Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής: Ο φόβος για ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στις προσφυγικές δομές

Κλιμάκιο του ΔΟΜ μαζί με πρόσφυγες κουβαλούν κιβώτια με φαγητό στην δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από κορονοϊό στη δομή προσφύγων της Ριτσώνας είναι 23, σύμφωνα με την ενημέρωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Άρθρο του περιοδικού The Economist, αναφέρεται γενικά στις μεγαλύτερες προσφυγικές δομές παγκοσμίως και στους φόβους περί ανεξέλεγκτης διασποράς του κορωνοϊού και αδυναμίας αντιμετώπισής του.

Γίνεται αναφορά στις 34 προσφυγικές δομές έξω από την πόλη Cox’s Bazar (Μπαγκλαντές), στη Nyarugusu (Τανζανία), στο Idlib (Συρία).

Όσον αφορά την Ελλάδα, επισημαίνεται ότι έχουν ήδη τεθεί σε καραντίνα δύο προσφυγικές δομές -μία στην Εύβοια και μία κοντά στην Αθήνα- μετά την ύπαρξη θετικών κρουσμάτων μεταξύ των προσφύγων.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η αναλογία προσφύγων στη δομή της Μόριας είναι πενταπλάσια από την αναλογία 40 χιλιάδων προσφύγων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στο Μπαγκλαντές.

Όπως ισχύει και σε όλες τις προσφυγικές δομές, η παροχή σε υπηρεσίες υγείας και η πρόσβαση σε καλές συνθήκες υγιεινής είναι πολύ δύσκολη και στις δομές στην Ελλάδα.

Αντιθέτως, υπογραμμίζεται ότι οι Σύροι πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Τουρκία μπορούν να βασιστούν στο στιβαρό σύστημα δωρεάν ιατρικής φροντίδας. Τέλος, γίνεται αναφορά στο αίτημα γιατρών για πλήρη εκκένωση της Μόριας, λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού που έχουν αναφερθεί στη Λέσβο.

Ρεπορτάζ-ανταπόκριση από την Αθήνα του Th. Bormann στην ARD/Tagesschau.de, αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου ενόψει του κινδύνου διάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, επαναλαμβάνεται ότι ο χώρος είναι ήδη υπερκορεσμένος, ενώ οι υπεράριθμοι διαμένοντες πρόσφυγες και μετανάστες στερούνται των στοιχειωδών προϋποθέσεων σε ό, τι αφορά την προσωπική τους υγιεινή και καταβάλλουν απέλπιδες προσπάθειες ώστε να προστατευθούν από τον ιό.

Το δημοσίευμα επικεντρώνεται μεταξύ άλλων στην πρωτοβουλία της δανέζικης ανθρωπιστικής οργάνωσης “Team Humanity” για τη διάθεση ραπτομηχανών σε γυναίκες που διαμένουν στον καταυλισμό, προκειμένου να κατασκευάσουν προστατευτικές μάσκες προσώπου και να τις διανείμουν στους πρόσφυγες και μετανάστες για την ατομική τους προστασία.

Από τη Μόσχα με …”αγάπη”! Η Ρωσία κατηγορείται για προπαγάνδα και παραπληροφόρηση, έστειλε άχρηστο υλικό…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: