Αντίδραση του ΥΠΕΞ: Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους

File Photo: Από την τελετή εορτασμού της 25ης Μαρτίου, στο Φυλάκιο 1, στις Καστανιές. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ




Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος, αναφέρει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και κάνει λόγο για διασπορά fake news.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Στο θέμα που έχει προκύψει και απαντώντας στις σχετικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε και με ανάρτησή του στο twitter o N. Δένδιας κάνοντας λόγο για «συμπόρευση ανευθυνότητας και γελοιότητας».

Νωρίτερα, το γραφείο Τύπου του ΥΠΕΞ, και απαντώντας στην κοινή δήλωση των τομεαρχών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, και Εθνικής Άμυνας, Θοδωρή Δρίτσα, σημείωνε ότι «τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα»,

Επίσης, διευκρίνιζε ότι στη ραδιοφωνική του συνέντευξη της Τετάρτης 20ης Μαΐου, αναφέρθηκε όχι στο ποια ήταν, αλλά στο ποια θα έπρεπε να ήταν η στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Διότι ξέρετε, οι δίαυλοι, μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση ν’ ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε». Υπογραμμίζει ακόμη ότι «στην πραγματικότητα επίσης, ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα στον Έβρο».

Κατόπιν των ανωτέρω, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια σημείωνε πως «το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι αν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites». Τέλος, τόνιζε πως «από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να πορεύεται, χωρίς μεγαλοστομίες και υστερικές κραυγές, στον δρόμο της αποφασιστικής υπεράσπισης της χώρας, όπως έπραξε πρόσφατα, κατά την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και πάλι στον Έβρο».

Στο θέμα παρενέβη με ραδιοφωνική του συνέντευξη (Θέμα 104,6) και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας ότι «τα εθνικά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σύνεση και σοβαρότητα».  «Εθνικά ζητήματα και ιδίως αυτά που έχουν να κάνουν με την κυριαρχία, όπως αυτό των ελληνικών εδαφών, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σύνεση και σοβαρότητα, δεν μπορούν να γίνονται σε επίπεδο δημοσίου διαλόγου και ανακοινώσεων Τύπου. Θα υπάρξει, προφανώς, ενημέρωση εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών σε όλα τα κόμματα για να έχουν εικόνα των πραγμάτων, ούτως ή άλλως υπάρχει τακτική, περιοδική ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών προς τους εκπροσώπους των κομμάτων. Βασική μας πολιτική», τόνισε με έμφαση, «είναι: καμία εθνική υπαναχώρηση, απόλυτο σθένος σε οποιαδήποτε πρόκληση, αλλά και καταλλαγή όταν αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες. Θα πράξουμε το χρέος μας χωρίς καμία απολύτως εθνική υστέρηση», ανέφερε ο υπουργός.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο,τιδήποτε, «έχει να κάνει με την εθνική άμυνα και κυριαρχία, έχει από μόνο του ένα στοιχείο σοβαρότητας, δεν υποτιμάται ποτέ. Το παρακολουθούμε από πολύ κοντά, έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, τα διαβήματα τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα. Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε σε ο,τιδήποτε χρειαστεί και θέλω να πιστεύω πως θα υπάρξει μια σοβαρή καταλλαγή στα πράγματα, έτσι ώστε να μην υπάρξει κλιμάκωση. Καλό είναι το ζήτημα να μην τροφοδοτείται πολιτικά, αλλά να υπάρξει πολιτική σύνεση στο εσωτερικό και εθνική ομοψυχία προς το εξωτερικό».

Λοβέρδος: Στα πόσα μέτρα υπάρχει ζήτημα;

Πάντως η μέχρι στιγμής κυβερνητική στάση επί του θέματος προκάλεσε και τα πυρά του ΚΙΝΑΛ με τον Ανδρέα Λοβέρδο του ΚΙΝΑΛ, να διερωτάται  στα πόσες δεκάδες μέτρα υπάρχει ζήτημα στον Εβρο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Διπλή απάντηση Κοτζιά για Έβρο: “Χρειάζεται πανστρατιά. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: