Έχει μέλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση; Ο “κινέζικος ιός” θέτει σε σοβαρή δοκιμασία την ενωμένη Ευρώπη…

FILE PHOTO: Γενική άποψη της rue Neuve/Nieuwstraat, του κύριου εμπορικού δρόμου των Βρυξελλών, κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. EPA, OLIVIER HOSLET




Των ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ και ΕΛΕΝΗΣ ΛΟΥΚΑΪΔΟΥ

Η πανδημία της νόσου COVID-19 θέτει σε σοβαρή δοκιμασία την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, μας θύμισε επίσης πόσο διασυνδεδεμένοι είμαστε και ανάγκασε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης -ΕΕ, εθνικές κυβερνήσεις, περιφερειακές Αρχές, δήμους, κοινότητες- να συνεργαστούν.

Η πανδημία ανέδειξε τον βαθμό στον οποίο η προστασία των κοινοτήτων μας εξαρτάται από τους χιλιάδες δημάρχους, περιφερειάρχες και συμβούλους. Οφείλουμε να αφομοιώσουμε αυτό το μάθημα για να ανακάμψουμε και να επανεξετάσουμε την ισχύουσα δομή διακυβέρνησης της ΕΕ στο όνομα του μέλλοντός μας.

Αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι η τρέχουσα δισδιάστατη Ευρώπη -με επίκεντρο τις Βρυξέλλες και τις εθνικές πρωτεύουσες- έδειξε τα όριά της και ότι η ΕΕ χρειάζεται να αλλάξει ριζικά, αναγνωρίζοντας στις τοπικές και τις περιφερειακές Αρχές τον ρόλο που πραγματικά επιτελούν ως αληθινοί εταίροι.

  • Παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες, η ΕΕ κινητοποίησε πρωτοφανείς πόρους για την καταπολέμηση της ανεργίας, ενώ διασφαλίζει ενωσιακά αποθέματα ιατρικού εξοπλισμού και χορηγεί δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ΕΕ θα έπρεπε ασφαλώς να κάνει περισσότερα και να υιοθετήσει επιπρόσθετα προληπτικά, δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα.

Είναι σαφές ότι η κεντρική εξουσία δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις που θέτει αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η διάσωση της ζωής και της οικονομίας μας είναι συνώνυμη με την υποστήριξη όλων των τοπικών και περιφερειακών Αρχών.

Η συμβολή των τοπικών και περιφερειακών Αρχών ήταν, είναι και θα παραμείνει καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη διασφάλιση των βασικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υγείας, τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την προετοιμασία του εδάφους για την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε, και συνεχίζει να λαμβάνει έγκαιρα, όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή τής εξάπλωσης του ιού, με μοναδικό γνώμονα την προστασία των πολιτών της. Σε αυτή την προσπάθεια, οι δήμοι και οι τοπικές Αρχές της Κύπρου διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο, προσφέροντας καθημερινά στους πολίτες τις υπηρεσίες που χρειάζονται για την ασφαλή εξυπηρέτηση των αναγκών τους.

Ακόμη, αρκετοί δήμοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας και στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς αναλαμβάνουν δράσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες στηρίζουν έμπρακτα τους ανθρώπους που βρίσκονται σε δυσμενή θέση αυτή την περίοδο.

Ωστόσο, χρειαζόμαστε πλέον ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, ικανό να συνδράμει όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και να καλύψει τις ανάγκες των περιφερειών, των πόλεων και των χωριών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το σχέδιο αυτό πρέπει να στηρίξει κάθε κοινότητα.

  • Οι παρούσες εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα και κονδύλια. Ένας τρόπος χρηματοδότησης των πολυσυζητημένων σχεδίων ανάκαμψης της ΕΕ είναι η αύξηση της επενδυτικής ικανότητας του προϋπολογισμού της ΕΕ σε 2 τρισ. ευρώ μέσω της αύξησης του ανώτατου ορίου των εθνικών συνεισφορών από το ισχύον 1,2% σε 2%. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα αποδεσμευθεί άλλο 1 τρισ. ευρώ σε εγγυήσεις, κινητοποιώντας τρισεκατομμύρια για τη στήριξη της ΕΕ, των εθνικών κυβερνήσεων, των περιφερειών και των δήμων.

Έτσι θα αναζωογονηθεί η περιφερειακή πολιτική της ΕΕ -η πολιτική συνοχής- η οποία μειώνει τις ανισότητες και βελτιώνει την ανθεκτικότητα των περιφερειών, των δήμων και των κοινοτήτων σε όλη την Ευρώπη. Χρειάζεται να επιδειχθεί έμπρακτη αλληλεγγύη σε όσους επλήγησαν από την κρίση. Μια αλληλεγγύη που θα συμβαδίζει με την υπευθυνότητα. Χρειαζόμαστε επίσης ενότητα μεταξύ όλων των επιπέδων διακυβέρνησης -ευρωπαϊκού, εθνικού, περιφερειακού και τοπικού- προς το συμφέρον των πολιτών μας.

Όλα τα νέα μέτρα και ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να συνεκτιμούν τις εμπειρίες των περιφερειακών και των τοπικών Αρχών, οι οποίες θα έχουν αδιαφιλονίκητη συμβολή τόσο στην ανοικοδόμηση των οικονομιών μας όσο και στην υλοποίηση της οικολογικής μετάβασης και της κοινωνικής καινοτομίας, προκειμένου κανένας τόπος και κανένας πολίτης να μην αφεθεί στο περιθώριο.

Το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ πρέπει συνεπώς να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των αναγκών των τοπικών ηγετών της Ευρώπης. Πρέπει να θεσπίσει έναν ενωσιακό μηχανισμό έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας και να δημιουργήσει ένα κέντρο συντονισμού της ΕΕ κατά των πανδημιών.

Η ΕΕ πρέπει να προσφέρει δάνεια και επιχορηγήσεις προκειμένου να συνδράμει απευθείας τις τοπικές και περιφερειακές Αρχές για την κάλυψη της απώλειας των φορολογικών εσόδων τους. Πρέπει να επιταχύνει την ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών, να θεσπίσει πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να καταρτίσει σχέδιο αρωγής των αγροτικών περιοχών.

Η συνεργασία για την αποκατάσταση καταστροφών δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για την ΕΕ. Εξάλλου, μια ευρωπαϊκή κοινότητα εθνών δημιουργήθηκε για την προστασία μας, τότε από τον πόλεμο, και μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική αναδύθηκε με τον ρυθμό που της υπαγόρευσαν τα εθνικά κράτη, σύμφωνα με μια διαδικασία από την κορυφή προς τη βάση.

Αυτή τη φορά, η ευρωπαϊκή δημοκρατία μπορεί να ανακάμψει ταχύτερα υιοθετώντας μια προσέγγιση από τη βάση προς την κορυφή. Οφείλουμε να οικοδομήσουμε ανθεκτικές κοινότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη, καταδεικνύοντας την πραγματική ισχύ της ευρωπαϊκής συνεργασίας.

  • Ένα εκατομμύριο πολιτικοί εκλεγμένοι σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο ανά την Ευρώπη παρέχουν ζωτικές υπηρεσίες στους πολίτες και τις κοινότητές τους. Βλέπουμε σαφώς την έκκληση των πολιτών για ανανέωση της δημοκρατίας κάθε φορά που ψηφίζουν στα χωριά και τις πόλεις κατά τις εθνικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές. Οι περιφερειακοί και οι τοπικοί ηγέτες είναι ζωτικής σημασίας για την ανανέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

70 χρόνια αφότου τέθηκαν τα θεμέλια της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τοπικές και οι περιφερειακές Αρχές πρέπει να αποτελούν όχι μόνο τις ρίζες της Ευρώπης, αλλά και έναν πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν δεν είχε προκύψει η τωρινή κρίση, θα περνούσαμε την 9η Μαΐου -την ημέρα της Ευρώπης- συζητώντας σχετικά με το μέλλον της ΕΕ. Αντιθέτως, τώρα συζητούμε σχετικά με το παρόν της, επειδή όλοι οι Ευρωπαίοι χρειάζονται σήμερα την Ευρώπη περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Η κρίση της νόσου COVID-19 δεν αποτελεί το τέλος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, αλλά ευκαιρία για την επανεκκίνηση μιας νέας Ευρώπης. Επειδή Ευρώπη είμαστε όλοι μας.

(*) Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και η Ελένη Λουκαΐδη επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Απουσιάζει και από την αντιμετώπιση του ιού η Ε.Ε.: Έχει χρέος να δράσει με ανθρωπισμό και αλληλεγγύη

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: