Διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προκρίνουν οι Αμερικανοί: Ειρήνη όχι πόλεμος, το μήνυμα

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με την Ιβάνκα Τραμπ και τον πρέσβη John Richmond στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. State Department Photo by Freddie Everett




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και «έδειξαν» χωρίς περιστροφές τον διάλογο.

Πρίκειται για μία αναμενόμενη εξέλιξη φυσικά. Δεν υπήρχε περίπτωση να υποστηρίξουν το αντίθετο, ιδιαίτερα αν είχαν αναμειχθεί για να πραγματοποιηθεί η συνομιλία των δύο ηγετών.

  • Μιλώντας στο κανάλι OPEN και στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε -μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος- ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία, ως Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μοιράζονται το κοινό συμφέρον σε ένα διάλογο συνεργασίας και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, κάτι που ενισχύει τη Συμμαχία μας», όπως τονίζεται.

Μπορεί να επιχειρήσει κανείς διάφορες αναγνώσεις αυτής της λιτής, αλλά ενδιαφέρουσας, ανακοίνωσης με πιο βασική ότι η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι διαφορές μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ δεν λύνονται με πόλεμο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι με αυτή την ανάλυση αποδοκιμάζει τις τουρκικές πολεμικές προετοιμασίες. Βεβαίως δεν το λέει καθαρά και ξάστερα ως όφειλε.

Επίσης εξάγεται από την ανακοίνωση ότι η αμερικανική κυβέρνηση προκρίνει διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, για την ειρηνική, όπως αναφέρει, επίλυση των διαφορών τους.

Βεβαίως εδώ έχουμε από τη μια την παραβατική Τουρκία, που προκαλεί και απειλεί με πόλεμο και από την άλλη την Ελλάδα που αμύνεται με όποια διπλωματικά μέσα έχει στη διάθεσή της.

Νομίζω ότι και στο σημείο αυτό οι Αμερικανοί έπρεπε να είναι ξεκάθαροι και να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Ότι την ένταση τη δημιουργεί μόνο η Τουρκία. Έπρεπε να εισακουστεί ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος δήλωσε στην ΕΡΤ:

«Το ανέφερα πρόσφατα και σε ακρόαση στο Κογκρέσο, ότι δεν πρέπει να λέμε ότι όλα τα μέρη θα πρέπει να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση. Γιατί η Ελλάδα και η Κύπρος δεν κάνουν τίποτα για να δημιουργήσουν πρόβλημα στην περιοχή. Δεν κάνουν τίποτα για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις έντασης. Όχι. Είναι μόνο η Τουρκία που το κάνει αυτό. Επομένως καλείς σε αυτοσυγκράτηση την χώρα που είναι ο παραβάτης. Δεν τους βάζεις όλους στην ίδια κατηγορία, σαν να είναι το ίδιο».

Η Λιβύη μας ενδιαφέρει πολύ: Το σχέδιο Ερντογάν κυκλώνει την Ευρώπη από τον Έβρο μέχρι την Τρίπολη…

  • Σε ότι αφορά τη συμμετοχή της Ουάσιγκτον στις προσπάθειες για να συνομιλήσουν ο κ. Μητσοτάκης και ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, δεν έχουμε κάποια επιβεβαίωση. Αλλά από άλλες πηγές πληροφορηθήκαμε ότι και οι Αμερικανοί, μαζί με τους Γερμανούς και τους Ιταλούς, βοήθησαν για την πραγματοποίηση αυτής της συνομιλίας.

Ως ανάλυση, πιστεύω ότι η αμερικανική κυβέρνηση θέλει πολύ να συνεχιστεί η επικοινωνία των δύο ηγετών και σίγουρα επιθυμεί την έναρξη ενός διαλόγου για να συζητήσουν οι δύο πλευρές τις διαφορές τους -πρόκειται, να θυμίσουμε για απαιτήσεις της Τουρκίας, η οποία στην ουσία ζητά συνδιαχείριση στο Αιγαίο και έλεγχο όλης της Κύπρου.

Στο θέμα της Λιβύης και του παράνομου Μνημονίου οι Αμερικανοί τάσσονται με την Ελλάδα. Στο θέμα του Αιγαίου κρατούν μία μεσοβέζικη στάση, στάση Ποντίου Πιλάτου όπως συνηθίσαμε να λέμε.

Τις τελευταίες ημέρες διεξάγονται στο παρασκήνιο έντονες προσπάθειες από την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τη Ρώμη για να μειωθεί η ένταση που δημιουργεί η Τουρκία. Δεν έχουμε καν ενδείξεις για κάμψη της τουρκικής πλευράς, η οποία επιμένεις στις απαράδεκτες απόψεις της. Οι θέσεις που καταθέτει παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι παράνομες και οι όροι της Άγκυρας είναι ανεδαφικοί.

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, η ελληνική κυβέρνηση ΔΕΝ μπορεί να παρακαθίσει σε ένα διάλογο, του οποίου η Άγκυρα προαναγγέλλει το αποτέλεσμα… Οποιαδήποτε υποχώρηση στην Τουρκία θα στιγματίσει την Ελλάδα για πάντα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Τοξικό το κλίμα στον Λευκό Οίκο: Και αυτό επηρεάζει και τις όποιες αποφάσεις για τον προκλητικό Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: