ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εξετάζεται η διενέργεια ελέγχου για τον ιό πριν από την πτήση ώστε να παρακάμπτεται η καραντίνα

File Photo: Αεροσκάφη καθηλωμένα στο αεροδρόμιο της Γενεύης. AEPA/SALVATORE DI NOLFI




Επιτροπή εμπειρογνωμόνων, στη Βρετανία, απαρτιζόμενη από επιστήμονες, υπουργούς, δημοσίους υπαλλήλους και εκπροσώπους της αεροπλοΐας

εξετάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής διαγνωστικού τεστ 20 λεπτών,  πριν από την άφιξη στο αεροδρόμιο, ώστε να μπορούν οι ταξιδιώτες να παρακάμψουν την καραντίνα και να μειωθούν οι περιορισμοί στα ταξίδια, γράφει η εφημερίδα The Telegraph.

Η ίδια επιτροπή εργάζεται επίσης για τη δημιουργία “ταξιδιωτικών διαδρόμων” που θα συνδέσουν αεροπορικώς, δια θαλάσσης και δια ξηράς, το ΗΒ με προορισμούς χαμηλού κινδύνου, ως τον πιο άμεσο τρόπο άρσης της καραντίνας 14 ημερών, για τις θερινές διακοπές.

Η καραντίνα 14 ημερών για όλες τις διεθνείς αφίξεις στο ΗΒ, η οποία θα επιβάλλεται και στους Βρετανούς που επιστρέφουν από το εξωτερικό, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις 8 Ιουνίου, όπως έχει ανακοινωθεί και θα επανεξεταστεί στις 29 Ιουνίου- ημερομηνία που θεωρείται επίσης πιθανή για το άνοιγμα των “αεροπορικών διαδρομών” και των δοκιμαστικών τεστ κορωνοϊού, αν και οι αεροπορικές εταιρείες πιέζουν για άνοιγμα νωρίτερα.

Ο υπουργός Υγείας Matt Hancock δήλωσε “λίγο περισσότερο αισιόδοξος” σχετικά με το άνοιγμα των ταξιδιών στο εξωτερικό, φέτος το καλοκαίρι. Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ελπίδα για διακοπές στο εξωτερικό τον Ιούλιο, δήλωσε ότι: “Οπωσδήποτε δεν το αποκλείω. Πρέπει να προχωρήσουμε προσεκτικά… Αναμφίβολα δεν θα έλεγα όχι και ξέρω πόσο σημαντικό είναι για πολλούς ανθρώπους”.

Η Ελλάδα και η Ισλανδία ήδη διεξάγουν τεστ κορωνοϊού για τους ταξιδιώτες που φτάνουν, με τα αποτελέσματα να βγαίνουν εντός 24 ωρών, γεγονός που τους επιτρέπει να αποφύγουν την καραντίνα. Το αεροδρόμιο της Βιέννης, προσφέρει κάτι παρόμοιο, το οποίο κοστίζει €190, αλλά δίνει αποτελέσματα σε μισή ώρα.

Πηγές του βρετανικού υπουργείου Μεταφορών ανέφεραν ότι οι υπό εξέταση εναλλακτικές είναι είτε να γίνεται δεκτό ένα διεθνώς αναγνωρισμένο τεστ, που θα έχει κάνει ο υποψήφιος ταξιδιώτης, μία μέρα πριν από την πτήση, είτε να γίνεται έλεγχος στο αεροδρόμιο, πριν από την πτήση, αν και υπάρχει προβληματισμός ως προς το πόσο πρακτικό είναι αυτό και πόσο χρόνο θα χρειαστεί, όταν αυξηθεί ο αριθμός των επιβατών.

Η αεροπορική εταιρεία Emirates πραγματοποίησε δοκιμαστικό τεστ  τον περασμένο μήνα και τα αποτελέσματα βγήκαν σε 10 λεπτά, με αποτέλεσμα  ο έλεγχος κορωνοϊού να έχει ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του check-in.

Οι προσπάθειες αυτές στο ΗΒ είναι αποτέλεσμα της αυξανόμενης κριτικής στην καραντίνα, καθώς σχεδόν 80 ηγετικά ονόματα στην τουριστική βιομηχανία  και ομάδα 40 βουλευτών, από όλα τα κόμματα, μεταξύ των οποίων 7 πρώην υπουργοί ζήτησαν από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το “μη λειτουργικό” αυτό σχέδιο. Ο π/θ Boris Johnson δήλωσε ότι οι “αερο-γέφυρες” μπορούν να ξεκινήσουν από τα τέλη Ιουνίου, υπό τον όρο ότι το ΗΒ θα προχωρήσει σε συμφωνίες με χώρες που θεωρούνται χαμηλού ρίσκου.

Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Γερμανία αναμένεται ότι θα έχουν άρει τους συνοριακούς περιορισμούς και την καραντίνα για τους τουρίστες, από τα μέσα Ιουνίου, ώστε οι περισσότεροι θερινοί προορισμοί να έχουν ανοίξει ως τον Ιούλιο. [Exclusive: Travellers could be asked to take coronavirus test before getting on planes]

ΕΞΑΛΛΟΥ: Άρθρο του περιοδικού Economist, με κύριο θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος παγκοσμίως λόγω των περιορισμών που θεσπίστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα διεθνή ταξίδια έχουν σταματήσει. Τα σύνορα είναι κλειστά. Τα ξενοδοχεία είναι κενά, επισημαίνεται στο δημοσίευμα. Και για πολλούς το 2020 θα είναι ένα έτος χωρίς διακοπές. Ο φόβος της ασθένειας θα κρατήσει τους ανθρώπους στο σπίτι. Τα ταξίδια είναι ήδη πολυτέλεια. Ακόμα και στην πλούσια Ευρώπη, με τα γενναιόδωρα επιδόματα για διακοπές, τρεις στους δέκα δεν μπορούν να αντέξουν ετήσιες διακοπές μιας εβδομάδας μακριά από το σπίτι τους. Εκείνοι που έχουν χάσει την εργασία τους ή ανησυχούν για ύφεση μπορεί να αφαιρέσουν τα ταξίδια από τον προϋπολογισμό τους. Για όσους ονειρεύονται ακόμα ξένες παραλίες, το μεγαλύτερο εμπόδιο θα είναι ότι πολλoί περιορισμοί – συμπεριλαμβανομένων των κλειστών συνόρων και των καραντίνων μετά την άφιξη – εξακολουθούν να ισχύουν.

Την ίδια στιγμή, ο παγκόσμιος τουριστικός τομέας είναι τεράστιος και υπολογίζεται ότι απασχολεί 330 εκατομμύρια ανθρώπους σε επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτόν. Το μεγάλο στοίχημα για τον τομέα του τουρισμού είναι το πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα με την επανεκκίνηση της δραστηριότητας που έχει σταματήσει λόγω της πανδημίας και αν κάποιες από τις αλλαγές θα είναι μόνιμες.

Οι προβλέψεις για το 2020 είναι αποκαλυπτικές του φετινού προβλήματος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει πτώση στις διεθνείς ταξιδιωτικές δαπάνες 910 δις-1,2 τρις δολάρια φέτος. Προβλέπει ότι οι αφίξεις θα μειωθούν κατά 60-80%. Από τους 217 προορισμούς που εξετάζει ο οργανισμός, το 72% έχει κλείσει τα σύνορά του για διεθνείς τουρίστες. Η Ευρώπη θα πληγεί ιδιαίτερα σκληρά. Δέχεται πάνω από τους μισούς τουρίστες παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Τα καλοκαίρια είναι ζωτικής σημασίας για κάποιες τουριστικές χώρες: το 59% όλων των εσόδων που σχετίζονται με τον τουρισμό στην Ελλάδα πραγματοποιείται από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Ο τουρισμός είναι ένα σπάνιο παράδειγμα μιας βιομηχανίας όπου οι νότιοι Ευρωπαίοι ξεπερνούν τους βόρειους ομολόγους τους. Μερικοί κάνουν τα πρώτα βήματα για να ανοίξουν ξανά. Η Ελλάδα και η Ιταλία ελπίζουν να καλωσορίσουν διεθνείς τουρίστες αυτό το καλοκαίρι. Αλλά πολλοί επίδοξοι ταξιδιώτες θα πρέπει να μείνουν στις χώρες τους.

Ούτε ένα κρούσμα κορωναϊού σε ολόκληρη Κίνα μέσα σε 24 ώρες, ισχυρίζεται το Πεκίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: