Σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων: Για το παράδειγμα μικρής ελληνικής επιχείρησης, γράφει το AP

Η ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου Κλειώ Χατζηδανιήλ τακτοποιεί τα βιβλία στο κατάστημά της στο κέντρο της Μυτιλήνης, φορώντας μάσκα προστασίας η χρήση της οποίας είναι πλέον υποχρεωτική, Δευτέρα 04 Μαΐου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ




Αναφερόμενο στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που άρχισε να εφαρμόζεται στην Ιταλία και σε άλλες χώρες, το τηλεγράφημα του Αssociated Ρress (Geir Moulson (Βερολίνο) & Nicole Winfield (Ρώμη) αναφέρεται, κατ’ αρχάς, στην περίπτωση της Ιταλίας, η οποία υπέστη το σοβαρότερο πλήγμα από την πανδημία, όπως σημειώνεται, καταγράφοντας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων παγκοσμίως.

Το τηλεγράφημα του πρακτορείου αναρτήθηκε και στη ροή πρακτορειακών ειδήσεων της Washington Post.

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι και οι Βέλγοι, όπως οι Ιταλοί, οι Έλληνες, οι Ισπανοί και πολλοί άλλοι λαοί της Ευρώπης, προέβησαν στο άνοιγμα ορισμένων επιχειρήσεων -μολονότι εξακολουθούν οι προτροπές της κυβέρνησης για διατήρηση του καθεστώτος τηλε-εργασίας-, ενώ σημειώνεται ότι και οι Βέλγοι πρέπει να φορούν μάσκες όταν χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Εξειδικεύοντας στην περίπτωση της Ελλάδας, το δημοσίευμα αναφέρεται στη χθεσινή σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Παραθέτει ως παράδειγμα ελληνικής επιχείρησης που εισέρχεται στη νέα αυτή φάση, εφαρμόζοντας τους κανόνες προστασίας, το κομμωτήριο της Κωνσταντίνας Χαρισιάδη, όπου έχουν τοποθετηθεί ειδικά πλεξιγκλάς στη ρεσεψιόν και στο χώρο περιποίησης των άνω άκρων, καθώς και μία επιγραφή «Η σιωπή είναι ασφάλεια», για την αποτροπή άσκοπων συνομιλιών που θα μπορούσαν να ευνοήσουν τη μετάδοση του ιού. Παρατίθενται δηλώσεις της κας Χαρισιάδη ότι δεν προτίθεται να καταφύγει σε καμία απόλυση του προσωπικού της, κάτι που θα προσπαθήσει να αποφύγει, αναζητώντας άλλες λύσεις διαχείρισης της νέας αυτής κατάστασης.

Ακολουθεί, στη συνέχεια, η καταγραφή και άλλων περιπτώσεων χωρών οι οποίες σταδιακά προβαίνουν στην άρση των περιοριστικών μέτρων, όπως η Ισπανία, η Ισλανδία, ο Λίβανος, η Ινδία και η Ρωσία.

Τέλος, σημειώνεται ότι μία συμμαχία χωρών συνήλθε μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα την εξέταση σχεδίου για την αρχική συγκέντρωση 4 δις ευρώ για έρευνα ανάπτυξης εμβολίου, 2 δις ευρώ για θεραπείες και 1,5 δις ευρώ για διενέργεια τεστ ανίχνευσης του ιού.

Καταγράφεται η σχετική ανακοίνωση των ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Νορβηγίας, καθώς και αξιωματούχων της ΕΕ ότι το συγκεντρωθέν ποσό θα διοχετευθεί μέσω αναγνωρισμένων διεθνών οργανισμών υγείας.

Παρατίθεται και η σχετική προειδοποίηση του Γερμανού Υπουργού Υγείας, Jens Spahn, προς τον τ/σ ARD ότι, μολονότι οι εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές, η ανάπτυξη εμβολίων είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ιατρικής, γεγονός που σημαίνει ότι εξαιτίας δυσκολιών, ενδέχεται να χρειαστούν ακόμη και χρόνια, προκειμένου να βγουν τα εμβόλια αυτά στην παραγωγή.

ΠΗΓΗ: Italy eases long lockdown, leaders push vaccine effort

Από το Reuters μέσω των NY Times η επαναλειτουργία κομμωτηρίων και ανθοπωλείων στην Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: