Ο πλανήτης όλος έγινε μία “φυλακή”: Η Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται από τον ιό της Κίνας

Ο Λευκός Οίκος το βράδυ. EPA, KEVIN DIETSCH / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η ανθρωπότητα ζει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Όπως λένε οι παλαιότεροι, είναι η πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που απειλούνται από ένα εχθρό όλες οι χώρες και όλοι οι λαοί του κόσμου. Μόνο που αυτός ο εχθρός είναι «αόρατος».

Ακούσαμε πολλούς ηγέτες να το υπογραμμίζουν. Να ομιλούν για τον «εχθρό», που βεβαίως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε με τα πυρηνικά οπλοστάσιά τους… Το ακούσαμε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που άργησε πολύ να αντιδράσει, μέχρι τον Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και με τον τρόπο αυτό μπορεί να έσωσε πολλές ελληνικές ζωές.

Το βέβαιο είναι ότι μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο χιλιάδες συνάνθρωποι μας θα χάσουν τις ζωές τους.

Για μία νέα «κανονικότητα», μίλησε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, ο οποίος οδηγεί την πολιτεία του με σύνεση σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές που περνούν οι Νεοϋορκέζοι. «Τίποτα δεν θα είναι όπως προηγουμένως», είπε.

Η φράση του προκάλεσε συζητήσεις και οι αντιδράσεις των συντηρητικών σχολιαστών, ειδικά του Fox News, ήταν φραστικά «βίαιες».

  • Ο κ. Κουόμο αναφέρθηκε απλά στη νέα πραγματικότητα που βιώνει η ανθρωπότητα, και την οποία επίτηδες προσπερνούν οι συντηρητικοί στην Αμερική και οι ακροδεξιοί σε άλλες χώρες. Κράτη ολόκληρα έκλεισαν. Τα σχολεία και οι χώροι λατρείας δεν προβλέπεται να ανοίξουν σύντομα.
  • Άνθρωποι κλείστηκαν στα σπίτια τους βιώνοντας τις δύσκολες στιγμές τους. Οικογένειες χωρίστηκαν σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Εταιρείες κατέβασαν ήδη τα ρολά. Η ανεργία αυξάνεται ταχύτατα. Και λύσεις δεν υπάρχουν στον ορίζοντα.

Δεν γνωρίζουμε αν ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης αναφερόταν και στη νέα τάξη πραγμάτων στην Ουγγαρία, μία χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας μία εκ των βασικών αρχών είναι ο απόλυτος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο κ. Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος από καιρό έδειξε τον πραγματικό εαυτό του, χωρίς οι υπόλοιποι ηγέτες να λάβουν μέτρα, οδεύει σε ένα άλλο είδος «δημοκρατίας», όπου ο εκάστοτε πρωθυπουργός θα αποφασίζει και θα διατάζει, χωρίς να έχει λόγο η Βουλή.

Λόγω του ιού, αρκετές χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, αποφάσισαν να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να επιβάλουν στην ουσία κατ’ οίκο περιορισμό, στην προσπάθειά τους να σταματήσουν τη λαίλαπα, που σαρώνει σε όλο τον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι όπου τηρήθηκε το μέτρο, η κατάσταση άρχισε να ελέγχεται. Η Ιταλία και η Ισπανία, που άργησαν, βιώνουν φρικτές καταστάσεις, αν και τις τελευταίες ώρες είδαμε μία μικρή βελτίωση.

Ο φόβος πολλών ανθρώπων, ότι σε κάθε δυσκολία αυτού του μεγέθους, οι ηγέτες θα «κλείνουν» τις χώρες, είναι δικαιολογημένος. Διότι δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με σοβαρούς και υπεύθυνους πολιτικούς. Νομίζετε ότι στην Ευρώπη υπάρχει μόνο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας με τις περίεργες ιδέες για τη Δημοκρατία; Όχι φυσικά. Οι τάσεις παρατηρούνται σε όλες σχεδόν τις πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ευρώπης -για να σταθούμε στη γειτονιά μας. Μερικές έχουν ενταχθεί στην Ε.Ε., η οποία βρίσκεται ήδη σε πορεία καθίζησης.

Η Αμερική διανύει την προεκλογική της περίοδο. Οι προεδρικές εκλογές, εκτός απροόπτου, θα διεξαχθούν την πρώτη Τρίτη του Νοέμβρη. Τα συνέδρια των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων θα διεξαχθούν τον Αύγουστο αν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Διαφορετικά θα πραγματοποιηθούν …διαδικτυακά. Πρωτόγνωρες καταστάσεις, χωρίς αμφιβολία.

  • Όμως, τι θα συμβεί με τις εκλογές για την προεδρία των ΗΠΑ εάν ο κορωναϊός δεν ηττηθεί, όπως προβλέπουν μερικοί επιστήμονες. Και το δίλημμα δεν αφορά μόνο την Αμερική. Και άλλες χώρες έχουν προγραμματισμένες εκλογές μέσα στη χρονιά. Θα παραβιαστούν τα συντάγματα των κρατών; Και αν συμβεί αυτό, δεν αποτελεί κατάργηση των δημοκρατικών διαδικασιών;

Τα ερωτήματα είναι πραγματικά διότι βιώνουμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση να έχουν κλειστεί οι άνθρωποι στα σπίτια τους με εντολή των κυβερνήσεων των χωρών τους. Όσοι δεν υλοποιούν την εντολή πληρώνουν πρόστιμο. Στην πρωτεύουσα της Αμερικής η δήμαρχος (που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα), απειλεί τους παραβάτες και με φυλάκιση.

Ο πλανήτης είναι μία απέραντη «φυλακή». Τη νέα κατάσταση πραγμάτων την επέβαλε ένας ιός, που έκανε …εξαγωγή η Κίνα.

Βεβαίως, η απειλή για τους πολίτες είναι πραγματική. Αλλά έχετε σκεφθεί ότι με τη δικαιολογία μίας απειλής, υπαρκτής ή ανύπαρκτης, οι ηγέτες θα μπορούν να «κλειδώνουν» τους πολίτες στα σπίτια τους; Δεν πιστεύω ότι θα το δούμε στην Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες δημοκρατικές ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά αρκετοί θα ακολουθήσουν το κακό παράδειγμα του εθνικιστή πρωθυπουργού της Ουγγαρίας… Ας μην έχουμε αμφιβολία.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Απειλείται ο πλανήτης: Αμερική, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθούν την Κίνα να τους κάνει …πλάκα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: