Η Ε.Ε. στηρίζει όσο ποτέ άλλοτε την Ελλάδα, υποστηρίζει η Φωνή της Αμερικής: Τα είδε όλα ο Μπορέλ…

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, επίσκεψη στο Στρατιωτικό Φυλάκιο 1, στις Καστανιές του Έβρου, την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020. Φωτογραφία ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ




O επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell εξέφρασε ανησυχία για τις επιδεινούμενες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και συντασσόμενος με την Αθήνα, προειδοποίησε την Άγκυρα ότι οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης των συνόρων και των δικαιωμάτων της Ελλάδας θα εκληφθεί ως προσβολή συνολικά στην Ε.Ε..

Αυτο αναφέρεται σε ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας στην Αθήνα της Voice of America (Anthee Carassava).

Ωστόσο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας, σχολιάζει η δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα στην Ε.Ε. για τις προβληματικές σχέσεις της με τη γειτονική Τουρκία.

Η Ε.Ε. και ο Josep Borrell υπερασπίζονται τώρα την Ελλάδα, όπως ποτέ στο παρελθόν, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Επισημαίνεται ότι ο κ. Borrell επισκέφθηκε την Ελλάδα προκειμένου να δει και ο ίδιος την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο δημοσίευμα φιλοξενείται δήλωση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, ο οποίος τόνισε:

Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο αλλά δεν θα το κάνουμε με την απειλή βίας. Ούτε θα βοηθήσουμε στην νομιμοποίηση της συστηματικής παραβίασης του δικαίου από την Τουρκία”.

Η στήριξη της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες είναι σημαντική, καθώς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί σε κρίσιμη σύνοδο τις επόμενες εβδομάδες όπου θα τεθεί το θέμα των τουρκικών ενεργειών καθώς και η αυξανόμενη ανησυχία για πιθανή ένοπλη σύγκρουση, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Επίσης, μεταφέρεται η ανησυχία του βουλευτή της ΝΔ και αναλυτή Τάσου Χατζηβασιλείου για επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας Τουρκίας ενόψει των Αμερικανικών εκλογών και δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Trump δείχνει μεγάλη ανοχή προς την Τουρκία.

Ο κ. Χατζηβασιλείου σχολιάζει ότι εάν η Ε.Ε. δεν αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, κυρίως οικονομικές, τότε όλη η συζήτηση και η πίεση δεν θα επηρεάσει την συμπεριφορά της Τουρκίας.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται τέλος ότι Τούρκοι αξιωματούχοι είναι έξαλλοι με όσα δήλωσε ο Josep Borell, ισχυριζόμενοι ότι δεν ασχολήθηκε με τις καταγγελίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αποτροπής εισόδου μεταναστών στον Έβρο στις αρχές του χρόνου.

ΠΗΓΗ: EU Slams Turkey’s Actions Along Greek Border, Drilling in East Mediterranean

Γεραπετρίτης για τo τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Ερντογάν: Αναγκαία η επικοινωνία σε ύψιστο επίπεδο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: