Δεκανίκι 10 δισ. δολαρίων από το Κατάρ στον Ερντογάν, για να γλυτώσει την κατάρρευση

File Photo: Γυναίκα πάνω σε ηλεκτρικό σκούτερ στον Βόσπορο. EPA/ERDEM SAHIN




Σε συμφωνία με το Κατάρ προκειμένου να στηρίξει την παραπαίουσα λίρα ήρθε η Άγκυρα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι δύο χώρες συμφώνησαν να επεκτείνουν το πρόγραμμα «ανταλλαγής νομισμάτων» που είχαν συνάψει το 2018 από τα 5 δισ. στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σημειώνεται ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του Ριγιάλ, του νομίσματος του Κατάρ, είναι κλειδωμένη με το δολάριο.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναζητούσε επί εβδομάδες συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων με μέλη του G20, αλλά τόσο η Fed όσο και άλλα μέλη του κλαμπ ήταν απρόθυμα να υποστηρίξουν την Τουρκία που θεωρείται ευάλωτη λόγω και των επιπτώσεων του κορωναϊού και ενώ η οικονομία της βασίζεται πολύ σε ξένη χρηματοδότηση, χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα και ανορθόδοξη νομισματική πολιτική.

Σχεδόν ταυτόχρονα γινόταν γνωστό ότι  Τουρκία επέβαλε επιπρόσθετους δασμούς ύψους 30% σε εισαγωγές περισσότερων από 800 προϊόντων καθώς το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών γίνεται όλο και πιο ελλειμματικό.

Οι επιπρόσθετοι δασμοί θα εφαρμοστούν σε ορισμένα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα, σε προϊόντα σιδήρου και χάλυβα καθώς και σε ανταλλακτικά που χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία, την κατασκευή τηλεοράσεων και άλλα προϊόντα.

Με πληροφορίες από Financial Times, Reuters

Τέλος οι πωλήσεις για διάσημο παιδικό ταλκ σε ΗΠΑ και Καναδά: 19.000 αγωγές για καρκίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: