Πολεμικό Ναυτικό και Λιμενικό στρέφουν την προσοχή τους και στα πλοία «φαντάσματα» μετά το φιάσκο στην Κέα: Νέες ασκήσεις στα νησιά

File Photo: Πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε άσκηση στο Αιγαίο. Φωτογραφία Υπουργείο Άμυνας




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Μετά το δουλεμπορικό που έβγαλε στην Κέα παράνομα 193 εισερχόμενους μετανάστες, οι Ελληνικές αρχές βλέπουν ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να πολλαπλασιαστεί η μέθοδος του «σαπιοκάραβου», το επόμενο διάστημα, που οι καιρικές συνθήκες καλυτερεύουν ακόμη περισσότερο στο Ανατολικό Αιγαίο.

Και με τέτοια πλοία που αν και «καρυδότσουφλα», η Τουρκία μπορεί να τους στείλει, όπως και έκανε ακόμη και σε νησιά των Κυκλάδων. Σίγουρα δεν θα προτιμήσει την εύκολη λύση των νησιών του Αν. Αιγαίου αλλά ένα άλλο νησί στην καρδιά του Αρχιπελάγους ή ακόμη και μια νησίδα, αν θελήσει να κλιμακώσει μια τεχνητή ένταση.

Τόσο στα πληρώματα των πλωτών του Λιμενικού Σώματος όσο και στα τουλάχιστον δεκαπέντε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, που βρίσκονται ανατολικά από τα νησιά, στην οριογραμμή με την Τουρκία, τα επιτελεία έχουν συστήσει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και με σαπιοκάραβα που μπορεί να ξεκινούν από διάφορα σημεία των Τουρκικών παραλίων.

  • Η χρήση κυρίως των μικρών φουσκωτών σκαφών από το Λιμενικό και τις αμφίβιες δυνάμεις των νησιών, αλλά και τα πολύτιμα όπως έχει φανεί- διαχρονικής αξίας- Παράκτια Περιπολικά του Πολεμικού Ναυτικού ήταν τα κύρια μέσα αποτροπής ακριβώς πάνω στην οριογραμμή.

Ειδικά τις πρώτες ημέρες έναρξης της ασύμμετρης απειλής από την Τουρκία με όπλο τους μετανάστες, υπήρξαν πολύ θερμά τετ α τετ ανάμεσα στις Ελληνικές αρχές και την Τουρκική ακτοφυλακή όπου έπαιξε και συνεχίζει να διαδραματίζει έναν ρόλο ένστολου διακινητή.

Και από την στιγμή που δεν κατάφερε η Τουρκία να διοχετεύσει στα νησιά χιλιάδες μεταναστών που είχαν συσσωρευτεί στα παράλια, μόλις ευνοηθούν οι συνθήκες και λόγω Κορονοϊού, κανείς δεν αποκλείει ότι οι transit μετακινήσεις θα ξεκινήσουν με ιστιοφόρα, εμπορικά μικρά σαπιοκάραβα σαν εκείνο που βυθίστηκε στην Τζια.

Πάντως για το γεγονός πως ένα τέτοιο δουλεμπορικό κατάφερε να φτάσει έως την Κέα, δηλαδή λιγότερα από 17 ναυτικά μίλια των νοτιοανατολικών ακτών της Αττικής και μάλιστα με τόσες μονάδες να επιτηρούν, η δυσαρέσκεια δεν έχει κρυφτεί στις φυσικές ηγεσίες.

Το «όχι θριαμβολογίες» στην ΑΣΔΕΝ μεταφράζεται με ασκήσεις διαρκείας…

Την ώρα πάντως που η Άγκυρα απέσυρε τους μετανάστες από τον Έβρο και φαίνεται ότι αναγκάστηκε να το κάνει και στα παράλια, απέναντι από τα Ελληνικά νησιά, στην Ελληνική ηγεσία πιστώνεται ότι διατηρεί χαμηλά τον πήχη σε επίπεδο θριαμβολογίας και ιδιαίτερα ψηλά σ’ επιχειρησιακό επίπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν την 1η Μαρτίου από το ΚΥΣΕΑ, στην ΑΣΔΕΝ συνεχίζουν να εφαρμόζονται κανονικά, παρά την μηδενική παρουσία λεμβών με μετανάστες που προωθούν οι γείτονες προς τα Ελληνικά νησιά.

Τα πλωτά μέσα των αμφίβιων δυνάμεων συνεχίζουν να βρίσκονται εν πλω σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, όπως και οι πτήσεις επιτήρησης από τα ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

  • Παράλληλα όπως σημειώνουν ανώτατες πηγές, ένα από τα αποτρεπτικά μέτρα που εφαρμόστηκαν ήταν αυτό των ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών φορητού οπλισμού. Η εντολή από την ΑΣΔΕΝ είναι πως αυτές οι ασκήσεις θα συνεχιστούν από τους κατά τόπους σχηματισμούς με την έκδοση ναυτικών οδηγιών και την ενημέρωση όλων όσων πρόκειται να πλεύσουν ανατολικά των νησιών του Αιγαίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι η απόφαση αυτή για ασκήσεις στην περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ είχε ξεκινήσει αμέσως μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ και αφορούσε όλο το εύρος του Αρχιπελάγους, από τη Σαμοθράκη έως τη Στρογγύλη στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Πάντως και από τα μικρότερα νησιά με τις συνήθως ολιγάριθμες φρουρές, οι πληροφορίες είναι ότι παραμένουν τα αυξημένα μέτρα και ο αριθμός των ενισχύσεων που είχε φτάσει σε αυτά για την πλήρη επάνδρωσή τους, μετά το ξέσπασμα της ασύμμετρης απειλής.

Αγκυροβολημένα εκτός ναυστάθμων πλοία της Τουρκίας: Πληροφορίες για πληρώματα με Κορωναϊό, δεν σταματούν όμως οι προκλήσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: