Η Ελλάδα απαιτεί εκ νέου από το Λονδίνο την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, που έκλεψε ο Έλγιν

File Photo: View at a sculpture of ‘The Parthenon Marbles’ collection, at the British Museum in London, Britain. EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA




Στο εκ νέου αίτημα της Ελλάδας προς τη Μεγάλη Βρετανία, για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, αναφέρεται η εφημερίδα Le Figaro, σημειώνοντας, ότι προέβη στην κίνηση αυτή,  «επωφελούμενη από το ανανεωμένο διεθνές ενδιαφέρον, χάρη στο άνοιγμα του αρχαιολογικού  χώρου, που είχε κλείσει, κατά τη διάρκεια της επιδημίας.»

Τονίζει, ότι οι αρχαίες φρέσκες – συμπεριλαμβανομένων παραστάσεων μυθικών μαχών, μεταξύ Ελλήνων και κενταύρων – αποσπάστηκαν από τον Παρθενώνα και στάλθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Βρετανό διπλωμάτη Λόρδο Έλγιν και είναι πλέον ένα από τα κεντρικά εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου, προσθέτοντας, ότι το Λονδίνο πάντα αρνούταν να επιστρέψει αυτά τα γλυπτά, γνωστά και ως μάρμαρα του Έλγιν, υποστηρίζοντας, ότι είχαν αφαιρεθεί με την άδεια Οθωμανών ηγεμόνων της Αθήνας, εκείνη την εποχή.

Προβάλλεται το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και υπογραμμίζεται, ότι η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τόνισε, ότι «τα μάρμαρα έχουν λεηλατηθεί και η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την κυριότητα του Βρετανικού Μουσείου για τις φρέσκες».

Γίνεται αναφορά στο υπό αυστηρές συνθήκες υγιεινής άνοιγμα της Ακρόπολης, στις 18 Μαΐου, ενώ επισημαίνεται η αποστολή από την Διεθνή Ένωση για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού στις 21 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού, με την οποία προτείνει την ανανέωση μίας συντονισμένης πίεσης στο Βρετανικό Μουσείο. 

Υπογραμμίζεται η εκστρατεία την οποία διεξάγει, εδώ και αρκετές δεκαετίες, η Ελλάδα, για την αποκατάσταση των μαρμάρων, καθώς και η σκέψη για προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά του Λονδίνου.

«Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η Αθήνα επέλεξε την διπλωματική οδό, προσφέροντας διαμεσολάβηση της ΟΥΝΕΣΚΟ, η οποία όμως  απορρίφθηκε από το Βρετανικό Μουσείο», σημειώνει η εφημερίδα, τονίζοντας το επίσημο αίτημα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για δανεισμό αυτών των ζωφόρων, για τους εορτασμούς της 200ης επετείου της ελληνικής ανεξαρτησίας, το 2021.

ΠΗΓΗ: La Grèce réclame à nouveau à Londres la restitution des marbres du Parthénon

Για το ίδιο θέμα:

Στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού Rtl δημοσιεύεται άρθρο του William Vuillez, με AFP, για την ανανέωση του αιτήματος της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. 

Κλειστός λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, ο Παρθενώνας στην Αθήνα, Ελλάδα άνοιξε ξανά τη Δευτέρα 18 Μαΐου. Μόνο που εξακολουθεί να είναι ορφανός από τις μαρμάρινες ζωφόρους του, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Το Σάββατο, ως εκ τούτου, η Ελλάδα κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να τις επιστρέψει σε αυτήν. Αυτά τα αρχαία γλυπτά αποσπάστηκαν από τον Παρθενώνα και στάλθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Βρετανό διπλωμάτη Λόρδο Έλγιν. Είναι πλέον ένα από τα αριστουργήματα του Βρετανικού Μουσείου. 

Το Λονδίνο πάντοτε αρνήθηκε να επιστρέψει αυτές τις ζωφόρους, επίσης γνωστές ως μάρμαρα του Elgin, υποστηρίζοντας ότι είχαν αφαιρεθεί με την άδεια των Οθωμανών ηγεμόνων της Αθήνας εκείνη την εποχή. 

«Το άνοιγμα εκ νέου των αρχαιολογικών χώρων (…) είναι μια ευκαιρία για τις διεθνείς επιτροπές που υποστηρίζουν την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα να επιβεβαιώσουν το αδιάκοπο αίτημά τους καθώς και της ελληνικής κυβέρνησης για την τελική επιστροφή των μαρμάρων στην πατρίδα τους», ανέφερε το Σάββατο η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε δελτίο τύπου. 

Τα μάρμαρα έχουν «λεηλατηθεί» και η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την κυριότητα του Βρετανικού Μουσείου για τις ζωφόρους, αναφέρει η κα Μενδώνη. Η Ελλάδα έχει αγωνιστεί εδώ και αρκετές δεκαετίες για την αποκατάσταση των μαρμάρων και στο παρελθόν σκέφτηκε να φέρει το Λονδίνο στη δικαιοσύνη.

Τα τελευταία χρόνια, η Αθήνα ακολούθησε τον διπλωματικό δρόμο, προτείνοντας διαμεσολάβηση από την ΟΥΝΕΣΚΟ, το όργανο του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνο για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, μια πρόταση που απορρίφθηκε από το Βρετανικό Μουσείο.

ΠΗΓΗ: La Grèce réclame à nouveau à Londres de rendre les marbres du Parthénon

Οι Financial Times διαφημίζουν τις διακοπές στην Ελλάδα και την ιστορική Οικία Φέρμορ στην Καρδαμύλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: