Ακόμα και η πανδημία λειτούργησε ρατσιστικά: Ευκαιρία για τις ΗΠΑ να γυρίσουν για πάντα τις σελίδες της ντροπής

Διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόντι στη Νέα Υόρκη. EPA, JUSTIN LANE




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Για τη Νέα Υόρκη δεν είναι μόνο ο τραγικός απολογισμός των θανάτων και των βαριών συνεπειών της πανδημίας, ειδικά σε παραμελημένες και πυκνοκατοικημένες περιοχές, αλλά τώρα είναι και η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα.

Εκτός από τις αλυσιδωτές επιπτώσεις του κορωνοϊού, έχουν προστεθεί οι «παράπλευρες απώλειες» της αντιρατσιστικής εξέγερσης εξαιτίας βιαιοπραγιών και λεηλασιών, συνθέτοντας ένα επικίνδυνο τοπίο.

Πρόκειται για μια από τις δυσκολότερες περιόδους στη σύγχρονη ιστορία της Νέας Υόρκης. Κι ενώ η αμερικανική μεγαλούπολη μετρά τις περισσότερες πληγές από όλες τις πόλεις του κόσμου, η πανδημία ανέδειξε το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό χάσμα μεταξύ γειτονιών και εθνικοτήτων.

  • Πρόσφατα, δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία για τους θανάτους από τον κορωνοϊό, σε σχέση με τις περιφέρειες, τις ηλικίες, τα παθολογικά προβλήματα και τις φυλετικές προελεύσεις.

Η μεγάλη διαφορά στον αριθμό των θανάτων ανάμεσα σε φτωχές και πλούσιες περιοχές έδειξε ότι ακόμα και η πανδημία λειτούργησε ρατσιστικά εις βάρος των Αφροαμερικανών και Ισπανόφωνων, με βάση τις κραυγαλέες οικονομικές ανισότητες.

Δεν ευθύνονται λοιπόν μόνο κάποιοι ρατσιστές αστυνομικοί, όπως οι τέσσερις που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη. Τις κύριες ευθύνες έχει ένα ολόκληρο σύστημα σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο, με συγκεκριμένες πολιτικές, καταδικάζοντας εκατομμύρια πολίτες στη φτώχεια, την απομόνωση και την εξαθλίωση.

Η πανδημία έπληξε πολύ περισσότερο περιοχές με μεγάλο ποσοστό Αφροαμερικανών, Ισπανόφωνων και χαμηλών εισοδημάτων, όπου λόγω της οικονομικής κατάστασής τους δεν είχαν όλα αυτά τα χρόνια τη δυνατότητα για προληπτικό ιατρικό έλεγχο, για σωστή διατροφή και για ένα υγιεινό τρόπο ζωής, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να αντιμετωπίζουν χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ορισμένες πλούσιες περιοχές -κυρίως στο Μανχάταν- δεν είχαν σχεδόν κανένα θάνατο, σύμφωνα με την έκθεση του Τμήματος Υγείας της Νέας Υόρκης. Αν και το μεγαλύτερο ποσοστό όσων έχουν χάσει τη ζωή τους ανήκουν στην τρίτη ηλικία, εντούτοις υπάρχει ένα υπολογίσιμο ποσοστό στις νεότερες ηλικίες.

  • Ενδεικτικό ήταν το πρωτοσέλιδο αφιέρωμα της «Νιου Γιορκ Τάιμς» με χίλια ονόματα αποθανόντων όλων των ηλικιών, αντιπροσωπεύοντας τις 100 και πλέον χιλιάδες ζωές που χάθηκαν στις ΗΠΑ από τον κορωνοϊό.

«Μπορεί να βρισκόμαστε όλοι μπροστά στον ίδιο κίνδυνο, αλλά δεν είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι», δήλωσε χαρακτηριστικά η Αφροαμερικανίδα Ινέζ Μπάρον, δημοτική σύμβουλος από το Μπρούκλιν, της οποίας η εκλογική περιφέρεια 42 έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτου στη Νέα Υόρκη.

Όπως επισημαίνεται στην προαναφερομένη έκθεση, τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι παρόμοια μεταξύ των ηλικιακών ομάδων στην Αμερική, αλλά υψηλότερα μεταξύ των Αφροαμερικανών και των Ισπανόφωνων από ό,τι των λευκών. Χαμηλού εισοδήματος ομάδες και κοινότητες μη λευκών αντιμετωπίζουν σημαντικές ανισότητες στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων ποσοστών χρόνιων παθήσεων, με περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα θύματα της πανδημίας είναι πολύ πιθανό να είναι κατά πολλές χιλιάδες περισσότερα ειδικά στην πολιτεία της Νέας Υόρκης από ό,τι δείχνει η επίσημη καταμέτρηση (24.133 μέχρι την Πέμπτη το απόγευμα).

  • Όπως καταγράφηκε, 24.172 περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν στη Νέα Υόρκη, πέρα από τον συνηθισμένο αριθμό, μεταξύ 11 Μαρτίου και 2 Μαΐου, υποδηλώνοντας ότι αυτά τα θύματα συνδέονται με τον κορωνοϊό ή από επιπλοκές που προκαλούνται. Δηλαδή, ο αριθμός των θανάτων από τον ιό θα είναι διπλάσιος.

Με την πρόωρη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε πολλές πολιτείες και κυρίως με τις μαζικές αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις σε μεγάλες πόλεις αυξάνονται οι ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων του κορωνοϊού τις προσεχείς εβδομάδες.

Μερίδα επιστημόνων εκφράζει επίσης φόβους ότι αν μέσα στους επόμενους μήνες δεν βρεθούν αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του ιού, ο συνολικός αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ μπορεί να φτάσει το μισό εκατομμύριο μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Η αφροαμερικανική κοινότητα πληρώνει το βαρύτερο τίμημα στην πανδημία, την οικονομική κρίση και τις βαθιά ριζωμένες ρατσιστικές συμπεριφορές και πρακτικές. Μέσα από την τραγωδία και την αγωνία που βιώνει η Νέα Υόρκη και ολόκληρη η χώρα, ίσως να είναι μια μοναδική ευκαιρία για τις Ηνωμένες Πολιτείες να γυρίσουν για πάντα τις χθεσινές και τις σημερινές σελίδες της ντροπής.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Η ανεξέλεγκτη είσοδος τουριστών σε Ελλάδα-Κύπρο μπορεί να αποτελέσει «ωρολογιακή βόμβα» για την υγεία των πολιτών και την ασφάλεια των δυο χωρών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: