Τοξικό το κλίμα στον Λευκό Οίκο: Και αυτό επηρεάζει και τις όποιες αποφάσεις για τον προκλητικό Ερντογάν

Ο κόσμος καίγεται και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παίζει γκόλφ στο ξενοδοχείο του, Trump National Golf Club στην πόλη Στέρλινγκ της Βιρτζίνια. EPA, JIM LO SCALZO




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η κατάσταση στην Αμερική, μετά την απόλυτη επαναφορά του νέου κορωναϊού, είναι πέρα από καταθλιπτική. Πολιτείες, όπως το Τέξας και η Φλόριντα, αλλά και άλλες, που επιχείρησαν πρώτες την επανεκκίνηση της οικονομίας, αναγκάστηκαν να καλέσουν τους κατοίκους να παραμείνουν και πάλι στα σπίτια τους, σκορπώντας την απογοήτευση.

Οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως οι θυσίες τους πήγαν χαμένες στο βωμό του πανικού των Ρεπουμπλικάνων να παρουσιάσουν μία κάποια επιτυχία στη μάχη κατά της πανδημίας ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Το κλίμα του πανικού έχει καταλάβει και τον ένοικο του Λευκού Οίκου, ο οποίος μετά την πανωλεθρία στην εκδήλωση της Τούλσα, όπου ανέμενε τις χιλιάδες των οπαδών του, που τελικά δεν πήγαν να τον ακούσουν, εμφανίστηκε στον κήπο της προεδρικής κατοικίας σε πολύ κακή κατάσταση.

Του φταίνε όλα και όλοι του Ντόναλντ Τραμπ και άρχισε να χάνει την εμπιστοσύνη του, ακόμα και στο γαμπρό του, Τζάρεντ Κούσνερ, που σύμφωνα με τα γραφόμενα των αμερικανικών ΜΜΕ τον θεώρησε και αυτόν υπεύθυνο για το φιάσκο της πρώτης πολυδιαφημισμένης εκδήλωσής του, μετά την πανδημία. Βέβαια, όλους θα τους απολύσει κάποια στιγμή, αλλά όχι τον σύζυγο της αγαπημένης του θυγατέρας.

  • Όλο αυτό το τοξικό κλίμα επηρεάζει και τον κ. Τραμπ στα προεδρικά καθήκοντά του. Το πλήγμα των αποκαλύψεων του Τζον Μπόλτον, πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου είναι τεράστιο, καθώς αμφισβητείται πλέον από σημαντικούς Αμερικανούς νομοθέτες, όπως ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, η αποτελεσματικότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Παράλληλα, καταρρέει και ο μύθος της νίκης στον πόλεμο κατά του κορωναϊού.
  • Έτσι πολύ απλά το φγράφω: ο σημερινός Πρόεδρος ακούει μόνο τον εαυτό του, που ζει σε άλλο …πλανήτη.

Μελετώντας κανείς τις λεπτομέρειες που καταγράφει ο κ. Μπόλτον έχει την αίσθηση ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όπως την γνωρίζαμε, έχει εκλείψει. Ο πρώην σύμβουλος του κ. Τραμπ, ομιλεί στην πραγματικότητα για εξωτερική πολιτική που εξυπηρετεί τα προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα του σημερινού προέδρου, και ηγετών όπως ο Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόκειται, βεβαίως, για φρικτή διαπίστωση, η οποία αποκαλύπτει και την τραγωδία της αμερικανικής υπερδύναμης.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του κ. Τραμπ, η Αμερική καταγράφει ήττες σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη. Στην ουσία αποσύρεται με δραματικό τρόπο, στη βάση του προεδρικού «δόγματος», αποφασίζουμε και διατάζουμε, χωρίς να γίνεται καμία προεργασία και χωρίς οι ΗΠΑ να εισέρχονται σε νέες συμμαχίες με φιλικές χώρες, που θα μπορούσαν να τις αντικαταστήσουν.

Η επιμονή του κ. Τραμπ να επιστρέψουν όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες στα σπίτια τους είναι σίγουρα ένα καλό σύνθημα για τους ψηφοφόρους του. Αλλά, δυστυχώς για τον Πλανητάρχη, ενώ ο ίδιος διαφημίζει ότι με τις δικές του προσπάθειες η Αμερική γίνεται μεγάλη, στην πραγματικότητα είναι μία αναξιόπιστη (και μικρή) χώρα, η οποία εγκαταλείπει τους συμμάχους της.

Ο κ. Τραμπ είναι εκτός τόπου και χρόνου στα θέματα της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Για να παραμείνει η Αμερική υπερδύναμη, πρέπει να είναι έτοιμη να δικαιολογήσει τη φήμη της με τη δύναμη των όπλων. Είναι μία πραγματικότητα, η οποία σε πολλούς ανθρώπους δεν αρέσει, είτε επειδή προτιμούν τη Ρωσία και τη Κίνα, είτε επειδή είναι πραγματικοί εραστές της ειρήνης. Δικαίωμά τους.

  • Η χειρότερη διαπίστωση, που δεν πηγάζει μόνο από το βιβλίο του κ. Μπόλτον, είναι ότι δίνεται μερικές φορές η εντύπωση ότι η εξωτερική πολιτική είναι προς πώληση. Οι ισχυρισμοί του πρώην αξιωματούχου του Λευκού Οίκου για τις σχέσεις του κ. Τραμπ με τους προέδρους της Κίνας και της Τουρκίας, (ισχυρισμούς) τους οποίους μπορεί να αποδείξει, ποιο μήνυμα στέλνουν στους συμμάχους των ΗΠΑ;
  • Και αναφέρομαι σε «ισχυρισμούς» για να μην σεληνιάζονται οι οπαδοί του κ. Τραμπ στην …Ελλάδα, για τους οποίους πραγματικά αδυνατώ να αντιληφθώ πως μπορούν να υποστηρίζουν ένα επιχειρηματία, ο οποίος υποθάλπτει την επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Βεβαίως, στην πλειοψηφία τους είναι ακροδεξιοί και φανατικοί και προφανώς νομίζουν πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι προϊόν της παγκοσμιοποίησης. Ότι εφόδια χρειάστηκε η εκστρατεία του στις εκλογές του 2016 κατασκευάστηκαν στην Κίνα, διότι υποθέτω τα «εργατικά χέρια» στις ΗΠΑ είναι πολύ πιο ακριβά από τους καταπιεσμένους Κινέζους εργαζόμενους. Η υποκρισία περισσεύει και ο Αμερικανός πρόεδρος κερδίζει τα σκήπτρα!

Καλά κάνει ο Πρωθυπουργός και είναι υπέρ της ειρήνης: Αλλά, δυστυχώς, απέναντι έχει τον Ερντογάν…

Οι αποκαλύψεις του κ. Μπόλτον, ο οποίος έχει οπαδούς στο στρατόπεδο των συντηρητικών -διότι οι Δημοκρατικοί τον ανακάλυψαν εσχάτως για τους δικούς τους κομματικούς λόγους- σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων, έχουν μουδιάσει τους Ρεπουμπλικάνους, ειδικά τους νομοθέτες, οι οποίοι ξαφνικά έχουν τεθεί στη γωνία, διότι οι κατηγορίες έρχονται από ένα δικό τους άνθρωπο, το πιο διάσημο «γεράκι» της δεξιάς. Όσον αφορά την πανδημία, τα γεγονότα ομιλούν από μόνα τους.

Το γεγονός ότι οι Τούρκοι έσπευσαν να διαψεύσουν τον κ. Μπόλτον, του προσφέρει την αξιοπιστία (credibility) που ίσως επιζητούσε, μετά την επίθεση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που τον χαρακτήρισε «προδότη». Δυστυχώς για τον κ. Τραμπ, αλλά και τον κ. Πομπέο, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, έχει στοιχεία και αποδείξεις για το «ξεπούλημα» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ, που εξελίσσεται σε «νέμεση» του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον κάλεσε στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων για να καταθέσει και να αντικρούσει τις κατηγορίες του κ. Μπόλτον, που αφορούν την Τουρκία, την Κίνα, τη Βενεζουέλα και άλλες υποθέσεις της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Προκαταβολικά πιστεύω ότι είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί πειστικά το τσουνάμι των αποκαλύψεων. Διότι ακριβώς ο κ. Μπόλτον βρισκόταν μέσα στο «μυστικό δωμάτιο», σχεδόν πάντα δίπλα από τον πρόεδρο Τραμπ.

  • Ο Αμερικανός Πλανητάρχης, λόγω αυτών των προβλημάτων, που τον έχεουν αποσυντονίσει, δεν σκέφτεται ορθά και για το συμφέρον των αμερικανικών στρατηγικών συμφερόντων. Ενώ υπέγραψε το νόμο EastMed, που υποστηρίχθηκε από τους Αμερικανούς νομοθέτες, δεν ακολουθεί τις αρχές του. Και ας αναφέρεται σ’ αυτόν και το Ισραήλ. Προφανώς τον “ακύρωσε” μετά από κάποια εκ των πολλών συζητήσεων που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Για το μόνο που παλεύει και πολεμά ο κ. Τραμπ είναι η επανεκλογή του. Δεν πάει να καίγεται όλος ο κόσμος. Δεν δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον. Οι προσπάθειες μερικών Αμερικανών διπλωματών για να σταματήσει η επιθετικότητα του Ερντογάν συνεχίζονται αμείωτες. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουν επιτυχία…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η Λιβύη μας ενδιαφέρει πολύ: Το σχέδιο Ερντογάν κυκλώνει την Ευρώπη από τον Έβρο μέχρι την Τρίπολη…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: