Ελλάδα-Πορτογαλία έδρασαν γρήγορα: Πως αντιμετώπισαν την πανδημία οι χώρες της Ευρώπης

Μουσική συναυλία αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε από συλλόγους Ποντίων σε γιατρούς και νοσηλευτές του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 20 Μαΐου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ




Σε άρθρο γνώμης του πρακτορείου Bloomberg (της Elaine He) γίνεται μια αποτίμηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων που λήφθηκαν από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για την αντιμετώπιση και τον έλεγχο του Covid-19.

Στο δημοσίευμα υπάρχει διάγραμμα το οποίο βασίζεται σε μελέτη του Blavatnik School of Government του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και δίνει μια συγκριτική εικόνα της αυστηρότητας των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν από κάθε ευρωπαϊκή χώρα και του βαθμού αποτελεσματικότητάς τους.

Σε πολλές χώρες τα μέτρα αυστηροποιήθηκαν σημαντικά αμέσως μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) ότι επρόκειτο περί πανδημίας και παρά το γεγονός ότι τα εγχώρια κρούσματα εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν σε χαμηλά επίπεδα. Παρόλο που δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για το αν οι αποφάσεις που πάρθηκαν ήταν σωστές, η ανάλυση δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα της στρατηγικής που ακολούθησε κάθε Κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Μερικές κυβερνήσεις- με πρώτες την ιταλική και την ισπανική- επέβαλαν εκτεταμένα και αυστηρά μέτρα αφού είχαν ήδη προκύψει μολύνσεις από κορωνοϊό. Άλλες- ειδικά η σουηδική- υιοθέτησαν μια πολύ πιο χαλαρή προσέγγιση. Η Πορτογαλία και η Ελλάδα αποφάσισαν να επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις όταν ακόμα είχαν σχετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο άργησαν να αποφασίσουν τη λήψη περιοριστικών μέτρων.

  • Σύμφωνα με το διάγραμμα, πάντως, υπάρχει μικρή συσχέτιση ανάμεσα στην αυστηρότητα των μέτρων που έλαβε κάθε κράτος και το αν τελικά κατάφερε να περιορίσει την υπερβολική θνησιμότητα, λαμβανομένου υπόψη του συνολικού αριθμού θανάτων που καταγράφηκαν αυτή την περίοδο σε σύγκριση με τις συνήθεις τάσεις.

Στην ευρωπαϊκή ήπειρο υπάρχουν σε γενικές γραμμές τρεις κατηγορίες χωρών όσον αφορά τη θνησιμότητα. Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και η Ισπανία, οι οποίες βίωσαν υπερβολική αύξηση της θνησιμότητας. Στη δεύτερη κατηγορία, χώρες όπως η Σουηδία και η Ελβετία, στις οποίες καταγράφηκε μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από το συνηθισμένο αλλά σημαντικά μικρότερος από ότι στις χώρες της πρώτης κατηγορίας.

Τέλος, σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Γερμανία ο συνολικός αριθμός νεκρών παρέμεινε μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια. Σύμφωνα με τα δεδομένα, η αυστηρότητα των μέτρων που λήφθηκαν από την κάθε χώρα ελάχιστα συνέβαλε στη συμπερίληψή της σε κάποια από αυτές τις τρεις κατηγορίες.

Για παράδειγμα, ενώ τα περιοριστικά μέτρα στη Γερμανία ήταν ηπιότερα από ότι στην Ιταλία, η Γερμανία αντιμετώπισε αποτελεσματικότερα την εξάπλωση του κορωνοϊού. Η συνολική εντύπωση είναι ότι ενώ τα περιοριστικά μέτρα υπήρξαν ένα απαραίτητο εργαλείο για να τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση του ιού, μεγαλύτερη σημασία είχε τελικά ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο αυτά εφαρμόστηκαν παρά η σχετική ένταση της αυστηρότητάς τους.

Η έγκαιρη προετοιμασία και η επάρκεια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) επήρκεσαν σε αρκετές χώρες ώστε τελικά να μην χρειαστεί λήψη δραστικών μέτρων. Η Γερμανία κατάφερε να αντέξει και να διατηρήσει την οικονομία της σχετικά ανοιχτή εξαιτίας της επάρκειάς της σε Μ.Ε.Θ. σε σχέση με άλλα γειτονικά της κράτη αλλά και εξαιτίας του καλύτερου χειρισμού σε θέματα προληπτικών διαγνωστικών ελέγχων και ελέγχων για ανίχνευση πιθανών επαφών που έγιναν με επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού.

Η Ελλάδα, ενεργώντας έγκαιρα και με σίγουρα βήματα φαίνεται να έχει γλιτώσει τα χειρότερα μέχρι τώρα. Όπως είναι αναμενόμενο, οι χώρες που εφάρμοσαν δραστικά περιοριστικά μέτρα θα υποφέρουν περισσότερο οικονομικά. Τα οικονομικά δεδομένα της περιόδου του lockdown μόλις τώρα αρχίζουν και εμφανίζονται σιγά σιγά και ενδέχεται μάλιστα να αναθεωρηθούν μελλοντικά δεδομένων των δυσκολιών που υπήρξαν στη συλλογή στοιχείων στην περίοδο της πανδημίας.

  • Το άρθρο κλείνει με την επισήμανση ότι αυτό το πρώτο κύμα της πανδημίας έδειξε ότι είναι προτιμότερη λύση η γρήγορη και έξυπνη απάντηση στο πρόβλημα, η οποία θα βασίζεται στη σωστή τεχνολογία και σε μαζικούς προληπτικούς ελέγχους και ανίχνευση πιθανών επαφών με επιβεβαιωμένα κρούσματα παρά τα σκληρότερα μέτρα που περιλαμβάνουν αυστηρούς  περιορισμούς.

Αν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη στην αντιμετώπισής της που έγιναν την πρώτη φορά.

ΠΗΓΗ: The Results of Europe’s Lockdown Experiment Are In

Η Λατινική Αμερική νέο επίκεντρο της πανδημίας: Ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια τα κρούσματα μόλυνσης παγκοσμίως

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: