Η ανεξέλεγκτη είσοδος τουριστών σε Ελλάδα-Κύπρο μπορεί να αποτελέσει «ωρολογιακή βόμβα» για την υγεία των πολιτών και την ασφάλεια των δυο χωρών

Άποψη της παραλίας της Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο, Σάββατο 30 Μαΐου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Σε κάθε είδους τραγωδία υπάρχουν πάντα οι κερδισμένοι και οι χαμένοι. Και όσοι δεν βιώνουν ένα δράμα, είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιληφθούν το μέγεθος και τις προεκτάσεις του, καθώς και τους κινδύνους, τις αιτίες και τους παράγοντες που οδήγησαν σε μια θλιβερή κατάσταση.

Για παράδειγμα, όταν πολύνεκρες συγκρούσεις ή τρομοκρατικές επιθέσεις εκδηλώνονταν μόνο σε χώρες της Μέσης Ανατολής ή σε άλλες περιοχές, και αντιμετωπίζονταν στην Αμερική και την Ευρώπη ως «μακρινά γεγονότα», ήταν σχεδόν αδύνατο για τον μέσο πολίτη της Δύσης και της Ρωσίας να αντιληφθεί τις πραγματικές επιπτώσεις στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών στις πληγείσες χώρες.

Μετά τα χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και τις τρομοκρατικές επιθέσεις που ακολούθησαν σε ευρωπαϊκές χώρες, οι πολίτες σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ισπανία, Γαλλία, Ρωσία κι αλλού έγιναν μάρτυρες τέτοιων ασύλληπτων τραγωδιών με αθώους ανθρώπους να σκοτώνονται σε δρόμους και πλατείες των δικών τους πατρίδων.

  • Πανομοιότυπη εικόνα επικρατεί δεκαετίες τώρα όσον αφορά την εξάπλωση ασθενειών ή για ακραία καιρικά φαινόμενα. Ακόμα και στις περιπτώσεις που εμφανίζονταν διάφοροι μεταδοτικοί ιοί στην Αφρική ή την Ασία, ο υπόλοιπος κόσμος με τις ηγεσίες του (και με μέρος της επιστημονικής κοινότητας) έδειχνε με τις συμπεριφορές και τις πολιτικές του ότι πρόκειται για προβλήματα που δεν τον αγγίζουν.

Σήμερα, αν και ολόκληρη η ανθρωπότητα βιώνει τις συνέπειες της πανδημίας, εξακολουθούν να επικρατούν τέτοιες αντιλήψεις επειδή το κόστος δεν είναι παντού το ίδιο. Πολλές χώρες πληρώνουν πολύ πιο βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές εξαιτίας αργοπορημένων αντιδράσεων (όπως στις ΗΠΑ και την Βρετανία) ή διαφορετικών ιατρικών μοντέλων ή ποικίλων θεωριών συνωμοσίας.

Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα και η Κύπρος με αξιοθαύμαστο τρόπο κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τη μεταδοτικότητα του ιού. Με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος, με περιορισμούς και απομόνωση, επιτεύχθηκε ο βασικότερος στόχος: να σωθούν εκατοντάδες ή χιλιάδες ζωές, όπως επίσης και για να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία.

Αυτός ο αγώνας όμως δεν έφτασε ούτε καν στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου επειδή ο ιός δεν εξαφανίστηκε από πουθενά και από καμία χώρα. Ο κίνδυνος να μην μπορούν τα νοσοκομεία να ανταποκριθούν σε αυξημένες ανάγκες παραμένει και το σημαντικότερο είναι ότι όχι μόνο δεν υπάρχει εμβόλιο, αλλά δεν υπάρχει ούτε ένα αποτελεσματικό φάρμακο για τον κορωνοϊό. Όλα είναι σε κλινικές μελέτες και υπό δοκιμή.

Επιπλέον, πολύ λιγότερο από το 1% του πληθυσμού στην Ελλάδα μολύνθηκε από τον κορωνοϊό, όπως ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Στην Κύπρο ενδεχομένως το ποσοστό να είναι χαμηλότερο. Άρα, περισσότερο από το 99% των ανθρώπων κάθε ηλικίας και στις δυο χώρες δεν απέκτησε ανοσία στον ιό.

Οι ψευδαισθήσεις του Τραμπ, οι τεράστιες ευθύνες της Κίνας, ο ρόλος του Γκουτέρες, οι προκλήσεις του Ερντογάν

  • Ο κ. Τσιόδρας είπε επίσης κάτι πολύ σημαντικό που δεν αφορά μόνο το τι θα μπορούσε να συμβεί, αλλά και τι μπορεί να συμβεί μελλοντικά: «Με το καλύτερο δυνατό σενάριο σχετικά με τη θνητότητα του ιού και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού 10%, ο αριθμός των θανάτων θα ήταν σε μια μέση τιμή, 13.685, ενώ στο πιο αισιόδοξο σενάριο, θα έφταναν στους 7.065».

Με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων, όσο ρίσκο και να υπάρχει πλέον με την επιστροφή στην λεγόμενη κανονικότητα, όλα θα εξαρτηθούν από την αυστηρή τήρηση των προστατευτικών μέτρων απ’ όλους τους πολίτες και σε όλους τους επαγγελματικούς, κοινωνικούς, ψυχαγωγικούς και θρησκευτικούς χώρους.

Σε λίγες μέρες, σε λίγες εβδομάδες, θα διαφανεί κατά πόσο η κατάσταση θα παραμείνει ελεγχόμενη σε ικανοποιητικό βαθμό, με τη συνέχιση βέβαια της ιχνηλάτησης κρουσμάτων και με εφαρμογή μέτρων περιορισμού σε τοπικό επίπεδο, όπου κριθεί αναγκαίο.

Πέρα όμως από το όποιο αναπόφευκτο ρίσκο και την αναγκαία λειτουργία της οικονομίας, όταν τα σύνορα είναι «κλειστά» ή μέσω κάποιας επιβεβλημένης διαδικασίας ελέγχου για τους εισερχόμενους στη χώρα διασφαλίζεται, σε υπολογίσιμο βαθμό, η σιγουριά για τη μη μετάδοση του ιού (όπως έγινε με τους επαναπατρισθέντες) και ο κίνδυνος για έξαρση της πανδημίας θα είναι χαμηλότερος.

Υπό τις παρούσες συνθήκες για τον κορωνοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό που επιχειρείται να γίνει με τον εξωτερικό τουρισμό σε Ελλάδα και Κύπρο μπορεί να αποτελέσει «ωρολογιακή βόμβα». Και δεν είναι μόνο η απειλή για την ανθρώπινη ζωή, είναι και η ορατή πιθανότητα στο τέλος της ημέρας να υπάρξει πολύ μεγαλύτερο οικονομικό κόστος σε σχέση με την «ημιαπώλεια» μιας τουριστικής χρονιάς.

  • Τουλάχιστον, η απόφαση για προσέλκυση ξένων επισκεπτών θα έπρεπε να συνοδευτεί με απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες. Πολύ εύστοχα ο φίλος και συνάδελφος Μιχάλης Ιγνατίου ανέφερε ότι «εάν η Ελλάδα δεν εισαγάγει τις εξετάσεις όλων όσων εισέρχονται στη χώρα, μπορεί να ομιλούμε τον Αύγουστο για τη μεγαλύτερη τραγωδία… Όλοι όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα πρέπει να κάνουν το τεστ και κατά την αναχώρηση και κατά την άφιξή τους».

Στη Νέα Υόρκη δεν υπάρχει σχεδόν γειτονιά που να μην πενθεί. Είναι μια πόλη όπου εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοί της βιώνουν την πανδημία σε όλες τις πτυχές της: στον θάνατο, την πείνα, την ανεργία, την αβεβαιότητα.

Η Ελλάδα και η Κύπρος επέτυχαν να μη αφήσουν τον κορωνοϊό να γεμίσει τα νεκροταφεία με θύματά του. Με εξαιρετικούς επιστήμονες και με ηγέτες που τους άκουσαν από νωρίς έγιναν υπόδειγμα ώστε η Ακρόπολη να γίνει ακόμα πιο λαμπερή μέσα στην Ιστορία και τον Κόσμο.

Αλλά, η απειλή του ιού εξακολουθεί να είναι υπαρκτή και η ανεξέλεγκτη είσοδος τουριστών εγκυμονεί ορατούς κινδύνους και δεν αποκλείεται να επιφέρει θλιβερές εξελίξεις.

Ίσως, σε Ελλάδα και Κύπρο να αισθάνονται περισσότερη σιγουριά όχι μόνο λόγω των έως τώρα καλών αποτελεσμάτων, αλλά επειδή δεν υπήρξαν εικόνες όπως στις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Ιταλία, την Γαλλία, την Βραζιλία, με τις στρατιές των νεκρών.

Ίσως, εμείς που ζούμε στη Νέα Υόρκη να είμαστε επηρεασμένοι από το δράμα της πόλης. Και μακάρι να είναι απλά οι φόβοι που άφησαν πίσω τους οι σειρήνες των ασθενοφόρων για ολόκληρα μερόνυχτα και οι πολλοί γνωστοί μας που έφυγαν από τη ζωή.

  • Στη Νότια Κορέα, μια χώρα που αποτέλεσε υπόδειγμα στη διαχείριση της πανδημίας, αναγκάστηκαν την Παρασκευή να ξανακλείσουν περισσότερα από 500 σχολεία, μετά από σύντομο άνοιγμα, γιατί επανεμφανίστηκε ο κορωνοϊός, η απειλή του οποίου παραμονεύει παντού.

Με την ανεξέλεγκτη είσοδο χιλιάδων τουριστών σε Ελλάδα και Κύπρο, διαφαίνεται τι θα μπορούσε να συμβεί. Και αν οι ηγεσίες των δυο χωρών φτάσουν κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι να αποφασίσουν για νέα περιοριστικά μέτρα, αυτή τη φορά θα είναι πολύ πιο οδυνηρή η εμπειρία για τους πολίτες τους, ενώ πολύ πιο σοβαροί θα είναι και οι κίνδυνοι για την οικονομία και την ασφάλεια των δυο χωρών.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

«Μυστική ομάδα» στις ΗΠΑ δίνει ελπίδες για κορωνοϊό: Δύο Καστοριανοί επιστήμονες διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: