Στάση εργασίας σήμερα από την ΟΛΜΕ: Αντιδράσεις για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών

File Photo: Κλειστό σχολείο στο Ναύπλιο, λόγω του κορωναϊού. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Την προσεχή Δευτέρα επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές της τρίτης Λυκείου.

Θρανία και καρέκλες απομακρύνονται και αραιώνουν ενώ σε κάθε αίθουσα τοποθετούνται αντισηπτικά, γάντια και μάσκες. Παράλληλα συνεχίζονται οι απολυμάνσεις με εντατικούς ρυθμούς στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των σχολείων.

  • Ωστόσο, η ομαλή μετάβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία φαίνεται ότι προσκρούει στην πρόθεση των καθηγητών να προχωρήσουν από σήμερα σε τρίωρες στάσεις εργασίας στο ημερήσιο και το εσπερινό πρόγραμμα. Όπως αναφέρουν, δεν υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις για την ασφάλεια των ιδίων και των μαθητών και τάσσονται κατά του ανοίγματος των Γυμνασίων, της Α’ και Β’ Λυκείου στις 18 του μηνός.

Με απόφασή της η Ομοσπονδία των καθηγητών (ΟΛΜΕ) καλεί στους εκπαιδευτικούς σε τρίωρη στάση εργασίας, σήμερα 6 Μαΐου, και προτρέπει τις τοπικές ενώσεις εκπαιδευτικών (ΕΛΜΕ) σε επίσης προκήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας μέχρι τη λήξη του ωραρίου. Επιπλέον, η ΟΛΜΕ καλεί όσους καθηγητές ανήκουν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους σε ευπαθείς ομάδες να κάνουν χρήση των προβλεπομένων αδειών (ειδικού σκοπού, αναρρωτικές, κανονικές) για τις 7 και 8 Μαΐου.

  • Οι καθηγητές σημειώνουν ότι στα περισσότερα σχολεία δεν έχουν γίνει απολυμάνσεις, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες κτιριακές υποδομές (αίθουσες με τα απαραίτητα τετραγωνικά μέτρα), δεν έχουν προβλεφθεί άδειες για τους εκπαιδευτικούς που έχουν ασθένειες ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον, ούτε υπάρχει μέριμνα για τις άδειες ειδικού σκοπού των αναπληρωτών.

H υγειονομική προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών με την επανέναρξη των σχολείων και η σίτιση των ευπαθών ομάδων από τους δήμους, εξετάστηκε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του περιφερειάρχη Αττικής με τους δημάρχους της Αττικής, ενώ συμμετείχε η υπουργός Παιδείας.

Η Νίκη Κεραμέως εστίασε στην ανάγκη να γίνεται σχολαστικός καθαρισμός των σχολείων τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, καλώντας τους δημάρχους να αξιοποιήσουν στο έπακρο το προσωπικό καθαριότητας που έχουν στη διάθεση τους.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Παιδείας, με νέα εγκύκλιο προς όλα τα σχολεία της χώρας, ζητά στοιχεία -μέχρι σήμερα -για την παρακολούθηση και τον συντονισμό́ της ύλης των μαθημάτων της Γ’ Λυκείου που εξετάζονται πανελλαδικά έως την ημερομηνία έναρξης της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Οι καθηγητές θα πρέπει να συμπληρώσουν τον παρακάτω πίνακα ανάλογα με την ύλη που κάθε σχολείο έχει διδάξει και να τον στείλουν μέχρι τις 7 του μηνός στις Διευθύνσεις Σπουδών.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ-Πρώτο Πρόγραμμα

Πανευρωπαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας “empty chairs”: Στήνονται άδειες καρέκλες σε όλη την Ελλάδα

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal