Το γαλλικό πλοίο Courbet, ανοικτά των λιβυκών ακτών, στόχος «εξαιρετικά επιθετικού» τουρκικού ελιγμού

File photo: Το γαλλικό πλοίο Courbet (αριστερά) το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο επικίνδυνου ελιγμού από τουρκικά σκάφη, σε μία από τις αποστολές του. Φωτογραφία via EU NAVFOR, FS Courbet




«Άγκυρα και Παρίσι περνούν στα όπλα”: Το γαλλικό πλοίο Courbet, που επιχειρούσε ανοιχτά της Λιβύης, για τον εντοπισμό ενός φορτηγού πλοίου, ύποπτου για μεταφορά όπλων, αποτέλεσε αντικείμενο επιθετικού ελιγμού από τουρκική φρεγάτα, γράφει η εφημερίδα Le Figaro.

Αυτό αποκάλυψε το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, γεγονός που οδήγησε το Παρίσι να καταγγείλει την «πολιτική στρουθοκαμήλου» του ΝΑΤΟ έναντι της Τουρκίας, τόσο ως προς τις ενέργειές της εντός της Συμμαχίας, όσο και στη Λιβύη ή στο Ιράκ.

«Έχουμε ήδη γνωρίσει περίπλοκες φάσεις στη Συμμαχία, υπάρχουν τρόποι να τις ξεπεράσουμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική στρουθοκαμήλου και δεν μπορούμε να προσποιούμαστε, ότι δεν υπάρχει τούρκικο πρόβλημα, επί του παρόντος στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να το δούμε, να το αναφέρουμε και να το αντιμετωπίσουμε », δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του γαλλικού Υπουργείου Άμυνας.

«Αυτά τα πλοία, που μερικές φορές συνοδεύονται από τουρκικές φρεγάτες, δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση», ανέφεραν από το γαλλικό υπουργείο στο AFP, τονίζοντας, ότι η υπουργός Άμυνας  Florence Parly, θα «θέσει το θέμα», κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Άμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας,  που πραγματοποιείται αυτήν την Τετάρτη.

«Παρίσι και Άγκυρα προβαίνουν, εδώ και για λίγες ημέρες, σε έντονες δηλώσεις, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να επενδύει στη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη», υπογραμμίζει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας το αίτημα της ΕΕ, την περασμένη εβδομάδα, προς το ΝΑΤΟ,  για στήριξη της εφαρμογής της επιβολής του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, μετά την αποτροπή επιθεώρησης ύποπτου πλοίου από το τουρκικό στρατό.

Επισημαίνεται επίσης, η καταγγελία της Τουρκίας από τη γαλλική Προεδρία για «απαράδεκτο» παρεμβατισμό  στη Λιβύη, μετά την ανάπτυξη επτά τουρκικών πλοίων  ανοιχτά της Λιβύης.

«Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο χρησιμοποιώντας το  ΝΑΤΟ και η Γαλλία δεν μπορεί να το επιτρέψει αυτό», τόνισαν από τα Ηλύσια.

ΠΗΓΗ: Le Courbet, navire français au large de la Libye, visé par une manœuvre turque «extrêmement agressive»

Με το BAYRAKTAR παρακολουθούν οι Τούρκοι πλοία, μαχητικά και δυνάμεις του Ε.Σ. που “κλειδώνουν” τις περιοχές ενδιαφέροντος…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: