Θύελλα αντιδράσεων για τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας: Ο Ερντογάν πανηγύρισε την Άλωση της Πόλης

FILE PHOTO: Με απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν οι Τούρκοι βεβήλωσαν ακόμα μία φορά την Αγιά Σοφιά. Το στιγμιότυπο είναι από τις προσβλητικές εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη. Στο βάθος διακρίνονται το τζαμί Sultanahmet και η Αγιά Σοφιά. EPA, SEDAT SUNA




Κορυφώθηκαν χθες το βραδυ οι απαράδεκτες “εορταστικές εκδηλώσεις για τη¨μαύρη επέτειο της Άλωσης της Πόλης στην Κωνσταντινούπολη. Αποκορύφωνα των προσβλητικών εορτασμών ήταν η ανάγνωση στίχων από το Κοράνι, από τον Ιμάμη  Φερρου Μουστάιρ στην παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νούρι Ερσόι.

Η προσευχή και γενικά οι “εορτασμοί”, ύστερα από προσωπική απόφαση του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια στην Κωνσταντινούπολη, του καναλιού OPEN και της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, Μαρία Ζαχαράκη, παρουσία του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού, ο Τούρκος ιμάμης ανάγνωσε το απόσπασμα για την Κατάκτηση (της Μέκκας) από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία ανήμερα της επετείου της Άλωσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος συμμετείχε στην προσευχή συνδεόμενος ζωντανά από την οικία του στην Κωνσταντινούπολη με την Αγία Σοφία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, στο μήνυμα που απηύθυνε μέσω τηλεδιάσκεψης, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Μακάρι στην 600η επέτειο της κατάκτησης, το 2053, να έχουμε αφήσει στους νέους μας μια Τουρκία, την οποία θα καμαρώνει ο πρόγονός μας ο Πορθητής. Είναι πολύ σημαντικό που στην 567η επέτειο της κατάκτησης αναγνώστηκε το κεφάλαιο της Κατάκτησης (της Μέκκας) και διαβάστηκαν προσευχές μέσα στην Αγία Σοφία».

  • Η κατάκτηση της Πόλης σύμβολο αναγέννησης κι όχι καταστροφής

«Έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας σε αυτήν την πόλη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος για την Κωνσταντινούπολη, και πρόσθεσε:

«Η ημερομηνία της Άλωσης θα μείνει ανεξίτηλη στην μνήμη της ανθρωπότητας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας τα λόγια του Μωάμεθ του Πορθητή «Ή εγώ θα κυριεύσω την Κωνσταντινούπολη ή η Κωνσταντινούπολη θα κυριεύσει εμένα».

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η κατάκτηση της Πόλης δεν αποτελεί σύμβολο κατεδάφισης αλλά οικοδόμησης. «Δεν είναι σύμβολο καταστροφής αλλά αναγέννησης, δεν είναι σύμβολο τυραννίας αλλά δικαιοσύνης, δεν είναι σύμβολο μίσους αλλά αγάπης», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος συμπεριέλαβε και τον εαυτό του στην κατάκτηση της Πόλης.

«Όταν πήραμε την Κωνσταντινούπολη, πιστέψαμε ότι η παγκόσμια ιστορία πρέπει να ξαναγραφτεί», δήλωσε, καταλήγοντας με μία ευχή: «Εύχομαι ο Κύριός μας να χαρίσει σε αυτό το έθνος πολλές ακόμη κατακτήσεις, πολλές ακόμη νίκες και επιτυχίες».

Αξίζει να σημειώοσυμε, πάντως ήταν ότι η φετινή εκδήλωση για την επέτειο της Άλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αγία Σοφία, η οποία αποτελεί για τους μουσουλμάνους το ύψιστο «τρόπαιο», ολοκληρώθηκε μεν με πολλά εφέ και πυροτεχνήματα, αλλά με ελάχιστη συμμετοχή κόσμου.

Ήταν μια γιορτή χάριν… τηλεοπτικών οφθαλμών και μόνο!

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
  • Απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, λέει το υπουργείο Εξωτερικών

«Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Περαιτέρω υπογραμμίζει ότι η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος.

Καταληκτικά το υπουργείο Εξωτερικών καλεί για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.

  • Πέτσας: “Ενοχλητική και προς αποδοκιμασία η φιέστα των Τούρκων στην Αγιά Σοφιά”

Την αποδοκιμασία της κυβέρνησης στις φιέστες που ετοιμάζει η Τουρκία έξω από την Αγιά Σοφιά με αφορμή την συμπλήρωση 567 ετών από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Σκάϊ” ο κ.Πέτσας ανέφερε:

«Η φιέστα που ετοιμάζει η Άγκυρα στην Αγιά Σοφιά ενοχλεί και είναι ένα θέμα προς αποδοκιμασία γιατί πέραν των άλλων, έχει χαρακτηριστεί ως μουσείο παγκόσμιας πολτιστικής κληρονομιάς και αυτή την στιγμή χρησιμοποιείται για την προώθηση άλλων σκοπών».

Ο κ.Πέτσας υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον ιστορικό ναό, ενώ προσέθεσε ότι η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από κάθε άλλη φορά σε σχέση με την Τουρκία και λόγω της αντιμετώπισης της κατάστασης στον Έβρο τον Φεβρουάριο, αλλά και της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Παρακολουθούμε, οποιαδήπτε πρόκληση αλλά εμείς πάντα θα προάγουμε τις σχέσεις καλης γειτονίας με βάσει το διεθνές δίκαιο» τόνισε ο κ.Πέτσας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσε ότι “με αφορμή τη χρήση της Αγίας Σοφίας, μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, από την τουρκική κυβέρνηση, για την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση στην ΕΡΤ1”:

«Η Αγία Σοφία, μαζί με άλλα μνημεία της Κωνσταντινούπολης, περιλαμβάνεται από το 1985 στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Άρα, η Αγία Σοφία απολαμβάνει και χαίρει ισχυρής προστασίας ως μείζον πολιτιστικό αγαθό της ανθρωπότητας. Το 1934 ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο. Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίστηκε ότι το συγκεκριμένο μνημείο ανήκει στην ανθρωπότητα, ενώ παράλληλα αναγνωρίστηκε η διαχρονική Ιστορία της Κωνσταντινούπολης και η πολυπολιτισμικότητά της. Στην ουσία απεδόθη ο προσήκων σεβασμός σ’ αυτό το οικουμενικό μνημείο.

Η σημερινή κίνηση του προέδρου Ερντογάν δείχνει μια βαθιά ισλαμική τάση η οποία συνδέεται με την εσωτερική πολιτική του, τη στιγμή που η Τουρκία ταλανίζεται από μεγάλα προβλήματα. Δεν μπορώ παρά να αποδοκιμάζω τη συγκεκριμένη κίνηση».

  • Χαρακόπουλος: Πρόκληση κατά της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και πολιτιστικής κληρονομιάς

Για πρόκληση κατά του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, αλλά και κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Μάξιμος Χαρακόπουλος, αναφερόμενος στην «επικοινωνιακή φιέστα της Τουρκίας», όπως την χαρακτηρίζει, να μετατρέψει σήμερα την Αγία Σοφία σε χώρο προσευχής, με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

«Να εκφράσω τη θλίψη μου για το γεγονός ότι, σήμερα, ανήμερα της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης, η Τουρκία προχωρά σε μια επικοινωνιακή φιέστα μπροστά στην Αγιά Σοφιά μετατρέποντας σε τζαμί ένα μνημείο σύμβολο Οικουμενικής Ορθοδοξίας και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO.

Θέλω να πιστεύω ότι θα κρατήσουν ψύχραιμες φωνές, γιατί διαφορετικά θα είναι μια πρόκληση κατά του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και κατά του ίδιου του κοσμικού χαρακτήρα της Τουρκίας που έδωσε ο ίδιος ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Κεμάλ Ατατούρκ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χαρακόπουλος προέβη στην δήλωση, με αφορμή την ενημέρωση, από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για τα ευρωπαϊκά θέματα και τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

  • ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ κ. ΒΟΖΕΝΜΠΕΡΓΚ

Με κατεπείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν απάντησε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, στις προκλητικές τουρκικές ενέργειες που έχουν σκοπό την αλλοίωση του ιστορικού και θρησκευτικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει επαναφέρει για ακόμα μια φορά τη συζήτηση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, που αποτελεί όχι μόνο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας αλλά και διαχρονικό σύμβολό της Ορθοδοξίας, σε μουσουλμανικό τέμενος.

Στο πλαίσιο αυτό η κ. Βοζεμπεργκ ζητάει άμεση ευρωπαϊκή αντίδραση και καταδίκη των προκλητικών ενεργειών της τουρκικής κυβέρνησης που προσβάλλουν τους απανταχού χριστιανούς.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:

«Σε συνέχεια των προκλήσεων της κυβέρνησης Ερντογάν, τις τελευταίες ημέρες έχει επανέλθει στην Τουρκία η συζήτηση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος. Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε την οργάνωση τελετής σήμερα στο χώρο της Αγίας Σοφίας με αφορμή τον εορτασμό για την επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, αναγγέλλοντας το διάβασμα προσευχής με αποσπάσματα του Κορανίου και την πραγματοποίηση σχετικού προσκυνήματος.

Πρόκειται για μια άκρως προκλητική κίνηση, που αγνοεί εσκεμμένα και για πολλοστή φορά τον διεθνώς αναγνωρισμένο χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως ιστορικού χώρου και ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Την ίδια στιγμή η τουρκική κυβέρνηση, κλιμακώνοντας την πρόκληση, θα πραγματοποιήσει υπερπτήση μη επανδρωμένου drone κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο με την κωδική ονομασία «1453ΤΒ2», ημερομηνία Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Δεδομένου ότι η Αγία Σοφία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και διαχρονικό σύμβολο της Ορθοδοξίας, που λειτουργεί ως μουσείο από το 1934, ερωτάται η Επιτροπή:

Έχει λάβει γνώση των ανωτέρω περιστατικών, που αλλοιώνουν το χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, ως παγκόσμιου Συμβόλου της Χριστιανοσύνης;

Προτίθεται να αντιδράσει άμεσα και να καταδικάσει τις προκλητικές ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης;»

Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ευρωβουλευτής
Μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού
Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων
Αντιπρόεδρος Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων

Να ζητήσει η κυβέρνηση παρέμβαση ΟΗΕ και ΕΕ για την προκλητικότητα Ερντογάν, λέει η Φ. Γεννηματά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: