Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Οι προκλήσεις της Άγκυρας στην ΑΟΖ και οι κινήσεις της Λευκωσίας σε διπλωματικό πεδίο, η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Κύπρο και διεθνώς, είναι μεταξύ άλλων, τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Καμπανάκι Κινδύνου!» και αναφέρει ότι ο ΠΟΥ προειδοποιεί κατά του εφησυχασμού και ότι σε καραντίνα τέθηκαν 11 εκ άνθρωποι στην Χαρμπίν της Κίνας, ενώ στην Κύπρο τα κρούσματα ήταν χθες 5 και ένας θάνατος. Αλλού αναφέρει πως παρατείνεται για 3 μήνες η β’ φάση του ΓεΣΥ. Η «Α» αναφέρει σε άλλο ρεπορτάζ ότι απεβίωσε ο Αλέκος Μαρκίδης, ‘ένας σπουδαίος νομικός και τολμηρός πολιτικός’.

Με τίτλο «Άταφοι στο Λονδίνο λόγω της πανδημίας» ο «Πολίτης» γράφει στο κύριό του θέμα πως 4 Κύπριοι πέθαναν στο Λονδίνο και δεν μπορούν να μεταφερθούν στην Κύπρο και μόνη λύση είναι η αποτέφρωση. Αλλού γράφει πως ελάχιστοι δεν τηρούν τα διατάγματα και ότι χθες έγιναν πέραν των 700 ελέγχων στην είσοδο της Λευκωσίας. Ο «Π» αναφέρει σε άλλο ρεπορτάζ πως έφυγε χθες ο Αλέκος Μαρκίδης σε ηλικία 77 ετών.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριό του θέμα «Διπλωματική πανδημία Άγκυρας» γράφει ότι η Τουρκία επιτέθηκε στη Γαλλία επειδή άσκησε κριτική για τις προκλήσεις της και ότι ΗΠΑ-Ρωσία στηρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Αλλού αναφέρεται σε κρυφτούλι πιστών-Αστυνομίας στην Ερήμη όπου πήγαν για να εκκλησιαστούν για την γιορτή του Αγίου Γεωργίου. Ο «Φ» σε άλλο θέμα αναφέρει ότι εστιάζει σε έρευνα για τον covid19 το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

«Επανεκκίνηση νοσοκομείων με ελλείψεις» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» αναφέροντας πως τίθενται σε λειτουργία τα εξωτερικά ιατρεία και σύντομα και τα υπόλοιπα τμήματα αλλά οι ελλείψεις σε προσωπικό κυρίως παραμένουν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ καταθέτει προτάσεις για στήριξη των αιγοτρόφων. Επίσης η «Χ» προβάλλει την επαναφορά του νομοσχεδίου για μεταφορά των πλεονασμάτων της ΑΗΚ στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ με τίτλο «Μάθετε να ζείτε με τον COVID-19» προβάλλει τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας στο ΚΥΠΕ ότι θα περάσουν μήνες για πλήρη άρση των μέτρων. Αλλού αναφέρει πως έγιναν επιπρόσθετοι έλεγχοι χθες στην Λευκωσία και ότι στη Ερήμη οι αστυνομικοί προσπάθησαν να ελέγξουν πιστούς που πήγαν να εκκλησιαστούν. Επίσης η εφημερίδα προβάλλει το θάνατο του Αλέκου Μαρκίδη.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Βάζουν τα κέρδη τους πάνω από τη δημόσια υγεία» και γράφει ότι γίνονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας ενώ αναφέρεται σε ΄διαπλεκόμενα συμφέροντα του περίγυρου του προεδρικού’. Αλλού αναφέρει ότι ‘μοναδική έγνοια των κυβερνώντων είναι η επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης’. Επίσης αναφέρει πως `θύμα` των επιλογών των κυβερνώντων είναι τα συστήματα δημόσιας υγείας.

Το «Ποντίκι» στεγάζει το κύριό του θέμα κάτω από τον τίτλο «Σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων, η προστασία συνεχίζεται» και γράφει πως σε σταδιακή άρση των μέτρων κινείται η Κυβέρνηση, με βάση όμως τους επιδημιολογικούς δείκτες. Αλλού αναφέρει ότι από τον Φεβρουάριο είχε εντοπιστεί κρούσμα στα κατεχόμενα και ότι δικαιώθηκε η Κυβέρνηση για κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Επίσης αναφορά γίνεται στον βορειοκορεάτη ηγέτη που υποβλήθηκε σε επέμβαση.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: