Φύλλο και φτερό από ελεγκτές τα γραφεία τριών ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό

File Photo: Έλεγχοι της αστυνομίας στην περιοχή της Βουλιαγμένης, για την τήρηση των μέτρων περιορισμού. την Παρασκευή 1 Μαΐου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ




Ελέγχους σε τρεις ΜΚΟ και σε προσφυγικές δομές που λειτουργούν δύο εξ αυτών πραγματοποίησαν τη Δευτέρα κλιμάκια της οικονομικής αστυνομίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Σκοπός των ελέγχων είναι να διασφαλιστεί η διαφάνεια στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων μέσω των οποίων χρηματοδοτούνται οι συγκεκριμένες ΜΚΟ.

Επίσης αντικείμενο του ελέγχου αποτελεί η αξιολόγηση της απόδοσης των προγραμμάτων προστασίας και στήριξης ευάλωτων ομάδων όπως είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι έρευνες έγιναν κατόπιν σχετικής καταγγελίας και αξιολόγησης στοιχείων σχετικά με τη λειτουργία και την οικονομική διαχείριση ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, στο πλαίσιο  της έρευνας οι ελεγκτές προχώρησαν, μεταξύ άλλων, στη σύνταξη εκθέσεων επιτόπιου ελέγχου, στην εξέταση στελεχών και συνεργατών των ελεγχόμενων φορέων.

Επιπλέον κατασχέθηκαν έγγραφα και ψηφιακά πειστήρια, όπως οικονομικά και λογιστικά αρχεία (αντίγραφα κίνησης λογαριασμών, πληρωμές δικαιούχων, πρωτότυπα τιμολόγια, επιταγές κλπ).

Οι ελεγκτές συνέλλεξαν επίσης  στοιχεία για την τεκμηρίωση της υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου των υλοποιούμενων προγραμμάτων, καθώς και στη συλλογή τεκμηρίων για την εν γένει ορθή λειτουργία και καταλληλότητα των εγκαταστάσεων συμβάντων στις δομές.

Συμβάσεις προσωπικού, καταγραφή προσωπικού και παρόντων ωφελούμενων-ανηλίκων, καταστάσεις δαπανών και μισθοδοτικές, εβδομαδιαία προγράμματα σίτισης, στοιχεία για δυναμικότητα δομής και στοιχεία για τη μεταφορά ωφελούμενων μετά την αποχώρηση από τη δομή, ανήκουν επίσης μεταξύ των κατασχεθέντων στοιχείων.

“Καμπανάκι” από Σύψα: Κινδυνεύουμε να γίνουμε “Νότια Κορέα”-Ένας κόλλησε 85 σε κατάστημα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: