Η φετινή σεζόν για τον ελληνικό τουρισμό είναι χαμένη: Κι ας ονειρεύονται κάποιοι τουρίστες με τσιπάκι…

Ηλικιωμένος άνδρας περπατά μπροστά από την Μητρόπολη. Περιστέρια τον ακολουθούν ζητώντας τροφή αφού δεν υπάρχουν περαστικοί ή τουρίστες για να τα ταΐσουν, στην άδεια -λόγω των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού- Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Απ΄όλους τους πολιτικούς αυτής της χώρας, μονάχα ο Αδωνις Γεωργιάδης θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η φετινή χρονιά δεν είναι χαμένη για τον τουρισμό.

Απλούστατα γιατί είναι ο μόνος που εκστομίζει ανερυθρίαστα όποια  τερατολογία του κατεβαίνει στο κεφάλι, χωρίς κανένα άγχος αν θα διαψευστεί την επόμενη ώρα.

Η φετινή τουριστική σεζόν λοιπόν είναι όχι χαμένη, αλλά…καραχαμένη. Το ομολόγησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος. Και ο Ρέτσος, ως καθ΄ύλην αρμόδιος και με ένα μεταπτυχιακό στον τομέα του από το Cornell, μάλλον κάτι περισσότερο γνωρίζει από τον μπουρδολόγο υπουργό.

Το τουριστικό κράχ δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Είναι παγκόσμιο. Εδώ ολόκληρη Octoberfest ματαιώθηκε. Η μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν της Γερμανίας και το μαζικότερο παγκοσμίως…λαικό πανηγύρι που συγκεντρώνει πάνω από έξι εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Αποφάσισαν προκαταβολικά την ματαίωση του οι Γερμανοί. Από σήμερα, στα τέλη Απριλίου, για τα τέλη Σεπτεμβρίου, τέσσερις μήνες αργότερα! Αλλά ο Αδωνις πιστεύει ότι το…ματσάκι γυρίζει.

Λοιπόν το ματσάκι δεν γυρίζει. Και σύμφωνα με τον Ρέτσο είναι αμφίβολο αν θα γυρίσει και το 2021. Την μεθεπόμενη χρονιά και βλέπουμε…

Η τρύπα στα τουριστικά έσοδα θα αποτελέσει ασφαλώς οξύτερο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ακριβώς γιατί μέσα από την τουριστική αποικιοποίηση των τελευταίων ετών φτάσαμε να εξαρτώμαστε υπαρξιακά από τις υπηρεσίες υποδοχής και φιλοξενίας.

Στην περίοδο της κρίσης και της δανειακής εξάρτησης ο τουρισμός μετατράπηκε στο οξυγόνο της ελληνικής οικονομίας συμβάλλοντας (άμεσα και έμμεσα) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 25% του ΑΕΠ. Για το 2020 η συμβολή του θα περιοριστεί περίπου στο 1/4 των τελευταίων ετών και αυτό θα συμβεί μόνο στο καλό σενάριο.

Υπάρχουν και άλλοι συνδεόμενοι με τον τουρισμό κλάδοι που θα καταρρεύσουν. Όπως η ακτοπλοία, οι αεροπορικές μετακινήσεις, η εστίαση και η ψυχαγωγία στα δημοφιλή θέρετρα, ακόμη και η οικοδομή σε κάποια από τα νησιά.

Ταυτόχρονα με την καθίζηση στα έσοδα θα υπάρξει και απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Από τις 450 χιλιάδες εποχικές συμβάσεις εργαζομένων στον τουρισμό, πόσες λέτε να ενεργοποιηθούν φέτος;

Η κατάσταση είναι εφιαλτική, αλλά η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να πανικοβληθεί και να επιχειρήσει να σώσει την κατάσταση με…γιουρούσια και αυτοσχεδιασμούς τύπου Αδωνι. Η ανεξέλεγκτη προσέλευση τουριστών, χωρίς διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης μέσα στο κατακαλόκαιρο μπορεί να αποδειχθεί υγειονομική βόμβα.

Οι κανόνες θα πρέπει να είναι αυστηροί και για όλους στην Ευρώπη. Πρακτικά βεβαίως είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξει ενιαία διαδικασία ταυτοποίησης. Εκτός κι αν οι τουρίστες σταματήσουν να φορούν τα βραχιολάκια του “all inclusive” και προτιμήσουν τα τσιπάκια του Μπιλ Γκέιτς…

Αστεία πράγματα που μόνο σε κάποιο διαταραγμένο μυαλό θα μπορούσαν να χωρέσουν. Αφήστε που η συζήτηση μάλλον θα παραμείνει θεωρητική. Ο Γερμανός που θα στερηθεί την μπύρα στο Μόναχο, λέτε να έρθει για το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη; Για να κάνει το κέφι του Αδωνι;…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Διεθνείς οργανισμοί σε διατεταγμένη υπηρεσία: Ο ΟΗΕ έχει αποδείξει ότι αντί για το καλό της ανθρωπότητας εργάζεται για την προώθηση της παγκοσμιοποίησης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: