Πως εκμεταλλεύεται η Κίνα την πανδημία που η ίδια δημιούργησε: Βρώμικη εκστρατεία δημοσίων σχέσεων…

Οι Κινέζοι άνοιξαν τις βιβλιοθήκες τις οποίες άρχισαν να χρησιμοποιούν οι πολίτες. Το στιγμιότυπο είναι στην πόλη Guangzhou της Κίνας. EPA, ALEX PLAVEVSKI




Άρθρο γνώμης της Julie Smith, Διευθύντριας του Asia Program και Laura Rosenberger, Διευθύντριας του ‘Alliance for Securing Democracy’ στο German Marshall Fund των ΗΠΑ, στο περιοδικό Newsweek, στηλιτεύει την προσπάθεια της Κίνας να μετατρέψει τη βοήθεια που έστειλε σε ευρωπαϊκές χώρες, σε μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων για τη βελτίωση της εικόνας της και την αποκόμιση γεωπολιτικών οφελών.

Οι αρθρογράφοι παρακολούθησαν στενά τα μηνύματα που συνόδευσαν την Κινεζική βοήθεια σε τουλάχιστον 23 ευρωπαϊκές χώρες, εξάγοντας χρήσιμα συμπεράσματα για τη ‘μοχθηρή συμπεριφορά’ και τον αγώνα για πολιτική επιρροή της “ηγετικής” Κίνας.

Σημειώνεται ότι όταν η Κίνα δοκιμαζόταν από τον κορωνοϊό και η ΕΕ της έστελνε 56 τόνους φαρμακευτικό υλικό, το Πεκίνο υποβάθμιζε επικοινωνιακά αυτήν την κίνηση για να μην χαλάσει την εικόνα της χώρας. Αντιθέτως όταν ο κίνδυνος για την Κίνα είχε παρέλθει και οι δοκιμαζόμενες από τον ιό χώρες της ΕΕ δέχθηκαν την κινεζική βοήθεια, το Πεκίνο φρόντισε να το αναβαθμίσει επικοινωνιακά για να περάσει τα μηνύματα του.

  • Επισημαίνεται, ότι η εν λόγω επιδεικτική εκστρατεία δημοσίων σχέσεων έχει ποικίλους στόχους: την απεικόνιση της Κίνας ως αλτρουιστικής παγκόσμιας δύναμης, την αλλαγή της επικοινωνιακής “ατζέντας” όπου κυριαρχούσαν οι αιτιάσεις της Δύσης περί απόκρυψης στοιχείων για τον ιό από το Πεκίνο, την υποβάθμιση των προσπαθειών κινεζικής επιρροής και διεκδίκησης της Ευρώπης από την Αμερικανική επιρροή, αλλά και την αποκατάσταση της εικόνας της Κίνας στην Ευρώπη.

Και αυτό το πράττει το Πεκίνο, με την προώθηση μέσω κυβερνητικών διαύλων, πρεσβειών και κρατικών της ΜΜΕ, του βασικού μηνύματος της ‘Η Κίνα δίνει βοήθεια στην Ευρώπη και άλλες χώρες του κόσμου, διότι οι ισχυρές ΗΠΑ δεν μπορούν να το κάνουν’.

Αλλά εκτός από την προώθηση της εικόνας της, η Κίνα -μιμούμενη την τακτική της Ρωσίας κάποιες δεκαετίες πριν- εμβαθύνει τους δεσμούς της με μερικές από τις μικρότερες χώρες της Ευρώπης, διότι γνωρίζει ότι αρκεί μόνο μια ψήφος ώστε να μην ληφθούν αποφάσεις που βασίζονται στην ομοφωνία εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Έτσι, σπέρνει τη διχόνοια στο εσωτερικό της ΕΕ και επενδύει στη διατλαντική “γκρίνια” και τις προστριβές. Ειδικότερα, με τη στρατηγική πρωτοβουλία ‘Belt & Road Initiative’ και την πρόσκληση προς την Ιταλία να μπει στην ομάδα των 17+1 χωρών, το Πεκίνο στοχεύει στη διάβρωση της ευρωπαϊκής και διατλαντικής αποφασιστικότητας κατά της Κίνας.

  • Η πανδημία του κορωνοϊού ήταν μεγάλη ευκαιρία που εκμεταλλεύεται η Κίνα για να διαρρήξει τους ενδοευρωπαϊκούς δεσμούς και να υπονομεύσει την ενότητά της.

Πολλοί στην Ευρώπη αμφισβητούν την αλληλεγγύη της ΕΕ και για αυτό η Κίνα κάνει μικρές επενδύσεις σε χώρες όπως το Βέλγιο, την Ελλάδα και τη Λιθουανία για να προκαλέσει φιλοκινεζικές ψήφους και γενικότερα να επηρεάσει αποφάσεις, όπως για παράδειγμα, το δίκτυο 5G. 

ΠΗΓΗ: While the U.S. sits back, Chine is using Covid-19 to cozy up to Europe/ Opinion/ “For a country that talks incessantly about competing with China, we are ceding ground in real time.’

Οι κινεζικές σκιές της Πρεσβείας της Μάλτας στις Βρυξέλλες: Αν είναι δυνατόν… Το Πεκίνο πλήρωσε την ανακαίνιση!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: