Η Υγεία πρέπει να είναι το πρώτο θέμα: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να ακούσει το χειροκρότημα στις 8 μ.μ.

FILE PHOTO: Eικόνα από συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου. EPA, PATRICK SEEGER




Ομάδα ευρωβουλευτών και επαγγελματιών στον τομέα της υγείας, με επικεφαλής την ευρωβουλευτή Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, καλεί το Κοινοβούλιο να καταστήσει την υγεία κορυφαία προτεραιότητα και να δημιουργήσει ένα θεσμό, εξ ολοκλήρου αφιερωμένο σε θέματα υγείας και αλληλεγγύης, γράφει η εφημερίδα Le Monde.

Επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι «η  πανδημία αποκάλυψε όχι μόνο τις ανεπάρκειες των εθνικών μας συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και την έλλειψη συντονισμένης ευρωπαϊκής δράσης στη δημόσια υγεία», τονίζοντας, ότι η Ευρώπη, «αντιμέτωπη με μια διακρατική απειλή, η οποία αυξάνεται εδώ και αρκετούς μήνες, έχει δώσει αίσθημα έλλειψης πρόβλεψης, συντονισμού και προστασίας στους πολίτες».

Κάνοντας αναφορά στην έλλειψη των μασκών, στις εκκλήσεις για βοήθεια που παρέμειναν στην αρχή ανεκμετάλλευτες, στην διατήρηση εξοπλισμού, στις αποκλίνουσες στρατηγικές περιορισμού και στον μονομερές κλείσιμο συνόρων, σημειώνουν:

«Τόσες πολλές περικοπές στο ευρωπαϊκό σύμφωνο που μας ενώνει και στις αξίες που το στηρίζουν».

«Από όλα αυτά, πρέπει να πάρουμε μαθήματα. Η Ευρώπη διαμορφώθηκε για να είναι μια ήπειρος ειρήνης και σήμερα πρέπει να επεκτείνει αυτόν τον αρχικό σκοπό, ούσα μία ήπειρος που προστατεύει όλους τους πολίτες. Αντιμέτωποι με τους ιούς που θα μας απειλήσουν στο μέλλον, ο ευρωπαϊκός παρεμβατισμός πρέπει να είναι ο πρώτος από τα εμβόλια, ικανά να αποτρέψουν και να συγκρατήσουν τις μελλοντικές κρίσεις υγείας», τονίζουν οι συνυπογράφοντες.

Ζητούν την ίδρυση ενός φορέα, στον οποίο, «ανεξάρτητα από το όνομα και τη μορφή, πρέπει να του δοθούν τα μέσα για να πραγματοποιήσει τη δράση του με αυτόνομο, ορατό και μόνιμο τρόπο».

Επίσης, καλούν για την προώθηση κοινής έρευνα και συντονισμού για την ανάπτυξη νέων θεραπειών ή εμβολών, προτείνοντας, ότι ακόμη και εάν αυτά αναπτυχθούν σε τρίτη χώρα, η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει, ότι θα είναι διαθέσιμα στους πολίτες της.

«Αυτή η κρίση, από το μέγεθος της, από το τραύμα που συνιστά, πρέπει να είναι η ευκαιρία για ένα ξεκίνημα και η ευκαιρία για πρόοδο για το μέλλον της ηπείρου μας», τονίζουν, μεταξύ άλλων, οι ευρωβουλευτές.

ΠΗΓΗ: Europe: «Le Parlement européen doit entendre les applaudissements de 20 heures»

Βρυξέλλες εναντίον Βερολίνου: Πώς η Ε.Ε. θα εκκινήσει την επίσημη διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Γερμανίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: