Ενα κινούμενο «Μνημείο Ελευθερίας» για όσους γκρέμισαν το Τείχος του Βερολίνου

Το μνημείο που θα κατασκευαστεί στο Βερολίνο. Via Twitter @World Architecture
Οι εργασίες για την κατασκευή του «Εθνικού Μνημείου στην Ελευθερία και Ενότητα» της Γερμανίας ξεκίνησαν στο Βερολίνο.

Σε σχέδιο του γραφείου Milla & Partner και με επικεφαλής τον καλλιτεχνικό διευθυντή και αρχιτέκτονα Sebastian Letz, το πρότζεκτ τιμά αυτούς που αγωνίστηκαν για την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την επανένωση της χώρας.

Σχεδιάστηκε ως γιγαντιαίο κινητικό γλυπτό, μια ελλειπτική λεκάνη, η οποία κλίνει προς τη μία ή την άλλη πλευρά αναλόγως πού θα συγκεντρώνονται επάνω του οι επισκέπτες. Είναι ένα διαδραστικό γλυπτό το οποίο θέλει να θυμίσει τη σημασία της ενότητας, της επικοινωνίας και της συμμετοχής.

«Εάν τουλάχιστον 20 άτομα σταθούν στη μία άκρη της λεκάνης, η λεκάνη θα αρχίσει αργά και απαλά να κινείται» εξηγεί ο Letz. Η πλατφόρμα προσκαλεί τους επισκέπτες να δράσουν από κοινού φέρνοντας στον νου τα όσα συνέβησαν το 1989, μια ευρεία κοινή δράση σε μια διαιρεμένη χώρα. Για να έχουν την εμπειρία της μεταμόρφωσης του μνημείου, οι επισκέπτες πρέπει να ενωθούν, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να συνεργαστούν. «Η ελευθερία και η ενότητα δεν είναι στατικές συνθήκες» εξηγούν από την ομάδα των σχεδιαστών. «Πρέπει συνεχώς να επαναπροσδιορίζονται και απαιτούν διαρκή αφοσίωση».

 

Το μνημείο ανεγείρεται στην καρδιά του Βερολίνου και δύο σλόγκαν με κεφαλαία γράμματα θα εγχαραχτούν στο πάνω μέρος της μήκους 50 μέτρων λεκάνης: «Wir sind das Volk. Wir sind ein Volk (Είμαστε ο λαός. Είμαστε ένας λαός)», οι φράσεις που φώναζαν οι διαδηλωτές το 1989. «Όπως και με την ειρηνική επανάσταση του 1989, οι άνθρωποι πρέπει να επικοινωνήσουν και να αποφασίσουν για κοινή δράση για να προκαλέσουν την κίνηση. Δείχνει (σ.σ. το μνημείο) την ισχύ των πολλών» συνεχίζουν οι αρχιτέκτονες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα 

Τείχος Βερολίνου: 120.000 υφασμάτινες γιρλάντες με ιδιόχειρα μηνύματα πολιτών

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal