8 λεπτά και 46 δεύτερα: Το συγκλονιστικό βίντεο που ανασυνέθεσαν οι New York Times για το φόνο του Τζορτζ Φλόιντ

File photo: Διαδηλωτής φορά μάσκα με τα τελευταία λόγια του δολοφονημένου Τζορτζ Φλόιντ: “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” EPA/SHAWN THEW




Η αμερικανική εφημερίδα The New York Times έφτιαξε σε ένα βίντεο διάρκειας οκτώ λεπτώνκαι 46 δευτερολέπτων το χρονικό της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ καθώς βρισκόταν υπό σύλληψη από λευκούς αστυνομικούς.

Λήψεις από κάμερες ασφαλείας, βίντεο από τα κινητά τηλέφωνα αυτοπτών μαρτύρων και επίσημα ντοκουμέντα δείχνουν πώς μια σειρά ενέργειες των αστυνομικών κατέληξαν μοιραίες για τον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ, την Δευτέρα 25 Μαϊου στη Μινεάπολη των ΗΠΑ.

Ο χρόνος των οκτώ λεπτών και 46 δευτερολέπτων που αποτελεί και τον τίτλο του βίντεο,  αφορά στη διάρκεια που ο αστυνομικός Ντέρεκ Τσόβιν είχε το γόνατό του στον λαιμό του Φλόιντ. Μέσα σε μικρό διάστημα ο Φλόιντ ακούγεται να λέει 16 φορές ότι “δεν μπορεί να αναπνεύσει”.

Η αφήγηση στο  βίντεο ξεκινάει με την καταγγελία που δέχθηκε η αστυνομία και σύμφωνα με την οποία ο Φλόιντ  πλήρωσε το ψιλικατζίδικο με πλαστό χαρτονόμισμα, ενώ προστίθεται ότι είναι μεθυσμένος και δεν είναι σε θέση να οδηγήσει.

Οι δύο πρώτοι αστυνομικοί φτάνουν στο σημείο τέσσερα λεπτά μετά την καταγγελία. Ο ένας εξ αυτών βγάζει για άγνωστο λόγο βγάζει το όπλο του. Στη συνέχεια τραβάει τον Φλόιντ έξω από το αυτοκίνητο, του περνάει χειροπέδες και ακολούθως τον σέρνει και τον στήνει με την πλάτη στον τοίχο.

Λίγα λεπτά μετά – και ενώ έχει φτάσει άλλο ένα περιπολικό – οι αστυνομικοί προσπαθούν να βάλουν τον Φλόιντ στο περιπολικό. Ωστόσο εκείνος πέφτει στο έδαφος. Ο αστυνόμος Τσόβιν υποστηρίζει ότι ο 46χρονος τους είπε ότι είναι κλειστοφοβικός και αρνείται να μπει μέσα. Το γόνατο του αστυνομικού συνεχίζει να βρίσκεται στον λαιμό του Φλόιντ, παρά τις επανειλημμένες παρακλήσεις του ότι “δεν μπορεί να αναπνεύσει”. Τα λεπτά περνούν. Ο αστυνομικός ενώ συνεχίζει να πιέζει με το γόνατο τον λαιμό του Φλόιντ, του λέει να σηκωθεί και να μπει στο αυτοκίνητο. “Θα το κάνω” ακούγεται ο Φλόιντ. “Δεν μπορώ να κουνηθώ”, δεν “μπορώ να αναπνεύσω”. Σιγά σιγά μαζεύεται κόσμος που ανησυχεί κι αρχίζει να διαμρτύρεται.

Ο Φλόιντ κείτεται ακόμη στο έδαφος με το πρόσωπο στην άσφαλτο. Δεν κινείται πλέον. Το γόνατο παραμένει στο λαιμό του.

Ακούγεται κάποιος να λέει πως “ο άνθρωπος δεν κινείται”.

Ακολουθεί η πρώτη κλήση για ιατρική βοήθεια καθώς ο Αφροαμερικανός, όπως αναφέρεται στην καταγεγραμμένη κλήση, «αιμορραγεί από το στόμα». Είκοσι λεπτά μετά τη σύλληψη φτάνει ασθενοφόρο με τον Φλόιντ να έχει χάσει τις αισθήσεις του και τον Τσόβιν να συνεχίζει να τον πατά στο λαιμό.

Κατά τη μεταφορά διαπιστώνεται ότι η καρδιά του δεν λειτουργεί…

Για να δείτε το βίντεο πατήστε στην εικόνα [περιέχει σκληρές σκηνές]

Πηγή: The New York Times

Ανεξέλεγκτη η διάδοση της εξέγερσης: Η Αμερική στους δρόμους, ο Τραμπ στο καταφύγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: