Οι κινεζικές σκιές της Πρεσβείας της Μάλτας στις Βρυξέλλες: Αν είναι δυνατόν… Το Πεκίνο πλήρωσε την ανακαίνιση!

File photo Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα. EPA, DOMENIC AQUILINA




Εκτενέστατη έρευνα δημοσιεύει η εφημερίδα Le Monde (κείμενο του Jacques Follorou) σχετικά με τις εδώ και χρόνια ανησυχίες των βελγικών μυστικών υπηρεσιών για την κατάσταση της πρεσβείας της Μάλτας, της οποίας την ανακαίνιση πλήρωσε η Κίνα.

Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου να εκτιμούν, ότι «αυτή η ιδανική τοποθεσία μάλλον έχει μια άλλη εξήγηση.»

Ερωτηθείς από την εφημερίδα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου περιορίστηκε να δηλώσει ότι «δεσμεύεται από την αυστηρή εμπιστευτικότητα, όσον αφορά το περιεχόμενο αυτών των σημειώσεων και τις ενέργειες που προκύπτουν από αυτές», χωρίς να αρνηθεί τις πληροφορίες.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών και Ισότητας της Μάλτας, Daniel Attard, δήλωσε στην εφημερίδα, ότι «η Μάλτα έχει μια ισχυρή σχέση με την Κίνα, όπως και με άλλες χώρες, ιδίως σε επίπεδο συνεργασίας», απέχοντας να σχολιάσει τις κατηγορίες των βελγικών μυστικών υπηρεσιών και τη χρήση του οικοδομήματος, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβείας της Μάλτας, από τους Κινέζους για κατασκοπεία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες τις εφημερίδας, «υπήρξαν ανεπίσημες επαφές μεταξύ των διαφόρων πρεσβειών». 

Ερωτώμενο το βελγικό Υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε, ότι «οι εκθέσεις, που διαβιβάζονται από την ασφάλεια του κράτους, υπόκεινται συστηματικά σε έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες» και ότι «υπάρχουν κατάλληλα κανάλια για τη μετάδοση οποιωνδήποτε χρήσιμων πληροφοριών σε άλλους ενδιαφερόμενους, που επηρεάζονται από αυτές τις εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των συμμαχικών χωρών ή διεθνών οργανισμών».

Πηγή της εφημερίδας, στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε, ότι η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στις Βρυξέλλες ενημερώθηκε για τις κατηγορίες της κρατικής ασφάλειας ως προς την υπόθεση.

Σύμφωνα με την ίδια, στο περιβάλλον του John Demers, αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, υπεύθυνο για θέματα εθνικής ασφάλειας, ο οποίος ήρθε στις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο του 2019 για να καταγγείλει την κινεζική παρέμβαση, εξέφρασαν τη λύπη του για τη μικρή αντήχηση, που δίνουν οι Ευρωπαίοι σε αυτόν τον τύπο της «επίθεσης».

Οι γαλλικές αρχές και η Επιτροπή διαβεβαιώνουν κατ’ ιδίαν, ότι δεν θυμούνται καταγγελίες από τις βελγικές μυστικές υπηρεσίες κατά της Πρεσβείας της Μάλτας στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδες η βελγική κρατική ασφάλεια δεν αποκάλυψε μόνη της αυτή την υπόθεση. Ειδοποιήθηκε, πρώτον, από τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών για την παρουσία των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών, πίσω από τις εργασίες στη πρεσβεία της Μάλτας. Κατά την έρευνά τους, οι βελγικές υπηρεσίες, προτού διαβιβάσουν τα συμπεράσματά τους στις αρχές, συνέχισαν να βασίζονται στην τεχνογνωσία και τα μέσα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Η βελγική στρατιωτική μυστική υπηρεσία και η γενική υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας, βοήθησαν επίσης, στο να στηριχθούν οι κατασκοπευτικές κατηγορίες

Η κινεζική κατασκοπεία στο Βέλγιο έχει γίνει τόσο σημαντική, που η κρατική ασφάλεια τελικά βγήκε από τη σιωπή το 2019, αναφέροντας

«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα συγκαταλέγονται στις προτεραιότητες των κινεζικών υπηρεσιών πληροφοριών (…). Θέλουν πληροφορίες για αποφάσεις, στρατηγικά σχέδια και πολιτικές δηλώσεις, που ενδέχεται να επηρεάσουν την Κίνα. Σύμφωνα με την ασφάλεια, οι κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών – Διεύθυνση Υπουργείου Ασφάλειας του Κράτους και Στρατιωτικών Πληροφοριών (MID) – επιδιώκουν, ιδίως, να επωφεληθούν από τους διχασμούς μεταξύ των χωρών της Ένωσης και να μάθουν για τα σχέδια η ΕΕ. Θέλουν να γνωρίζουν τις επιχειρηματικές αποφάσεις, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις επενδύσεις τους.»

Τέλος, προσθέτει, ότι «οι κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, για να επηρεάσουν τους Ευρωπαίους φορείς λήψης αποφάσεων, με την ελπίδα να προωθήσουν τα συμφέροντα της Κίνας». Αυτό το έργο επιρροής περιλαμβάνει, συγκεκριμένα, δεσμούς με ορισμένα κράτη μέλη.

Αυτό  επιβεβαιώνεται από ανώτερο ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος και ο οποίος αναφέρει: «Εντός της Ένωσης, η αδυναμία ορισμένων κρατών αποτελεί κίνδυνο για όλους. Η αδυναμία τους έναντι των  εξωτερικών παρεμβάσεων είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Η Κίνα είναι πολύ επιθετική απέναντι σε μέτρια κράτη, όπως η Μάλτα, αυτό είναι σίγουρο, αλλά βλέπουμε επίσης αυτήν τη στρατηγική στην Κεντρική Ευρώπη, με το πρόσχημα της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.»

Σε επικοινωνία της εφημερίδας, με τον  Reno Calleja, πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλίας  Κίνας-Μάλτας, ανέφερε, ότι η Μάλτα βλέπει αυτήν τη σχέση διαφορετικά, δηλώνοντας: 

«Η Μάλτα κατάφερε, όπως καμία άλλη χώρα, να συνδέσει το πεπρωμένο της με εκείνο της Κίνας, η οποία σε γενικές γραμμές φροντίζει να μην εξαρτάται από κανέναν. Είμαστε μια εξαίρεση.» 

Σημειώνεται, ότι μετά την άνοδο στην εξουσία των Εργατικών, το 2013, η κυβέρνηση της Μάλτας ενίσχυσε περαιτέρω αυτούς τους δεσμούς στον τομέα της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, του τουρισμού και ακόμη και του αθλητισμού, ενώ ήταν η πρώτη χώρα, όπου η Κίνα εισήγαγε την τεχνολογία 5G. Μια συμφωνία-πλαίσιο, που υπεγράφη το 2015, επέτρεψε στον κινεζικό όμιλο Huawei να δοκιμάσει αυτό το δίκτυο και να εγκαταστήσει ίνες σε ολόκληρη την επικράτεια, επισημαίνει η ε/φ.

Από την κινεζική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, η οποία, όπως σημειώνει η εφημερίδα, «πάγωσε», με την αναφορά των κατηγοριών της κρατικής ασφάλειας του Βελγίου, δήλωσαν: 

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα για αυτήν την ανακαίνιση της πρεσβείας της Μάλτας. Τα περί κινεζικής κατασκοπείας στο Βέλγιο είναι καθαρή μυθοπλασία. Παρά τις εθνικές πραγματικότητες και τα διαφορετικά πολιτικά συστήματα, η Κίνα και η Ευρώπη έχουν διμερείς σχέσεις, που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, την ισότητα και το αμοιβαίο όφελος. Η υπονόμευση αυτής της συνεργασίας αντιβαίνει στην ίδια την εξέλιξη του σημερινού κόσμου. Η Ευρώπη είναι μια σημαντική δύναμη στη διεθνή σκηνή. Η Κίνα την θεωρούσε πάντα τον κύριο εταίρο της και μία από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της.» 

ΠΗΓΗ: Les ombres chinoises de lambassade de Malte à Bruxelles

Oι Βελγικές διπλωματικές αρχές και υπηρεσίες ασφαλείας ανησυχούν για την κινεζική «βιο-κατασκοπεία»

Αρκετές αναφορές των Υπηρεσιών κρατικής ασφάλειας έχουν ειδοποιήσει από το 2010 ως προς τους κινδύνους για ειδικούς εμβολίων και φαρμακευτικές εταιρείες, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, η οποία παρατηρεί, ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η στιγμή της διαρροής αυτής της πληροφορίας.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτές οι πρόσφατες αποκαλύψεις, σχετικά με τις απόπειρες «βίο-κατασκοπείας», με τις οποίες ασχολούνται Κινέζοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις διπλωματικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες ασφαλείας στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, μία «πραγματική φωλιά κατασκόπων», όπου υπηρεσίες από διαφορετικές χώρες, ευρωπαϊκές ή μη, τείνουν να ανταγωνίζονται έντονα.

Γίνεται αναφορά στο σχετικό δημοσίευμα του EUobserver, στις 6 Μαΐου, ενώ σημειώνεται, ότι η υπόθεση πρόκειται να  απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία σκοπεύει σύντομα να προωθήσει στα πανεπιστήμια «κατευθυντήριες γραμμές», σχετικά με τον τρόπο προστασίας τους από κινεζικές «παρεμβάσεις».

ΠΗΓΗ: Les services diplomatiques et de sécurité belges sinquiètent du « bioespionnage » chinois

Η εγωϊστική Γερμανία δυναμιτίζει την Ευρωζώνη: Θα διαλυθεί αν η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα δεν τύχουν βοήθειας από την ΕΚΤ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: