Βρυξέλλες εναντίον Βερολίνου: Πώς η Ε.Ε. θα εκκινήσει την επίσημη διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Γερμανίας

File Photo: Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες. EPA, OLIVIER HOSLET / POOL




Το πρακτορείο Bloomberg (Karin Matussek και Stephanie Bodoni με τη συνεισφορά των Jana Randow και Birgit Jennen) αναφέρεται στη χθεσινή προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον της Γερμανίας, σε συνέχεια της αμφισβήτησης της νομιμότητας του προγράμματος εξαγοράς μετοχών της ΕΚΤ, που διατύπωσε σε πρόσφατη απόφασή του το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η κλιμάκωση της νομικής διαμάχης μεταξύ Ε.Ε. και Γερμανίας θα μπορούσε να υπονομεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τη νομισματική πολιτική της Ένωσης που το υποστηρίζει.

Η ΕΕ, όπως επισημαίνεται, βασιζόμενη στις ευρωπαϊκές συνθήκες, θα μπορούσε να υπεραμυνθεί των αποφάσεων του Δικαστηρίου της  ΕΕ, καθώς αυτές κατισχύουν των αποφάσεων των εθνικών δικαστικών αρχών, και να απορρίψει την άρνηση του γερμανικού δικαστηρίου να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, του 2018, σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα PSPP της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων, ύψους 2,7 τρις ευρώ, δεν αντιβαίνει στο δίκαιο της ΕΕ.

Η Μέρκελ παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο για την ΕΚΤ: «Ιάσιμη» η κατάσταση αλλά θα συμμορφωθούμε

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρμοδιότητα της οποίας είναι ο έλεγχος της τήρησης των κανόνων κοινοτικού δικαίου από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, οφείλει να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνει ότι ένα κράτος-μέλος δεν εφαρμόζει τους κανόνες αυτούς, με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, διαφορετικά, μπορεί να προσφύγει δικαστικώς κατά του συγκεκριμένου κράτους-μέλους και να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Η Επιτροπή δεν μπορεί να αγνοήσει αυτή την πρόκληση εναντίον του κοινοτικού δικαίου», φέρεται να δηλώνει ο πρώην γενικός εισαγγελέας του ΔΕΚ, Miguel Maduro, γιατί το το ίδιο θα μπορούσαν να πράξουν και άλλα κράτη-μέλη, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία.

Υπογραμμίζεται η εκτίμηση ότι είναι απίθανο να ανακαλέσει το γερμανικό δικαστήριο την απόφασή του αυτή, σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την απορρίψει, γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει συνταγματική κρίση στην ΕΕ. Όπως τονίζεται, ο Miguel Maduro χαρακτήρισε έξυπνη και σώφρονα την προσέγγιση της ΕΕ να ανακοινώσει την εξέταση της εκκίνησης επίσημης διαδικασίας επί παραβάσει εναντίον της Γερμανίας, χωρίς ωστόσο, στην πραγματικότητα, να προτίθεται να πράξει κάτι τέτοιο.

Υπογραμμίζεται ότι, αν και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, δήλωσε ότι δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, με το σκεπτικό ότι η τράπεζα λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υπάγεται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, παρατίθεται, ωστόσο, εκτίμηση του Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγου της UniCredit, ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να εκδώσει ανακοίνωση -υπό μορφή μελέτης ή εγγράφου εργασίας και χωρίς να αναφέρεται στη συγκεκριμένη απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου- ότι η πολιτική της ασκείται στη βάση της αρχής της αναλογικότητας, κάτι το οποίο είχε τονιστεί, εξάλλου, και στα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, από το 2015 ήδη, όταν είχε συμφωνηθεί η εφαρμογή του προγράμματος [σ.σ. PSPP].

Όπως σημειώνεται, το γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, του οποίου η ανεξαρτησία κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα, χαίρει της καθολικής σχεδόν αποδοχής των Γερμανών πολιτών, συνεπώς η γερμανική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να εκδώσει εντολή ανάκλησης της απόφασής του ή απλώς να την αγνοήσει. Πιθανό, όπως εκτιμάται, η Καγκελάριος Merkel και η ομάδα της να επιθυμούν την εκκίνηση διαδικασίας επί παραβάσει από την Επιτροπή, και σε περίπτωση που η Γερμανία χάσει την υπόθεση, η κυβέρνηση της χώρας να φανεί αναγκασμένη να προβεί σε μέτρα διόρθωσης της κατάστασης, χωρίς να προκαλέσει συνταγματική κρίση.

Τέλος, αναφέρεται ότι ακόμη και ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Wolfgang Schaeuble, από τους βετεράνους πολέμιους των προγραμμάτων διάσωσης της ΕΕ, προειδοποίησε ότι πράξεις αμφισβήτησης των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εκ μέρους των κρατών μελών θα μπορούσαν τελικά να απειλήσουν τη βιωσιμότητα του ευρώ.

ΠΗΓΗ: European Commission Threatens to Sue GermanyHere’s How It Could Happen

Αυξήθηκαν οι αιτήσεις δανειοληπτών στην πλατφόρμα για την προστασία πρώτης κατοικίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: