Η Ελλάδα αν πάει σε συμβιβασμό με την Τουρκία θα χάσει έδαφος: Οι λάθος συμβουλές, η μία επιλογή…

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρυ Πάϊατ (Α), σε παλαιότερο στιγμιότυπο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων πρέπει να αναλύονται με ακρίβεια και να μην διαγράφονται με τον γνωστό ωχαδερφισμό που διακατέχει τις ελίτ της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Και επιμένω να ασχολούμαι με τους εκπρόσωπους των ελίτ διότι αποτελούν μάστιγα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Επηρεάζουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις των δύο χωρών, και ακόμα και αν βρεθούν εκτός εξουσίας, έχουν τον τρόπο να παρεμβαίνουν, κινδυνολογώντας. Συνηθίζουν να καταγγέλλουν και τις «ανυπάκουες» κυβερνήσεις στο εξωτερικό.

Το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις τους, άρα έχουν δώσει λάθος συμβουλές σε προέδρους, πρωθυπουργούς, υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας. Και το αποτέλεσμα το βλέπουμε όλοι.

  • Η Τουρκία εισέβαλε παράνομα στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία «κατεβαίνει» τώρα προς τη Ρόδο και σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων, και οι δύο χώρες δεν είναι οχυρωμένες. Διότι, ειδικά η Αθήνα, κυριαρχείται από το φοβικό σύνδρομο προς την Τουρκία, με το οποίο έχει μπολιαστεί η πλειοψηφία των πολιτικών. Τουλάχιστον η Κύπρος τόλμησε και διευθέτησε τα της ΑΟΖ της. Η Ελλάδα φοβάται.

Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις ψάχνουν ψύλλους στα άχυρα και βεβαίως δεν τους βρίσκουν. Από τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι και σήμερα, δεν τόλμησε κανένας πρωθυπουργός να δεχθεί την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της «Μητέρας» και της «Θυγατέρας»…

Πόσες φορές ακούσαμε -σε ενημερώσεις υπό καθεστώς ανωνυμίας- από επώνυμους πολιτικούς μας, τη φράση «τι θέλετε, να τα βάλουμε με την Τουρκία». Και η αμέσως επόμενη φράση κυριαρχείται από το συμβιβασμό. Και τι σημαίνει συμβιβασμός; Να δώσουμε για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Το ξέρω ότι πρόκειται περί αρρωστημένης, στην κυριολεξία, προσέγγισης της δυσάρεστης κατάστασης που δημιουργεί η Τουρκία.

Βεβαίως, οι τελευταίες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, έχουν ξυπνήσει τους πάντες στην Αθήνα και τη Λευκωσία, διότι βρισκόμαστε ενώπιον αυτού που οι Αμερικανοί ονομάζουν “γυμνή αλήθεια».

Την Τετάρτη το βράδυ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι εμφανίστηκαν, μεταφερόμενοι με λεωφορεία, οι πρώτοι «μετανάστες» στον Έβρο με στόχο να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα. Άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μας προειδοποίησε ο άνθρωπος! Ότι θα ακολουθήσει τσουνάμι «μεταναστών». Και στον Έβρο και στο Αιγαίο. Θεωρώ ότι ήταν μία πρώτη πρόβα για να δουν την ελληνική αντίδραση, παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι έστειλαν λίγους «μετανάστες».

Τα ραντεβού του Μητσοτάκη και του Αναστασιάδη με τον Νετανιάχου: Για να πάρουμε πρέπει και να δώσουμε…

Η Τουρκία κτυπά σε πολλά μέτωπα ως να είναι υπερδύναμη, που βεβαίως ΔΕΝ είναι. Όσο πολεμούσε την Κυπριακή Δημοκρατία στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, στην Αθήνα επικρατούσε μία ανακούφιση. Και αναφέρομαι σε όλες τις κυβερνήσεις. Ένας πολιτικός, με τον οποίο συζητούσα συχνά για το Κυπριακό, επιχειρηματολογώντας εναντίον μίας κακής λύσης, μου απάντησε ότι το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει να μείνει άλυτο για να μην ενοχλεί η κατοχική δύναμη στο Αιγαίο και τη Θράκη!

Ομολογώ ότι ενέταξα την κουβέντα του στα επιχειρήματά μου εναντίον της κακής λύσης του Κυπριακού. Όντως, φοβερή κουβέντα από ένα ρεαλιστή. Δυστυχώς, δεν ζει πια για να του ανακοινώσω ότι η σημερινή Τουρκία ενοχλεί ταυτόχρονα στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στον Έβρο, στη Συρία και στη Λιβύη. Και ότι τόσα χρόνια μετά, και ενώ γνωρίζαμε τα σχέδια της κατοχικής δύναμης, δεν έχουμε ακόμα τρόπο αντιμετώπισής της.

Γεγονός είναι ότι στην προηγούμενη επίθεση στον Έβρο, η Ελλάδα απάντησε κατάλληλα και βγήκε κερδισμένη. Ήταν ένα καλό τέστ και το πέρασε θαυμάσια. Σε ότι αφορά το Αιγαίο, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές μειώθηκαν. Βοήθησε σε αυτό και η πανδημία του κορωναϊού, που κτύπησε και την Τουρκία. Ο Αλλάχ δεν βοήθησε τον κ. Ερντογάν, όπως ήλπιζε.

  • Εάν η εμφάνιση των «μεταναστών» στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπως ισχυρίζονται τα τουρκικά ΜΜΕ, είναι η πρώτη ένδειξη, αυτό σημαίνει πως ξεκίνησε η δεύτερη φάση της εισβολής στον Έβρο. Εάν το τουρκικό σχέδιο είναι αυτό που γνωρίζουμε, θα ακολουθήσει επίθεση και στο Αιγαίο.
  • Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση, εάν προσθέσουμε στα παραπάνω και την απόφαση της Άγκυρας για να ξεκινήσει έρευνες και γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Μέχρι την περασμένη Τρίτη, υπήρχε ένας εφησυχασμός στην ελληνική πλευρά, και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο. Εάν ο λόγος είναι για να μην ανησυχήσουν οι πολίτες, που εξέρχονται από την κρίση της πανδημίας, θα έλεγα ότι θα μπορούσα να τον κατανοήσω. Αλλά δεν γνωρίζουν ότι ο ενημερωμένος πολίτης δεν πανικοβάλλεται και αντίθετα βοηθά και υποστηρίζει; Θα φτάσουμε στην εποχή που οι Έλληνες κατέφευγαν στις ξένες πηγές για να πληροφορηθούν τι συνέβαινε στην Πατρίδα τους;

Ο λόγος που αντιμετώπισε η Ελλάδα την πανδημία, και μάλιστα με επιτυχία, είναι ότι η κυβέρνηση δεν είπε ποτέ ψέματα στο λαό. Η ίδια ενημέρωση, γεμάτη αλήθειες, πρέπει να επιλεγεί και για την κρίση που προκαλεί η Τουρκία.

Πάντα πίστευα ότι η κατοχική δύναμη δεν θα τολμήσει ποτέ να επιτεθεί στην Ελλάδα λόγω της σχέσης των δύο χωρών με το ΝΑΤΟ. Πια πιστεύω ότι στην Τουρκία χάθηκε η λογική και οι ηγεσία της κυριαρχείται από σχιζοφρένεια. Ξεχνούν ότι όταν ανοίγει η πόρτα του φρενοκομείου μπορεί να σαρώσει και τους ίδιους.

Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια του συμβιβασμού διότι θα χάσει έδαφος. Άρα οι επιλογές του Πρωθυπουργού είναι σχεδόν μηδενικές, εκτός μίας… Είναι υποχρεωμένος να προστατεύσει την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της Ελλάδας και τον ελληνικό λαό. Όπως το έκανε τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο, όπως το έπραξε με την πανδημία.

Είναι και μία ευκαιρία να τελειώνει ο πενταετής εκβιασμός μέσω των «μεταναστών» που χρησιμοποιεί η Τουρκία στη Λιβύη και τη Συρία, και θα χρησιμοποιήσει ξανά στον Έβρο και τον Αιγαίο. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντέξει και αυτή την άνανδρη επίθεση της Τουρκίας και να θωρακίσει επιτέλους για πάντα τη χώρα. Εάν η απόφαση είναι η ορθή και πατριωτική, ο λαός θα ακολουθήσει οπωσδήποτε.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ακούω αρκετούς πια, που υποστηρίζουν τη “λογική”, που βεβαίως δεν έχει …λογική, “να πάμε σε πόλεμο (με την Τουρκία) να ξεμπερδεύουμε”. Δικαιολογημένα εκνευρίζονται με αυτό το πολεμικό παιγνίδι της κατοχικής δύναμης. Ο πόλεμος είναι η χειρότερη εξέλιξη, όχι μόνο για την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο, αλλά για όλο τον κόσμο. Αν είχαμε ένα λογικό γείτονα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε. Άρα, λόγω της σχιζοφρένειας του Ερντογάν, όλα είναι πιθανά. Στην περίπτωση της κατοχικής δύναμης, δεν είναι τι επιθυμούμε εμείς, αλλά τι σχεδιάζει αυτή… Άρα θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε σύγκρουση, επειδή έτσι …γουστάρει ο φίλος του Ντόναλντ Τραμπ…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ας ξεκινήσουμε από τα “εύκολα”: Γιατί η Αθήνα και η Λευκωσία δεν υπογράφουν συμφωνία για την ΑΟΖ;

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal