Στο Μαξίμου για τον Εβρο Δένδιας και Παναγιωτόπουλος: “Τα σύνορα φυλάσσονται απολύτως”

File Photo: Στελέχη του Στρατού Ξηράς κατά τη διάρκεια περιπολίας στο ανάχωμα του ποταμού Έβρου. Πηγή: Hellas Journal




Οι εξελίξεις στον Εβρο απασχόλησαν την σύσκεψη που ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών σε συνένευξή του στο ραδιόφωνο «Θέμα Fm» είχε δηλώσει: «Τα σύνορα της χώρας φυλάσσονται και θα φυλαχθούν απολύτως», ενώ είχε τονίσει ότι ο φράχτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών που η Τουρκία χρησιμοποιεί ως υβριδική απειλή, τόσο κατά της Ελλάδας όσο και κατά της Ευρώπης.

Κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψη στο Μαξίμου, δήλωσαν ότι “μεγάλο μέρος τής σύσκεψης αφορούσε τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία.

«Όσον αφορά το περιεχόμενο, σας παραπέμπουμε στο περιεχόμενο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού στην πρόσφατη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR», πρόσθεταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κ. Παναγιωτόπουλος και Δένδιας ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό  για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο. Στη σύσκεψη συζητήθηκε η στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση απέναντι σε ένα νέο μεταναστευτικό κύμα που ενδεχομένως να υπάρξει το επόμενο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος βρίσκεται σήμερα στις Φέρες και βλέπει από κοντά την πρόοδο των εργασιών του φράχτη.

Ο  υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα να συμμετάσχει ως επικεφαλής σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για τα οχυρωματικά έργα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Οι δηλώσεις Δένδια

«Ο φράχτης είναι απολύτως επί του ελληνικού εδάφους και με χώρο μεταξύ του ορίου της χώρας και του φράχτη. Υπάρχει δηλαδή και κομμάτι ασφαλείας μπροστά από τον φράχτη προς τα σύνορα. Έτσι ήταν πάντα», επεσήμανε ο κ. Δένδιας, ενώ διευκρίνισε ότι ο φράχτης δεν είναι σε όλο το μήκος του Έβρου και δεν θα εμποδίσει τις εργασίες των Ελλήνων καλλιεργητών.

Όσον αφορά το γιατί ενισχύονται τις τελευταίες ημέρες οι δυνάμεις στον Έβρο, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «είναι φανερό ότι υπήρξε από την τουρκική πλευρά τοποθέτηση αρμοδίων παραγόντων και σε υπουργικό επίπεδο, που είναι λογικό να δημιουργούν ανησυχίες στη χώρα μας».

«Έχουμε, δυστυχώς, δηλώσεις Τούρκων επισήμων ότι μόλις τελειώσει η περίοδος του κορονοϊού οι άνθρωποι δε θα εμποδιστούν από την Τουρκία. Όταν ακούτε να λέει δε θα εμποδιστούν νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε το υπονοούμενο. Tο έχουμε ξαναζήσει άλλωστε», συμπλήρωσε.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι δεν έμεινε κανένα αναπάντητο ερώτημα στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας που πραγματοποιήθηκε χθες, ενώ σημείωσε ότι τα μέσα και το πολιτικό σύστημα ασχολήθηκαν για τέσσερις ημέρες με το θέμα, πράγμα που δε βοηθά την εθνική υπόθεση και ξεκίνησε από την ακροδεξιά.

«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι κρύο και ζεστό. Περνάμε από την κλιμάκωση στην αποκλιμάκωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. «Η χώρα μας επιθυμεί πάντοτε την αποκλιμάκωση, επιθυμεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, τείνει χείρα φιλίας, αλλά μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Εφόσον η Τουρκία θέλει να συναντηθούμε σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη και πάντοτε πρόθυμη».

«Υπάρχουν ορισμένες ημέρες που η κατάσταση φαίνεται αποκλιμακούμενη, δεν υπάρχουν υπερπτήσεις, δεν υπάρχουν παραβιάσεις. Υπάρχουν άλλες μέρες που δεν προλαβαίνουμε να μετράμε. Υπάρχουν μέρες που οι Τούρκοι επίσημοι δηλώνουν πράγματα που είναι εντελώς απαράδεκτα».

Ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη γειτονική χώρα «να φέρεται σαν χώρα του 21ου αιώνα, όχι σαν μια χώρα που επιδιώκει να επικρατήσει με λογική κανονιοφόρων».

«Η σχέση με την Ευρώπη δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Δεν μπορεί η Τουρκία να επιλέγει κομμάτια και να αφήνει άλλα κομμάτια. Τα κεφάλαια για το δίκαιο και την προστασία των δικαιωμάτων είναι θεμέλιο για την Ευρώπη. Είναι τμήματα που η Τουρκία δε μπορεί να αγνοεί και να θέλει να συνομιλούμε για την τελωνειακή ένωση. Όλα αυτά είναι ένα πακέτο. Η Τουρκία πρέπει επί του πακέτου να πάρει μια πολύ κεντρική απόφαση για τον εαυτό της και για το μέλλον της. Θέλει να είναι κομμάτι του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι ή δεν θέλει;»

«Εάν η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να λαμβάνει από την ΕΕ ανήκοντας όμως σε έναν άλλο αξιακό χώρο, που αγνοεί το σύνολο της βάσης του ευρωπαϊκού πολιτισμού και του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, αυτό δε γίνεται. Η Ελλάδα έχει θέσει μια εξαίρεση: δε θα τιμωρήσει αυτό τους πρόσφυγες. Τα χρήματα, τα οποία πηγαίνουν κατευθείαν για τη στήριξη των προσφύγων, η Ελλάδα δε τα μπλόκαρε ποτέ. Αλλά είναι άλλο η Τουρκία και άλλο οι πρόσφυγες».

Αναφορικά με τη Λιβύη, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι δεν θεωρείται «ελληνοτουρκική διαφορά, αλλά θέμα διεθνούς δικαίου».

«Θέλουμε η Λιβύη να ειρηνεύσει και ο λαός να εκφράσει τη βούλησή του μέσα από εκλογές. Θέλουμε να υπάρξουν οι συνθήκες εκείνες που θα το επιτρέψουν, μια από τις συνθήκες είναι το εμπάργκο όπλων. Όταν καραβιές με όπλα παρανόμως, εναντίον των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, περνάνε τη Μεσόγειο και πηγαίνουν στη Λιβύη, τι ειρήνη θα υπάρξει;».

Επεσήμανε δε ότι είναι πολύ σημαντική η έναρξη της επιχείρησης «Ειρήνη», με τη Μάλτα μετά από πιέσεις να άρει τις αντιρρήσεις της.

«Η Ελλάδα επιδιώκει να είναι παρούσα στη Λιβύη και να συνομιλεί με όλους όσους εχουν ρόλο στη Λιβύη. Αυτό το οποίο υπέστη η Ελλάδα είναι ότι ήταν απούσα στη Λιβύη, απούσα στη Συρία γιατί θεωρούσε ότι είναι θέματα που δεν την αφορούν. Τώρα υφίσταται τα απόνερα και τις ζημιές», σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: