400 νεαροί στην πλατεία: Πέταξαν μπουκάλια και πέτρες εναντίον αστυνομικών στην Αγία Παρασκευή

Φωτογραφία του ethnos.gr από τα επεισόδια στην Αγία Παρασκευή.




Οι περισσότεροι από τους περίπου 100 ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί χθες βράδυ στην πλατεία Αγίου Ιωάννου, στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, αποχώρησαν σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ενώ στο σημείο παραμένουν αστυνομικές δυνάμεις.

Προηγουμένως, και περί τα μεσάνυχτα σημειώθηκαν επεισόδια στην περιοχή, όταν περίπου 400 νεαροί πέταξαν μπουκάλια και πέτρες εναντίον αστυνομικών.

Όπως τόνισε νωρίτερα χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η πλατεία Αγίου Ιωάννου θα παραμείνει κλειστή μέχρι νεωτέρας από τις 21:00 έως τις 06:00.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ:
Ενταση επικράτησε την Τετάρτη (6/5) το βράδυ στην Αγία Παρασκευή, συγκεκριμένα στην πλατεία Αγίου Ιωάννου, εκεί όπου υπάρχει επ’ αόριστον απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 και μέχρι τις 6 το πρωί.

Η απόφαση της κυβέρνησης και η παρουσία των ΜΑΤ δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν τους νεαρούς που αποφάσισαν και σήμερα (6/5) να κάνουν «κατάληψη» στην πλατεία, αγνοώντας την απαγόρευση και τις συστάσεις για την εξάπλωση του κορονοϊού.

Ολα ξεκίνησαν αργά το απόγευμα, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στην περιοχή για να εφαρμόσουν την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης. Περισσότεροι από 100 νεαροί αγνόησαν το μέτρο, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και σιγά – σιγά ο αριθμός των ατόμων αυξήθηκε.

Περισσότερα από 200 άτομα στις 11 το βράδυ βρίσκονταν στον πυρήνα της πλατείας, ενώ οι προσπάθειες της Αστυνομίας με μεγάφωνα και συστάσεις δεν είχαν αποτέλεσμα.

Στη διάρκεια της νύχτας, οι νεαροί φώναξαν συνθήματα κατά των αστυνομικών, ενώ ήταν φανερό πως δεν είχαν σκοπό να εφαρμόσουν το μέτρο και να αποχωρήσουν από το σημείο.

Μάλιστα, κάτοικοι της περιοχής που βρίσκονταν στο σημείο εξέφραζαν τη βεβαιότητα πως εντός της πλατείας βρίσκονταν και άτομα που είχαν έρθει και από άλλες περιοχές.

Λίγο μετά τις 11, η αστυνομία αποφάσισε να κάνει μια πιο επιθετική κίνηση, κυκλώνοντας περιμετρικά την πλατεία, δείχνοντας διάθεση να την αδειάσει με βίαιο τρόπο. Οι κλούβες των ΜΑΤ αποχώρησαν από το σημείο, οι άνδρες των ΜΑΤ πήραν θέση.

Τελικά, οι νεαροί αποχώρησαν για λίγο από την πλατεία και όλοι μαζί στάθηκαν επί της οδού Αγίου Ιωάννου, απέναντι από τους παρατεταγμένους άνδρες της αστυνομίας. Για κάμποση ώρα, το «κρυφτούλι» συνεχίστηκε με τους νεαρούς να μπαινοβγαίνουν στην πλατεία και την Αστυνομία να παρακολουθεί.

Η απόφαση της κυβέρνησης

Το κλείσιμο της πλατείας Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή αποφασίστηκε μετά τις απαράδεκτες εικόνες των τελευταίων δύο ημερών. Την Δευτέρα και την Τρίτη νεαροί έκαναν πάρτι στην πλατεία, ενώ την Τρίτη υπήρξε παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν επεισόδια. Οι παρευρισκόμενοι πετούσαν πέτρες, μάρμαρα -ξήλωσαν πεζοδρόμια- και μπουκάλια με μπύρες που κρατούσαν προς στους αστυνομικούς.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για τον κορονοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας γνωστοποίησε ότι περίπου στις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης, ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται στην περιοχή της πλατείας Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η πλατεία θα παραμένει καθημερινά κλειστή από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τις 06:00 το πρωί. «Οσα διαδραματίστηκαν στην Αγία Παρασκευή παραπέμπουν σε κάποιες δεκάδες που αδιαφορούν για τις ευθύνες τους απέναντι στις ευπαθείς ομάδες. Η πλατεία Αγίου Ιωάννου θα παραμένει καθημερινά κλειστή», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Ηδη σε αυτή την πλατεία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open Tv, στην περιοχή βρίσκονται ακόμα και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. για να επιβλέψουν την αστυνόμευση της πλατείας.

Οι κάτοικοι, στην κάμερα του Open, κάνουν λόγο για διακίνηση και χρήση ναρκωτικών στο σημείο και πως η πλατεία παραμένει «μοιρασμένη» στα τέσσερα. Ο δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς, μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του Open και έκανε λόγο για σημείο «άβατο» και γκέτο που μέχρι πρόσφατα ήταν σημείο συγκέντρωσης για ναρκωτικά.

Είπε μάλιστα πως δέχεται και απειλές για την παρουσία της αστυνομίας το βράδυ στην περιοχή, ενώ έκανε έκκληση στον πρωθυπουργό να προστατευτεί η περιοχή από το πρόβλημα των ναρκωτικών. Ο ίδιος τόνισε πως χαίρεται που έκλεισε η πλατεία Αγίου Ιωάννου, αν και τα καταστήματα εστίασης στην περιοχή δεν έχουν σχέση, ενώ σημείωσε πως για το βράδυ της Τετάρτης οι νεαροί έχουν κλείσει νέο ραντεβού στο ίδιο σημείο.

Οι ειδικοί εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τον συνωστισμό στην Αγία Παρασκευή, τη δεύτερη ημέρα της άρσης των μέτρων.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στο Open, προειδοποίησε ότι κάτι παρόμοιο έγινε στην Ιταλία και «άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «

Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, δεν επιτρέπεται παραβίαση των κανόνων γιατί θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν», είπε, υπογραμμίζοντας ότι κάτι παρόμοιο συνέβη στην Ιταλία «και άνοιξαν οι πόρτες της κόλασης και δεν έχουν κλείσει ακόμα. Ετσι απότομα θα γίνει. Εάν διασπείρουμε ανελέητα στην κοινότητα, αυτό θα γίνει. Ο ιός θα γυρίσει και θα μας δαγκώσει», είπε ο ίδιος.

Κίνημα “αδειες καρέκλες”, σε Λάρισα, Βόλο, Πάτρα, Θεσ/νίκη, Αλεξ/πολη και Ηράκλειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: