“Κούφια” λόγια Πάλμερ: Η Ουάσιγκτον εργάζεται για τη μείωση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις!

File Photo: O υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον αμερικανό αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών επί Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών θεμάτων Μάθιου Πάλμερ. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται συστηματικά για τη μείωση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υποστήριξε -σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο- ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ.

Μόνο που οι “αμερικανικές προσπάθειες” δεν έχουν καμία επιτυχία αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, διότι η Τουρκία συνεχίζει τις άνευ προηγουμένου προκλήσεις. Η δήθεν επιτυχία της Αμερικής να σταματήσει την Τουρκία είναι απόλυτη αποτυχία. Ο κ. Πάλμερ δεν έδωσε κάποιο στοιχείο για το πως εργάζονται οι Αμερικανοί για τη μείωση των εντάσεων.

  • Το έπραξαν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, όπως υποσχέθηκαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη; Ή το πήρε “απάνω” του ο κ. Πάλμερ, τον οποίο δεν ακούει κανείς στην Τουρκία;

Όπως πάντα η Αμερική δεν βρισκει το θάρρος να πει τα πράγματα ως έχουν. Ότι η Τουρκία επιτίθεται και η Ελλάδα μονίμως αμύνεται διότι προτιμά την ειρήνη από τον πόλεμο…

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο:

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης στη δεξαμενή σκέψης German Marshall Fund, ο κ. Πάλμερ διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Αθήνα και την Άγκυρα με στόχο να αμβλυνθούν με διπλωματικά μέσα τα διάφορα σημεία τριβής και να μην εξελιχθούν σε ενδεχόμενες κρίσεις.

«Υπάρχουν προκλήσεις (χρησιμοποίησε την ανώδυνη λέξη challenges, όχι τη λέξη provocations) με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη, τις οποίες έχει τονίσει η ελληνική κυβέρνηση. Και πάλι, συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την προώθηση του διαλόγου, για την προώθηση της υπεύθυνης διαχείρισης των τομέων που καταγράφονται διαφωνίες και για την άμβλυνση των σημείων τριβής πριν εξελιχθούν σε κρίσεις. Αυτό δεν είναι νέο ζήτημα.

Αυτό είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε για πολλά χρόνια και μερικά από αυτά τα σημεία τριβής υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό», τόνισε ο Αμερικανός υφυπουργός.

Σχετικά με τα γεγονότα στον Έβρο, ο κ. Πάλμερ υπενθύμισε την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αλεξανδρούπολη τον Μάρτιο, λέγοντας ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τις πιέσεις που ασκούνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα της Τουρκίας με την Ε.Ε.

«Ενθάρρυνα την Τουρκία να εργαστεί για να μειώσει αυτές τις εντάσεις. Έκτοτε, έχουμε δει την ένταση στα σύνορα να αποκλιμακώνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΟΙ ΜΕΣΟΒΕΖΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΑΛΜΕΡ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

There is a constant and ongoing dialogue with both Ankara and Athens about these issues and the U.S. is actively engaged with our allies in trying to deescalate tensions.

In my last overseas trip in late March was in Alexandroupoli, near the Greek-Turkish border. I spoke there about the pressures that were being applied on the Greek border, on the Turkey-EU border. And encouraged Turkey to work to deescalate these tensions. We have since seen tensions in the border deescalate.

There have been challenges with overflights by Turkish aircraft that the Greek government highlighted. And again we are working with our allies and partners to promote dialogue, to promote responsible management of areas of disagreement, and to work to deescalate points of friction before they evolve into crises.

Again, this is not a new issue. This is something we dealt with for many years and some of these points of friction are long-standing.

Στο Μαξίμου για τον Εβρο Δένδιας και Παναγιωτόπουλος: “Τα σύνορα φυλάσσονται απολύτως”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: