Ο Χάφταρ λέει, ότι πήρε την εξουσία, ενώ η φιλοτουρκική Τρίπολη καταγγέλλει ένα ακόμη πραξικόπημα και μία φάρσα!

Ο επικεφαλής του φιλοτουρκικού καθεστώτος της Τρίπολης, Faiez Mustafa Serraj, στη Γενεύη. EPA, SALVATORE DI NOLFI




Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης καταγγέλλει ένα ακόμη «πραξικόπημα» από τον Στρατάρχη Khalifa Haftar, την επομένη της διακήρυξης από τον ίδιον, ότι διέθετε «εντολή του λαού» να κυβερνήσει μόνος του τη Λιβύη, χωρίς ωστόσο, όπως σημειώνεται, να διευκρινίζει, από ποιόν θεσμό έλαβε την εντολή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, αντιδρώντας το GNA του Fayez al-Sarraj κατήγγειλε μία «φάρσα και ένα νέο πραξικόπημα, που προστίθεται σε μια μακρά σειρά», υποστηρίζοντας, ότι ο Haftar,  με την ανακοίνωσή του θέλει «να κρύψει την ήττα των πολιτοφυλακών του και των μισθοφόρων» και «την αποτυχία του δικτατορικού του έργου».

Την άποψη του  GNA συμμερίζεται και ο Hamish Kinnear, αναλυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Verisk Maplecroft, για τον οποίον, «η απόφαση του Haftar να επισημοποιήσει τον άμεσο έλεγχό του στα ανατολικά (…) είναι ένδειξη της αυξανόμενης απόγνωσής του, για τις επιτυχίες του GNA στη Δύση».

Σημειώνεται, ότι οι δυνάμεις του GNA, ενισχυμένες από την τουρκική υποστήριξη, ανακατέλαβαν, πριν από δύο εβδομάδες, δύο στρατηγικές πόλεις στα δυτικά, και μάλιστα τη Tarhouna, την πιο σημαντική βάση του στρατάρχη, περίπου πενήντα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης.

Επισημαίνεται η  απόσταση που έλαβε χθες η Μόσχα, από τις δηλώσεις του Haftar, με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergueï Lavrov να δηλώνει, ότι «δεν αποδέχεται την δήλωση του στρατάρχη Haftar, ότι θα αποφασίζει μονομερώς, πώς θα ζήσει ο λαός της Λιβύης».

Πρόσθεσε ταυτόχρονα, ότι «καμία από τις δύο πλευρές δεν βοηθά στην εξεύρεση ενός σταθερού συμβιβασμού». Υπογραμμίζεται  επίσης, η καταδίκη των δηλώσεων του Khalifa Haftar από Ουάσιγκτον και ΕΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Jalel Harchaoui του Ινστιτούτου Clingendael στη Χάγη, εάν ο Khalifa Haftar απαιτήσει τώρα από τη Συνέλευση «να υποβληθεί εξ ολοκλήρου στον στρατό, είναι απίθανο να εκδηλωθεί μια διαφωνία, ενάντια στο πραξικόπημα του», αλλά και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου επίσης «δύσκολα θα εναντιωθεί ανοιχτά στον στρατάρχη».

Ο Emad Badi, ειδικός στο Ατλαντικό Συμβούλιο, εκτιμά, ότι με  αυτήν την ανακοίνωση ανάληψης της εξουσίας από το λαό, ο Haftar θέλει να καθιερωθεί ως ο μόνος συνομιλητής στα ανατολικά και να εκδιώξει οποιονδήποτε που διάκειται ευνοϊκά για διάλογο, όπως ο κ. Salah.

ΠΗΓΗ: Libye : Haftar dit prendre le pouvoir, Tripoli dénonce un énième «coup d’Etat»

Φοβερίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Άγκυρα θα “υπερασπιστεί” την κυβέρνηση της Τρίπολης απέναντι στη “χούντα του Χαφτάρ”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: