Ανησυχία της Ευρώπης για την ελευθερία των ΜΜΕ στην Τουρκία: “Βροχή” τα πρόστιμα όταν ασκούν κριτική

File Photo: Τηλεοπτικό συνεργείο καταγράφει τα μέτρα για τον κορονοϊό δίπλα στο Βόσπορο, στην Κωνσταντινούπολη. EPA/SEDAT SUNA




Ο εκπρόσωπος της ΟΑΣΕ για την ελευθερία των ΜΜΕ, Χαρλεμ Ντεσίρ, εξέφρασε την ανησυχία του για την απαγόρευση που επιβλήθηκαν από το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στην Τουρκία σε διάφορα ΜΜΕ τις τελευταίες βδομάδες.

Σε ανακοίνωση του ΟΑΣΕ, ο κ. Ντεσίρ είπε ότι έχει παρατηρηθεί αυξανόμενη πίεση σε τηλεοπτικούς σταθμούς στην Τουρκία οι οποίοι ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.

  • Συγκεκριμένα, λήφθηκαν αποφάσεις για πρόστιμα και μέτρα εναντίον των σταθμών Fox TV, Halk TV και Tele 1 στην Τουρκία. Αυτές οι ενέργειες, είπε, αποτελούν μια πρόσθετη μορφή πίεσης στους δημοσιογράφους και μπορούν να βλάψουν σοβαρά τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και την ικανότητα των δημοσιογράφων να αναφερθούν σε θέματα που ενδιαφέρουν το κοινό.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλιστεί, είπε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στην Τουρκία, ως ρυθμιστική αρχή, να είναι ανεξάρτητη, αμερόληπτη και να λειτουργεί απαλλαγμένη από κάθε είδους πολιτική επιρροή σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Ο κ. Ντεσίρ επανέλαβε επίσης το αίτημά του να σταματήσουν οι αγωγές εναντίον του δημοσιογράφου Φατίχ Πορτακάλ του Fox TV, προσθέτοντας ότι το Γραφείο του θα παρακολουθεί στενά την υπόθεσης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, το Ανώτατο Συμβούλιο επέβαλε πρόστιμο στο Fox TV, αφού ο Πορτακάλ, φέρεται να αναφέρθηκε στην τηλεοπτική του εκπομπή, στον πρώην διευθυντή ειδησεογραφικού προγράμματος του σταθμού, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση με την κατηγορία ως ύποπτο μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των ΜΜΕ, παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα των μέσων σε όλες τις χώρες που είναι μέλη του ΟΑΣΕ και προειδοποιεί για παραβιάσεις στην ελευθερία της έκφρασης και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και προωθεί την πλήρη συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης του ΟΑΣΕ, καταλήγει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Ο Ερντογάν “καλοπιάνει” τη Μέρκελ με μάσκες: Αντιδράσεις στη Γερμανία για τη νέα εργαλειοποίηση από το σουλτάνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: