Να διδάσκονται τούρκικα στα νηπιαγωγεία ζητούν οργανώσεις της μειονότητας στη Θράκη, λέει η Sabah

File Photo: Σχολική αίθουσα. ΑΠΕ-ΜΠΕ




Οργανώσεις της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ζητούν να προστεθούν τα τουρκικά στην εκπαίδευση του νηπιαγωγείου, παράλληλα με τα Αγγλικά.

Η κοινή δήλωση υπογράφηκε από πολλά τοπικά κόμματα και ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένου του Κόμματος Ειρήνης Φιλίας (FEP).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα της Daily Sabah και του ελεγχόμενου από το καθεστώς Ερντογάν πρακτορείου Anadolu, σε ανακοίνωση που έκαναν σχετικά με το θέμα το κόμμα FEP, ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, ο σύλλογος κηδεμόνων μειονοτικών σχολείων δυτικής Θράκης και η Πολιτιστική και Εκπαιδευτική Εταιρεία Μειονότητας δυτικής Θράκης, ζητούν να προστεθούν και τα τουρκικά στα νηπιαγωγεία.

Στηρίζουν μάλιστα το αίτημα αυτό στο ότι “η -όπως παράνομα την αποκαλούν- τουρκική μειονότητα έχει εκπαιδευτική αυτονομία και δικαιώματα βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923”.

“Θα θέλαμε να μεταφέρουμε το αίτημά μας στο αρμόδιο υπουργείο για να συμπεριληφθεί αυτή η πρακτική στα νηπιαγωγεία στις περιοχές όπου η μειονότητα ζει και διδάσκει την τουρκική και την αγγλική γλώσσα με τις ίδιες δημιουργικές δραστηριότητες”, ανέφερε η δήλωση.

Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι “υπάρχουν αμέτρητα νηπιαγωγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παρέχουν δίγλωσση εκπαίδευση”.

Με πληροφορίες από Daily Sabah-Anadolu

Έγγραφο της Frontex προειδοποιεί για νέα “απόβαση” μεταναστών στον Έβρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: