Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Τα νέα από τις ΗΠΑ ότι ενδεχομένως βρέθηκε φάρμακο ενάντια του κορωνοϊού, η σταδιακή άρση των περιορισμών που αρχίζει αύριο Δευτέρα και οι προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Αλλα θέματα είναι ο σταθερός αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού τις τελευταίες δύο μέρες, οι εκκλήσεις για τήρηση των οδηγιών για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, η δημόσια εκπαίδευση, τα χαμηλά επίπεδα ενοικίασης και πώλησης εξοχικών κατοικιών λόγω της πανδημίας και άλλα.

H «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Βρήκαν το φάρμακο ενάντια του κορωνοϊού οι Αμερικανοί» αναφέρεται σε ελπίδες για θεραπεία του θανατηφόρου ιού με τον Τραμπ να πανηγυρίζει, την Ελλάδα να λέει ότι αυτοί που πήραν Remdevisir έχουν ιαθεί, ενώ ο Πέτρος Καραγιάννης στην Κύπρο λέει ότι δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Αλλού γράφει επτά την Παρασκευή, επτά και το Σάββατο τα κρούσματα. Γράφει επίσης ότι από αύριο ο έλεγχος θα πραγματοποιείται από την Αστυνομία, τον στρατό και δημόσιους υπαλλήλους.

O «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο « Συμφωνούν με χαλάρωση, φοβούνται την εξάπλωση» αναφέρεται σε δημοσκόπηση της RetailZoom για «Π» όπου γράφει ότι οι Κύπριοι εξακολουθούν να στηρίζουν την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο με υψηλά ποσοστά σε ό,τι αφορά τα διαχρονικά μέτρα που λαμβάνουν για τον κορωνοϊό, ωστόσο λόγω χαλάρωσης φοβούνται ότι θα υπάρξει εξάπλωση της πανδημίας τις επόμενες μέρες. Αλλού γράφει ότι για πρωτόγνωρες συνθήκες κάνουν λόγο δικηγόροι, με τους υπαλλήλους στα Πρωτοκολλητεία να μην έχουν τις υποδομές. Προβάλλει επίσης χάρτη του ιού στην Κύπρο.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Γεωτρήσεις με το «έτσι θέλω»’ γράφει ότι απορρίπτει κάθε παρέμβαση, η οποία αποσκοπεί στον τερματισμό των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αναφέρει αλλού ότι το στοίχημα της επόμενης μέρας είναι καθοριστικό αφού αύριο μπαίνουμε στην πρώτη φάση άρσης των περιορισμών αλλά η εικόνα των τελευταίων ημερών, ιδίως η χθεσινή, προκαλεί ανησυχία στα κυβερνητικά στελέχη. Γράφει επίσης ότι η αγορά εξοχικής κατοικίας είναι ένα από τα πρώτα θύματα του κορωνοϊού και οι τιμές φέτος θα κυμανθούν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα ενοικίασης και πώλησης.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Υπεράνω όλων η κοινωνία και οι ανάγκες της» αναφέρεται στις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού, ο οποίος εκφράζει την ελπίδα η πανδημία να μην χαράξει βαθιά στο σώμα της κυπριακής κοινωνίας φαινόμενα όπως η φτώχεια και η ανέχεια. Αλλού αναφέρει ότι κανένας σχεδιασμός δεν έγινε στη Δημόσια Εκπαίδευση και καλείται το Υπουργείο Παιδείας να καταθέσει το συντομότερο ολοκληρωμένο σχέδιο, για ομαλή λειτουργία των σχολείων. Γράφει επίσης ότι η Λεμεσός περιμένει το πράσινο φως για το καρνάγιο.

Η αγγλόγλωση “Sunday Mail» με κύριο τίτλο «Συμπεριφερθείτε ή θα έχετε νέους περιορισμούς» γράφει ότι οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση ότι το κοινό πρέπει να είναι προσεκτικό και να τηρεί τους κανονισμούς που διέπουν την σταδιακή άρση των περιορισμών όσον αφορά την τήρηση αποστάσεων. Γράφει επίσης ότι η επιστροφή στη δουλειά προκαλεί φόβο, επιφυλακτικότητα αλλά και αισιοδοξία. Αλλού αναφέρει ότι η Κύπρος υποφέρει στον τομέα της διαδικτυακής εκπαίδευσης.

Η εβδομαδιαία “Σημερινή” υπό τον τίτλο “Ολα ρευστά στην παγκόσμια οικονομία” γράφει στο κύριο της θέμα ότι προσπάθειες γίνονται να κρατηθεί διεθνώς η καλή εικόνα της Κύπρου ως ασφαλούς προορισμού για να σωθεί ό,τι σώζεται από την τουριστική περίοδο. Γράφει ότι από αύριο κατασκευές και καταστήματα ρίχνονται στη `μάχη` της επανεκκίνησης. Γράφει επίσης ότι ξένοι επενδυτές έδωσαν υψηλό βαθμό στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία “Η Καθημερινή” στο κύριο θέμα της με τίτλο “Τα μεγάλα κενά που αποκάλυψε η πανδημία” αναφέρεται στην ανάγκη ισχυροποίησης του συστήματος υγείας, στην ταχεία εξυγίανση του εκπαιδευτικού συστήματος και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Αλλού γράφει ότι ο κόσμος ανεβαίνει στο ποδήλατο λόγω κορωνοϊού. Επίσης αναφέρει ότι λυδία λίθος για την ανάκαμψη είναι η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Μήνυμα Γκουτέρες: Καθώς η πανδημία εξαπλώνεται, προκαλεί δεύτερη πανδημία παραπληροφόρησης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: