Διαδηλωτές στην Ελβετία ζητούν να συναρτηθούν τα κίνητρα λόγω κορωναϊού με την πράσινη ανάπτυξη

Διαδηλωτές στην Ελβετία στις 4 Μαΐου αξίωσαν να χρησιμοποιηθούν με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο τα 62 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα που θα περιλαμβάνει το πακέτο έκτακτης οικονομικής βοήθειας. EPA, LAURENT GILLIERON




Υπέρμαχοι της προστασίας του περιβάλλοντος κατέθεσαν αίτημα κατά τη σημερινή ειδική σύνοδο του ελβετικού Κοινοβουλίου.

Αξιώνουν να συναρτηθεί το πακέτο κρατικής βοήθειας για τη στήριξη των επιχειρήσεων έναντι του κορονοϊού με την προώθηση μιας «πράσινης ανάκαμψης» στη μετά την πανδημία εποχή.

Με πολλούς βουλευτές να φορούν προστατευτικές μάσκες προσώπου, το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο συνεδρίασε σε ένα εκθεσιακό κέντρο και όχι στην κανονική του έδρα, έτσι ώστε τα μέλη του να διαθέτουν επιπλέον χώρο για να διατηρήσουν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Οι διαδηλωτές αξίωσαν να χρησιμοποιηθούν με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο τα 62 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (64 δισεκατομμύρια δολάρια) που θα περιλαμβάνει το πακέτο έκτακτης οικονομικής βοήθειας.

Πάνω από 22.000 άνθρωποι υπέγραψαν το αίτημα, με το οποίο ζητούν να συναρτηθεί η στήριξη σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς που ευθύνονται για μεγάλες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, όπως οι αερομεταφορές, με τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Ενδεικτικά, στο πακέτο περιλαμβάνονται 1,28 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε εγγυήσεις δανείου για τις αεροπορικές εταιρείες Lufthansa Swiss και Edelweiss.

«Είμαστε εδώ γιατί αυτό που θέλουμε να γίνει είναι μια πράσινη ανάκαμψη. Πρέπει να προωθήσουμε μέτρα που θα συμβάλλουν στο να σταματήσουμε τώρα τη χρήση ορυκτών καυσίμων, με την ευκαιρία του κορονοϊού», δήλωσε ο Γκέοργκ Κλίνγκερ, του τμήματος της Greenpeace στην Ελβετία.

«Πρέπει να κάνουμε την κοινωνία μας πολύ πιο ανθεκτική στις μέλλουσες κρίσεις», τόνισε ο ίδιος στο πρακτορείο Reuters και ζήτησε από την κυβέρνηση να στηρίξει μέτρα για την εξάλειψη της χρήσης ορυκτών καυσίμων και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Παράλληλα, κάλεσε τον χρηματοπιστωτικό τομέα να χρηματοδοτήσει βιώσιμες λύσεις: «σήμερα εξακολουθούν να επενδύουν σε μεγάλο βαθμό σε ορυκτά καύσιμα και να χρηματοδοτούν έναν κόσμο που θα γίνει κατά 4 έως 6 βαθμούς Κελσίου πιο θερμός. Αυτό δεν είναι καθόλου βιώσιμο», τόνισε.

Πολλοί προασπιστές του κλίματος βλέπουν τις προσπάθειες για να ελαχιστοποιηθούν οι οικονομικές συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού ως τη χρυσή ευκαιρία για να προωθηθούν οι τεχνολογίες για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, δήλωσε επίσης ότι η αρωγή από τις κυβερνήσεις θα μπορούσε να συμβάλει στην ταχύτερη ανάπτυξη της τεχνολογίας μπαταριών και της κίνησης με υδρογόνο, που θα βοηθήσει τον κόσμο να απαγκιστρωθεί από τα ορυκτά καύσιμα.

Η ελβετική κυβέρνηση έχει κάνει ελάχιστες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, μολονότι η πρόεδρος Σιμονέτα Σιμαρούγκα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως οι κλιματικοί στόχοι της κυβέρνησης εξακολουθούν να ισχύουν και πως κι οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να συμβάλουν σε αυτούς.

Με πληροφορίες από Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βέρνη, Ελβετία

 

Στην UNICEF για τα παιδιά – θύματα του ιού 100.000 ευρώ από την Γκρέτα Τούνμπεργκ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: