Με τρία καράβια δεν λέγεται επιχείρηση IRINI της Ε.Ε.: Κρυφτούλι μαγισσών με τους διακινητές όπλων προς Λιβύη ν’ αλωνίζουν…

Από την πρόσφατη ένταξη της Ελληνικής φρεγάτας “Ψαρά” στην ομάδα ασφαλείας του Γαλλικού αεροπλανοφόρου που έπλευσε στην Αν. Μεσόγειο και δόθηκε η ευκαιρία για μια σειρά διμερών ασκήσεων με Ελλάδα και Κύπρο. Φωτογραφία, Π.Ν.




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ. HELLAS JOURNAL

Σε μια θαλάσσια περιοχή 200Χ300 μίλια, κοντά δηλαδή στα 10.000 τ.μ., απαιτούνται το λιγότερο έξι σύγχρονες μονάδες επιφανείας ώστε να καταφέρουν- οριακά- να ελέγξουν την παράνομη μεταφορά όπλων, το λαθρεμπόριο καυσίμων κ.ο.κ..

Τα παραπάνω έλεγαν με ιδιαίτερο νόημα ανώτατες πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο ετοιμάζεται γι’ ακόμη έναν πλου διαρκείας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής επιχείρησης, νότια της Κρήτης με την επωνυμία «IRINI».

Κι ενώ απαιτούνται τόσες μεγάλες μονάδες επιφανείας (φρεγάτες) στα λόγια προς το παρόν είναι εξασφαλισμένα τρία πολεμικά πλοία, αυτά της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ώρες πιθανό ν’ ανακοινώσει και η Ισπανία για το αν και τι μονάδα επιφανείας ή αεροσκάφος πρόκειται να διαθέσει για την «Ειρήνη» νότια της Μεγαλονήσου που στόχο έχει αν όχι ν’ ανακόψει, σίγουρα να περιορίσει την παράνομη μεταφορά οπλισμού προς τη Λιβύη.

Η Γαλλία μπορεί να δήλωσε πρόθυμη να πάρει μέρος στην επιχείρηση, αλλά τουλάχιστον σ’ αυτή την πρώτη φάση των συζητήσεων που σχηματίζεται το παζλ των δυνάμεων, σημείωσε πως ότι κάνει, ίσως να’ χει  σύντομα ημερομηνία λήξης.

  • Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι οι Ευρωπαϊκές συμμετοχές, μόνο ναυτική αρμάδα δεν μπορεί να θυμίζει, ούτε καν ομάδα ναυτικής κρούσης. Και αν τυχόν  τον επιχειρησιακό έλεγχο αναλάβει η Ελλάδα, μπορεί να καταλάβει ο καθένας πως με μια τόσο μικρή δύναμη και τέσσερις Τουρκικές φρεγάτες να έχουν ήδη κάνει από διμήνου αισθητή την παρουσία τους στ’ ανοιχτά της Λιβύης, το τι επιφυλάσσει το μέλλον στην ανοιχτή θάλασσα της Αν. Μεσογείου.

Το θέμα της Διοίκησης, όπως έχει ήδη δημοσιοποιηθεί, είναι ένα αγκάθι στις συζητήσεις των Ευρωπαϊκών δυνάμεων, με την Ιταλία να έχει εξασφαλίσει ήδη τη χερσαία διοίκηση στο ναυτικό στρατηγείο της Ρώμης ενώ φαίνεται ότι απαιτεί και τον επιχειρησιακό έλεγχο στη θάλασσα, κάτι που έχει ζητήσει και η Αθήνα.

Σχεδόν οι μισές φρεγάτες του ΠΝ εν πλω

Πάντως με την επιχείρηση «Ειρήνη» για τον Ελληνικό Στόλο σημαίνει μια ακόμη μεγάλη πρόκληση στην οποία καλείται ν’ αντεπεξέλθει κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και σε μια συγκυρία που και πάλι τα πάντα έχουν παγώσει (νέες φρεγάτες, αναβάθμιση ΜΕΚΟ, τορπίλες).

Με μια φρεγάτα στη νέα επιχείρηση της ΕΕ ανάμεσα από την Κρήτη και τη Λιβύη, με άλλη μια στη Unifil, άλλες δυο σε υπηρεσία αυξημένης επιφυλακής (Σκοπούν) στο κεντρικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, σημαίνει ότι βασικές μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται εν πλω, σε κομβικά σημεία μεν για τα Ελληνικά συμφέροντα, αλλά οι φρεγάτες είναι κάτι που σίγουρα δεν περισσεύει στο Πολεμικό Ναυτικό αυτή την εποχή.

Σχεδόν με τον μισό στόλο της Διοίκησης φρεγατών εν πλω τα πράγματα ζορίζουν πίσω στη Σαλαμίνα όπου όλο και κάποια εκ των «γηραιών (τύπου S) ή των μεσηλίκων (ΜΕΚΟ) κυριών»  θα θέλει κι εκείνη τη συντήρησή της. Και οικονομικά να το δει κανείς πρόκειται για μια πολυδάπανη δραστηριότητα για τις μεγάλες μονάδες επιφανείας του Ελληνικού Στόλου. 

Πολεμικό Ναυτικό και Λιμενικό στρέφουν την προσοχή τους και στα πλοία «φαντάσματα» μετά το φιάσκο στην Κέα: Νέες ασκήσεις στα νησιά

Το ΠΝ ξέρει ότι θα έρθει τετ α τετ με τους Τούρκους στην Αν. Μεσόγειο

Μπορεί να γλύτωσε τον έλεγχο από τους Γάλλους το εμπορικό που μετέφερε όπλα στη Λιβύη από την Τουρκία και τελευταία στιγμή να έστρεψε ο καπετάνιος του το πηδάλιο με ρότα προς το λιμάνι της Αττάλειας, όμως θα συμβεί το ίδιο σε μια παρόμοια περίπτωση και ειδικά αν το πολεμικό πλοίο που θα κληθεί να κάνει τον έλεγχο σε ύποπτο εμπορικό προερχόμενο από την γείτονα, είναι η Ελληνική μονάδα επιφανείας;

Μήπως τότε κάποια ή κάποιες εκ των φρεγατών της Τουρκίας που έχουν κάνει τ’ ανοιχτά της Λιβύης εν πλω λιμάνι τους, βρει την ευκαιρία ώστε να δημιουργηθεί κάποιο θαλάσσιο συμβάν; Αυτά δεν είναι ρητορικά ερωτήματα, αλλά σενάρια που έχουν επεξεργαστεί στο Πολεμικό Ναυτικό και ήδη γνωρίζουν ότι στην «IRINI» θα βρεθούν τετ α τετ με τους Τούρκους στην Αν. Μεσόγειο.

  • Από την στιγμή που μέχρι στιγμής δεν συγκεντρώνεται ικανός αριθμός ναυτικών δυνάμεων που θα συνεισφέρουν στην επιχείρηση μέχρι στιγμής δεν μπορεί να φανταστεί κανείς το τι μπορεί να συμβεί αν για παράδειγμα ένα δεύτερο πλοίο (σαν το Pray) που μετέφερε οπλισμό από την Τουρκία στη Λιβύη υποπέσει στην αντίληψη της TASK FORCE της ΕΕ που θα περιπολεί.

Θα υπάρξει νηοψία, ρεσάλτο και ότι άλλο απαιτεί μια τέτοιου είδους επιχείρηση υπό το βλέμμα τεσσάρων Τουρκικών φρεγατών, που οι κυβερνήτες τους το πιο πιθανό είναι να διαταχθούν ότι πρέπει πάση θυσία να προστατεύσουν το εμπορικό ώστε να μην «βγουν τ’ άπλυτα» της Άγκυρας στη φόρα; Κι αν τελικά την επιχειρησιακή διοίκηση έχει η Ελλάδα, η γείτονα δεν θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί συγκυριακά γεγονότα;

Εδώ η Αθήνα έγινε γι’ ακόμη μια φορά μάρτυρας του ξεσπάσματος της γείτονος όταν το πλοίο φάντασμα με τα όπλα που πήγαιναν στην Τρίπολη αναγκάστηκε ν’ αλλάξει πορεία για την Αττάλεια. Δεν θα ξεσπάσει ή δεν θα λειτουργήσει σπασμωδικά στην παρουσία Ελληνικού πολεμικού πλοίου;

Η επιχείρηση «IRINI» μπορεί και να μετατραπεί στο ακριβώς αντίθετο απ’ αυτό που υπολογίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και υπουργοί και αυτό είναι κάτι που μπορεί να μην προβληματίζει κανέναν στο Πολεμικό Ναυτικό, διότι έχουν μάθει ν’ ανταπεξέρχονται στις προκλήσεις που καλούνται να φέρουν εις πέρας αλλά σίγουρα, τα γεγονότα φέρνουν αρκετές σκέψεις για κάτι που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και ήδη θυμίζει φιάσκο.

Οι Τούρκοι καταδίωξαν αεροσκάφος της Frontex πάνω από το Αιγαίο: Ανήκει στην Αεροπορία της Δανίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: