“Ήρθε η ώρα της επίθεσης εναντίον της Κίνας”: Ο Τραμπ υιοθετεί μια σκληρή γραμμή έναντι του Πεκίνου

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραχώρησε συνέντευξη στο δίκτυο FOX στο Μνημείο του Λίνκολν, στην Ουάσιγκτον. EPA, Oliver Contreras / POOL




Στη στροφή της στάσης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έναντι της Κίνας αναφέρεται η εφημερίδα Le Monde.

Σημειώνει ότι μάλλον «ήλθε η ώρα της επίθεσης»,  καθώς, μέσα σε λίγες ημέρες, οι κατηγορίες κατά του Πεκίνου ενισχύθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, να είναι ακόμη πιο κατηγορηματικός, κάνοντας λόγο για «τεράστια στοιχεία» ως προς την προέλευση του κορωνοϊού, χωρίς ωστόσο να τα παρέχει.

Η αρχική σύνεση του Donald Trump εξηγείται από τις προσδοκίες του, σχετικά με μια εμπορική συμφωνία του 2019 με το Πεκίνο, που είχε σκοπό να ανακοινώσει, κατά την διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας, αναφέρει η ε/φ, προσθέτοντας, ότι στην αμερικανική διοίκηση, η  σκληρή γραμμή απέναντι στο Πεκίνο, υπερασπίζεται από δύο διαβόητα «γεράκια», τον Peter Navarro και τον Matthew Pottinger.

Ο πρώτος, οικονομολόγος με κατάρτιση, αγωνίζεται εδώ και χρόνια για μια εξισορρόπηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών και το Ιανουάριο, είχε γράψει ένα ανησυχητικό σημείωμα για τον κοροναϊό, που παρέμεινε ανεκμετάλλευτο.

Ο δεύτερος, βοηθός του συμβούλου εθνικής ασφάλειας, Robert O’Brien, είχε εργαστεί στην Κίνα στο παρελθόν ως δημοσιογράφος της Wall Street Journal και είχε καλύψει την  επιδημία του SARS, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αναπτύσσοντας έντονη δυσπιστία για την κινεζική ηγεσία. Σύμφωνα με τον αμερικανικό τύπο, ο Matthew Pottinger έκανε εκστρατεία πολύ νωρίς,  υπέρ της απαγόρευσης πρόσβασης στις ΗΠΑ αλλοδαπών από την Κίνα, στην οποία ο υπουργός Οικονομικών  Steven Mnuchin, δεν ήταν αρχικά ευνοϊκός, με τον Donald Trump να αποφαίνεται  υπέρ της θέσης του συμβούλου στα τέλη Ιανουαρίου και το μέτρο να τίθεται σε ισχύ στις 2 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται, ότι ο Matthew Pottinger ήταν αυτός που υπερασπίστηκε τους όρους «ιός Wuhan» ή «κινέζικος ιός» που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών, των οποίων όμως η χρήση είχε σταματήσει, μετά από μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Trump και Xi Jinping, στις 27 Μαρτίου.

Κατά την ε/φ, η αλλαγή στρατηγικής βασίζεται και στην εξέλιξη που παρατηρείται στην αμερικανική κοινή γνώμη σχετικά με το Πεκίνο, καθώς από το 43% που είχε μια «δυσμενή» κρίση για την Κίνα το 2018, σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 66%, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του βαρόμετρου Pew Research Center, με 72% για τους Ρεπουμπλικάνους έναντι 62% για τους Δημοκρατικούς. Ο Donald Trump υιοθετεί τώρα την ίδια στάση με εκείνη που συνιστά στους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, προτάσσοντας την κριτική του για το Πεκίνο, ακόμη και αν περιορίζονται στις εμπορικές ανισορροπίες και τις κατηγορίες για χειραγώγηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, σημειώνει η ε/φ, παρατηρώντας, ότι σε αντίθεση με τη σκληρή  ομιλία του Αντιπροέδρου Mike Pence, τον Οκτώβριο του 2018, ο Donald Trump  ποτέ δεν επιτέθηκε στη φύση της κινεζικής ηγεσίας και στην αδιαφάνεια, που έφερε στο φως η διαχείριση του κορωνοϊού.

ΠΗΓΗ: Coronavirus : Donald Trump adopte une ligne dure face à Pékin

Από το Reuters μέσω των NY Times η επαναλειτουργία κομμωτηρίων και ανθοπωλείων στην Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: