Για γέλια και για κλάματα ο «στρατηγικός διάλογος» μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Josep Borrell στην τηλεδιάσκεψη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. EPA, Virginia Mayo / POOL




«Συντονιστής και διαιτητής των διαφορών στο δικό του στρατόπεδο, ο Josep Borrell, έκανε ό, τι μπορούσε για να πείσει, ότι η συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών και του Αμερικανού ομολόγου των Μάικ Πομπέο είχε αποτέλεσμα».

Τα παραπάνω δημοσιεύει στην εφημερίδα Le Monde ο δημοσιογράφος Jean-Pierre Stroobants. Σύμφωνα με την ανταπόκρισή του συμμετέχων στην διάσκεψη, τη χαρακτήρισε ως ακολούθως:

«Δεν θα μάθετε τίποτα γιατί δεν υπάρχει τίποτα …. Συμμετείχα σε πολλές μη παραγωγικές συναντήσεις, αλλά σε αυτό το σημείο… Στην πραγματικότητα, το μοναδικό μήνυμα του Pompeo ήταν: ας ενωθούμε και να σχηματίσουμε συνασπισμό εναντίον της Μόσχας και του Πεκίνου».

Κατά τον δημοσιογράφο, στις πρεσβείες, το μήνυμα που δόθηκε είναι προφανώς πιο επικαλυμμένο: «Δεν τίθεται ζήτημα προσθήκης στις διαφορές με τους Αμερικανούς, αλλά μάλλον να τους ζητήσουμε, για παράδειγμα, να ανανεώσουν τη σχέση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επειδή η πολυμερής συνεργασία είναι πιο απαραίτητη από ποτέ».

Επισημαίνεται η μη αναφορά του  Borrell στις προτεινόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον μελών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, τις οποίες το Παρίσι θεώρησε «σοκαριστικό», με τον δημοσιογράφο να σημειώνει την «υπεκφυγή»  του Borrell, όταν ρωτήθηκε σχετικά, με διπλωματική πηγή της εφημερίδας να αναφέρει:

«Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συμφώνησε σε ανταλλαγή και νομίζω, ότι βλέπει τη ζωτικότητα του διατλαντικού δεσμού και την ανάγκη να διατηρηθεί». Για τον κ. Borrell, αυτή η  σύνδεση είναι «ισχυρότερη από ποτέ», παρατηρεί ο Stroobants.

Ως προς την Κίνα, τονίσθηκε η ανάγκη από κοινού επίλυσης των σημαντικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στο Χονγκ Κονγκ, και επομένως, μια πρόταση για έναν μελλοντικό «ειδικό διάλογο» ως προς το ζήτημα είναι «στο τραπέζι»

Ως προς το Ισραήλ και την απειλή προσάρτησης εδαφών στη Δυτική Όχθη, ο  Pompeo υπερασπίζεται μόνο την προσέγγιση της κυβέρνησης Trump, για ανάγκη μαζικών παραχωρήσεων από τους Παλαιστινίους, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάλειψης της Ιερουσαλήμ, ζήτημα ως προς το οποίοι οι Ευρωπαίοι είναι διχασμένοι, τονίζει ο δημοσιογράφος.

Ο υπουργός της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto, δήλωσε, ότι η χώρα του θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση «αντίθετη προς τα συμφέροντα του Ισραήλ», ενώ ο υπουργός του Λουξεμβούργου Jean Asselborn , εξακολουθεί να προσπαθεί να ενώσει τους 27, σχετικά με ένα έργο αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους.

Πιθανές κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ, σε περίπτωση προσάρτησης των παλαιστινιακών εδαφών, θα είναι ένα άλλο πιθανό πλήγμα για τους Ευρωπαίους.  Έτσι, η ΕΕ επαναλαμβάνει την ανάγκη επιστροφής στο έργο της σε δύο κράτη, προκειμένου να διασφαλίσει μόνιμα την περιφερειακή σταθερότητα, αλλά ο Pompeo δεν είπε τίποτα, όταν η Γερμανία προσπάθησε να βρει μια νέα μορφή ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Δεν υπήρχε τίποτα να δεχτεί ή να αρνηθεί, ήταν μια συνομιλία, μια ανταλλαγή απόψεων», δήλωσε ο Borrell.

Υπογραμμίζεται η μη περαιτέρω δέσμευση του Αμερικανού ΥΠΕΞ για πιθανές πιέσεις της κυβέρνησής του προς την Τουρκία, η οποία, όπως σημειώνεται, έχει γίνει βασικός παράγοντας στη σύγκρουση στη Λιβύη, με τον δημοσιογράφο να τονίζει ταυτόχρονα, ότι «ανησυχώντας για την επιδείνωση της κατάστασης σε αυτήν τη χώρα, καθώς και για την αύξηση των τουρκικών δραστηριοτήτων γεώτρησης έξω από την Κύπρο, οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν μια αποκλιμάκωση, στην οποία η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να συμβάλει.»

ΠΗΓΗ: Pas de propositions concrètes à l’issue d’un « dialogue stratégique » entre les Etats-Unis et l’Union européenne

Το γαλλικό πλοίο Courbet, ανοικτά των λιβυκών ακτών, στόχος «εξαιρετικά επιθετικού» τουρκικού ελιγμού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: