Ο Ερντογάν αντιμέτωπος με τη δεύτερη και χειρότερη οικονομική ύφεση από αυτή του 2018

«Τέτοιου είδους μακροοικονομικές ανισορροπίες και μακροχρόνια ερωτήματα σε σχέση με την ποιότητα της μακροοικονομικής διαχείρισης της Τουρκίας πλήττουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, δεδομένης της εύθραυστης επενδυτικής εμπιστοσύνης», υπογραμμίζει ο αναλυτής της Scope Ratings Dennis Shen. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE




Ο αδύναμος εξωτερικός τομέας της Τουρκίας, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και οι εγχώριες μακροοικονομικές ανισορροπίες θα δοκιμάσουν το 2020 την ανθεκτικότητα της χώρας κατά την κρίση του Covid-19.

Ειδικά εάν υποχωρήσει περαιτέρω η επάρκεια των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, προειδοποιεί η Scope Ratings.

  • Ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης τονίζει ότι η Τουρκία (BB-/Negative) «αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις» υπό τις τρέχουσες παγκόσμιες συνθήκες ύφεσης και ευμετάβλητων αγορών, σημειώνοντας ότι η Τουρκία διέρχεται τη δεύτερη οικονομική ύφεσή από το 2018, με την τρέχουσα ύφεση «να είναι πολύ πιο σοβαρή» από την τελευταία.

«Τέτοιου είδους μακροοικονομικές ανισορροπίες και μακροχρόνια ερωτήματα σε σχέση με την ποιότητα της μακροοικονομικής διαχείρισης της Τουρκίας πλήττουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, δεδομένης της εύθραυστης επενδυτικής εμπιστοσύνης» αυτή την στιγμή, υπογραμμίζει ο αναλυτής της Scope Ratings Dennis Shen.

  • “Η Τουρκία δεν θα μπορέσει να αντέξει μια εκτεταμένη κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών της με τα τρέχοντα επίπεδα αποθεματικών της, χωρίς να ζητήσει εξωτερική χρηματοδότηση”, τονίζει ο κ. Shen.
  • Αναφέροντας ότι η λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 28% έναντι του δολαρίου σε σχέση με την υψηλότερη ισοτιμία που είχε τον Αύγουστο του 2019 (τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο ιστορικό χαμηλό πλησίον των 7 λιρών έναντι του δολαρίου), ο Scope Ratings τονίζει πως περαιτέρω υποτίμηση της λίρας θα αποτελεί σημαντική ανησυχία με δεδομένο ότι το 53% του χρέους της κεντρικής Κυβέρνησης είναι σε ξένο νόμισμα.

Επιπρόσθετα, ο οίκος αναφέρει ότι υπάρχει σημαντικό ποσό καθαρού χρέους σε ξένο συνάλλαγμα του ιδιωτικού τομέα, το οποίο, ενώ περιορίστηκε από την κορύφωση του τον Φεβρουάριο του 2018, τα 223 δισεκατομμύρια δολάρια, στα 175 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο του 2020, η αδύναμη λίρα αποτελεί πρόκληση για τις επιχειρήσεις που είναι φορτωμένες με χρέος σε ξένο νόμισμα.

  • Σύμφωνα με τον Scope Ratings, τα αποθεματικά της Κυβέρνησης σε ξένο νόμισμα μειώθηκαν στα 89 δισεκατομμύρια δολάρια στις 10 Απριλίου σε σύγκριση με το ανώτατο όριο των 135 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2013, ενώ – εξαιρουμένων των υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα της κεντρικής τράπεζας σε εγχώριες τράπεζες – τα επίσημα καθαρά αποθέματα σε ξένο νόμισμα βρίσκονταν στα 26,3 δισεκατομμύρια δολάρια στις 10 Απριλίου, από 41,1 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του 2019.

Τα επίσημα αποθεματικά της Τουρκίας καλύπτουν πλέον λίγο πάνω από το 70% του βραχυπρόθεσμου εξωτερικού χρέους, από 114% που κάλυπταν το 2016, υπογραμμίζει ο γερμανικός οίκος.

Τέλος, αναφέρει ότι το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος ήταν στα 122,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο Φεβρουάριο και επί το πλείστο αντιπροσώπευε εξωτερικές υποχρεώσεις των τουρκικών τραπεζών και επιχειρήσεων.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Περιοριστικά μέτρα για το Ραμαζάνι: Κλειστά τζαμιά, αλλά όχι παντού…μια βόμβα σε αναμονή;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: