Παγκόσμια ύφεση 3% θα προκαλέσει το 2020 ο «Μεγάλος Εγκλεισμός», υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Το εσωτερικό των κεντρικών γραφείων του ΔΝΤ. Φωτογραφία HellasJournal.Com




Μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3% το 2020 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου (ΔΝΤ) στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που παρουσιάσθηκε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη Τύπου από την επικεφαλής οικονομολόγο του Ταμείου Γκίτα Γκοπίνατ.

Οι εκτιμήσεις του Ταμείου για τις αναπτυγμένες οικονομίες είναι δραματικές, καθώς αναμένει πως η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 7,5% εφέτος, το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα σημειώσει ετήσια μείωση 5,9%, η οικονομία της Ιαπωνίας θα συρρικνωθεί κατά 5,2% και πως η βρετανική οικονομία θα σημειώσει ύφεση 6,5%. Η μόνη χώρα που διασώζεται είναι η Κινά, που αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,2% εφέτος.

«Αυτή η κρίση δεν μοιάζει με άλλη», ανέφερε η Γκίτα Γκοπίνατ στους δημοσιογράφους, ονοματίζοντας την ως τον «Μεγάλο Εγκλεισμό» (The Great Lockdown). Η ίδια απαρίθμησε τρεις βασικούς λόγους που καθιστούν μοναδική την τρέχουσα κρίση:

Πρώτον τόνισε πως η απώλεια παραγωγής που συνδέεται με αυτή την κατάσταση, ξεπερνά ακόμη και την πτώση του ΑΕΠ κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Δεύτερον επεσήμανε πως όπως και σε έναν πόλεμο, έτσι και τώρα υπάρχει έντονη αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια και την ένταση του σοκ.

Τρίτον, ανέφερε πως οι φορείς χάραξης πολιτικής δεν μπορούν στην τρέχουσα κρίση να ενθαρρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, με τόνωση της συνολικής ζήτησης. «Η κρίση προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τον περιορισμό της δραστηριότητας, ο οποίος επιβάλλεται για να αντιμετωπιστεί η πανδημία», εξήγησε σχετικά.

Η Γκίτα Γκοπίνατ αποσαφήνισε πως οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία αντανακλούν την τρέχουσα κατανόηση του Ταμείου για την πορεία της πανδημίας και των μέτρων που απαιτούνται για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού, να προστατευθούν οι ζωές και να δοθεί η δυνατότητα στα συστήματα υγείας να αντιμετωπίσουν τον ιό.

«Ο Μεγάλος Εγκλεισμός, όπως θα μπορούσε κανείς να ονομάσει την τρέχουσα κρίση, αναμένεται να συρρικνώσει δραματικά την παγκόσμια ανάπτυξη εφέτος. Μια μερική ανάκαμψη προβλέπεται για το 2021, με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά το επίπεδο του ΑΕΠ θα κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τη δυναμική που είχε πριν από τον ιό. Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τη δύναμη της ανάκαμψης», τόνισε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Όπως ανέφερε, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί απότομα κατά 3% το 2020, επίδοση πολύ χειρότερη από ό, τι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της περιόδου 2008-2009, ενώ στο βασικό σενάριο που η πανδημία θα εξασθενίσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5,8% το 2021.

«Οι χώρες πρέπει επειγόντως να συνεργαστούν για να επιβραδύνουν τη διάδοση του ιού και να αναπτύξουν ένα εμβόλιο και θεραπείες για την καταπολέμηση της νόσου. Μέχρις ότου τελεσφορήσουν τέτοιες ιατρικές παρεμβάσεις, καμία χώρα δεν είναι ασφαλής από την πανδημία», είπε η Γκίτα Γκοπίνατ.

Το πλήγμα στις μεγάλες οικονομίες

Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία των μεγαλύτερων οικονομιών διεθνώς έχουν ως εξής:

  • Για την οικονομία της ευρωζώνης το ΔΝΤ αναμένει ύφεση 7,5% εφέτος, έναντι ανάπτυξης 1,2% το 2019. Για το 2021 προβλέπει ανάπτυξη 4,7%.
  • Για την οικονομία των ΗΠΑ το ΔΝΤ αναμένει ύφεση 5,9% εφέτος, έναντι ανάπτυξης 2,3% το 2019, ενώ για το 2021 προβλέπει ανάπτυξη 4,7%.
  • Για την οικονομία της Κινάς το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη 1,2% εφέτος, έναντι ανάπτυξης 6,1% το 2019, ενώ για το 2021 προβλέπει ανάπτυξη 9,2%.
  • Για την οικονομία της Γερμανίας το Ταμείο προβλέπει ύφεση 7% εφέτος, έναντι ανάπτυξης 0,6% το 2019. Για το 2021 προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,2%.
  • Για την οικονομία της Ιταλίας το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 9,1% εφέτος, έναντι ανάπτυξης 0,3% το 2019. Για το 2021 προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,8%.
  • Για την οικονομία της Ιαπωνίας το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 5,2% εφέτος, έναντι ανάπτυξης 0,7% το 2019. Για το 2021 προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%.
  • Για την βρετανική οικονομία το Ταμείο προβλέπει ύφεση 6,5% εφέτος, έναντι ανάπτυξης 1,4% το 2019. Για το 2021 προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4%.

Θανάσης Κουκάκης, CNN

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει βαθιά ύφεση 10% και ανεργία στο 22,3% για την Ελλάδα

Ο Σταϊκούρας λογάριαζε χωρίς τον… κορωναϊό: “Στον αέρα” οι ιδιωτικοποιήσεις, γράφει η Handelsblatt

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: