Το Σύνδρομο της Ύβρεως και η Νέμεση: Η περίπτωση του ισλαμιστή δικτάτορα της Τουρκίας, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα τέτοιας συμπεριφοράς

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε σύσκεψη. Τουρκική Προεδρία




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ (*)

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λόρδος Dr David Owen, εξέδωσε το 2008 το βιβλίο με τίτλο In Sickness and in Power: Illness in Heads of Government during the last 100 years (Ασθενείς ηγέτες στην εξουσία).

Στο πολύ σημαντικό αυτό πόνημα ο Δρ Όουεν πραγματεύεται τη σχέση ασθένειας και πολιτικής και την επήρεια της πνευματικής ή σωματικής ασθένειας στον τρόπο λήψεως αποφάσεων πολιτικών ηγετών. Η επίδραση της ασθένειας έχει ως αποτέλεσμα τη λήψη λανθασμένων αποφάσεων και ενεργειών με συνέπειες στη λειτουργία του κράτους και στις τύχες των λαών.

Ο Δρ Ντ. Όουεν επικεντρώνεται ιδιαίτερα στο λεγόμενο Σύνδρομο της Ύβρεως δηλαδή στη διαστρεβλωμένη αντίληψη της πραγματικότητας λόγω υπερβολικής αυτοπεποίθησης του ηγέτη και απαξίωσης του στην αντίθετη άποψη.

Η περίπτωση του ισλαμιστή δικτάτορα της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα τέτοιας συμπεριφοράς. Δεν είναι επιβεβαιωμένο κατά πόσον ο Ερντογάν πάσχει και από σωματική ασθένεια. Το βέβαιο όμως είναι ότι θα μπορούσε να τεθεί στο μικροσκόπιο του Δρος Όουεν ως διακατεχόμενος από το σύνδρομο της ύβρεως.

  • Στοχοπροσηλωμένος στην ημερομηνία 2023, οπότε η Τουρκία θα εορτάζει 100 χρόνια από της ιδρύσεως της Τουρκικής Δημοκρατίας, καθώς και στα σχέδια για αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας συνεχίζει ακάθεκτος τις επιθετικές ενέργειες για έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου, για αποσταθεροποίηση της Ελλάδος και επέκταση σε γειτνιάζουσες χώρες. Ως να μην αντιλαμβάνεται τις συγκλονιστικές ανατροπές που λαμβάνουν χώρα ανά την υφήλιο λόγω της πανδημίας του κορωνοιού.

Ενός ιού που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο φονικός και καταστροφικός από οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής σκοπιάς. Σε μια περίοδο όπου οι χώρες ,και κυρίως η Ευρώπη , μετρούν τους νεκρούς τους από τον αόρατο εχθρό και λαμβάνουν σκληρά μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης του, ο Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος να χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως την αιχμή του δόρατος του για εισβολή στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

  • Σε μια περίοδο που η ίδια η Τουρκία κλονίζεται από την αύξηση των θυμάτων του ιού με γεωμετρική πρόοδο, που αντιμετωπίζει προβλήματα στην οικονομία της αλλά και αποτυχίες στα μέτωπα που άνοιξε στη Συρία και την Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος προωθεί το καταστροφικό του όραμα! Ενεργεί με αλαζονεία, βίαιο τρόπο και περιφρόνηση στο Διεθνές Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες καθοδηγούμενος από το σύνδρομο της ύβρεως.

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι ο υβριστής ήταν το άτομο που υπερεκτιμούσε τις δυνάμεις του -πολιτικές, οικονομικές, στρατιωτικές, – και παρουσίαζε αλαζονική συμπεριφορά έναντι των νόμων, των άγραφων νόμων και της ηθικής. Αυτή όμως η συμπεριφορά προκαλούσε τη Νέμεση, τη Θεία τιμωρία!

(*) Πρέσβης ε.τ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Με ή χωρίς κορωναϊό ο Ερντογάν θα συντηρήσει την ένταση: Οι μετανάστες θα επανέλθουν στον Έβρο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: