοί σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη είναι «αυτής της ιδέας». Να συμβιβαστούμε για να ησυχάσουμε. Πάντα αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας. Και δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία στον πρωθυπουργό τη Ελλάδας.

Σύντομα αναμένεται να έχουμε και συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον ισλαμο-εθνικιστή πρόεδρο της Τουρκίας. Αυτό το μήνυμα φτάνει από διάφορες πηγές. Προσωπικά δεν νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Η Τουρκία έχει δημιουργήσει ένα βαρύ κλίμα εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και η συνάντηση θα στείλει ένα πολύ λάθος μήνυμα: ότι ο κ. Μητσοτάκης φοβήθηκε. Θα στοιχηματίσω ότι αυτό θα υποστηρίξουν οι Τούρκοι.

Για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση πρέπει να κάνει πολλά βήματα πίσω η Τουρκία. Διαφορετικά θα αποδειχθεί ότι «πάμε γυρεύοντας». Στη συνάντηση αυτή ο Ερντογάν θα καταθέσει τις παράνομες διεκδικήσεις του. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα τις δεχθεί -αυτό το ισχυρό μήνυμα εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου, και πιστεύω ότι δεν θα το αλλάξει. Οπότε γιατί να πραγματοποιηθεί η συνάντηση; Για να επιβεβαιώσουμε ότι διαφωνούμε; Εκτός αν έχει αλλάξει η ελληνική θέση και δεν το γνωρίζουμε…

Ας περιμένουμε την επόμενη γκάφα του κ. Ντόκου για να πληροφορηθούμε τις συμβουλές που δίνει στον Πρωθυπουργό. Και να θυμόμαστε ότι η ειρήνη επιβάλλεται όταν έχεις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Και η Ελλάδα έχει και σήμερα, παρά τις κρίσεις που πέρασε τα τελευταία δέκα χρόνια…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Και μιας και αναφερθήκαμε στον ένα εκ των δύο συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Ντόκος παραδέχθηκε ότι δεν ήταν ορθή η πολιτική ταύτισης της κυβέρνησης με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Άρα παραδέχεται ότι κάποιος συμβούλευσε λάθος τον Πρωθυπουργό. Ποιος είναι; Θα έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί ή καλύτερα θα έπρεπε να είχε αποπεμφθεί από την ομάδα των συμβούλων του κ. Μητσοτάκη…

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Είμαστε άξιοι της τύχης μας… Όλη η προσοχή μας στα σκάνδαλα, όταν η Τουρκία σχεδιάζει σύγκρουση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: