Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Τα χθεσινά μειωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο, και δημοσκοπήσεις που καταγράφουν τη στήριξη του κόσμου για τους επαγγελματίες υγείας, οι ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού όπως και η ανέγερση υποστατικών στα νοσοκομεία για χρήση στη μάχη κατά του COVID-19, είναι στα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου.

Γίνεται επίσης αναφορά στο πρόγραμμα στήριξης του Υπουργείου Εργασίας για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον ιό, στη λήψη πιο αυστηρών μέτρων, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ομάδες του πληθυσμού και άλλα.

H “Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πρώτη (μετά από μέρες) ανάσα» γράφει ότι έσπασε το σερί του θανάτου με μειωμένα συγκριτικά τα κρούσματα, ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι νωρίς να μιλήσουμε για οποιαδήποτε ένδειξη, «θα χρειαστούμε ακόμη μερικές ημέρες και η επόμενη βδομάδα θα είναι σημαντική». Αναφέρεται επίσης σε «black Friday» για τους Αμερικανούς με τον αριθμό θανάτων να φθάνει σχεδόν τους 1500 σε ένα 24ωρο. Αλλού αναφέρει ότι οι Καρπασίτες είναι τώρα εγκλωβισμένοι και από τον κορωνοϊό.

O “Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «Η Κύπρος χειροκροτεί τους νέους της ήρωες» αναφέρεται σε δημοσκόπηση της RetailZoom για λογαριασμό του «Π» ότι τελικά η Κύπρος απέκτησε τους δικούς της ήρωες. Για δεύτερη συνεχόμενη βδομάδα, με διπλάσια συμμετοχή αυτή τη φορά στην έρευνα, οι επαγγελματίες υγείας της Κύπρου και κυρίως το έργο τους δείχνουν να τυγχάνουν της αποδοχής του 95%. Παρ’ όλα αυτά, οι Κύπριοι δεν δείχνουν την ίδια εμπιστοσύνη στα νοσοκομεία. Προβάλλει επίσης το πρόγραμμα στήριξης του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό, το οποίο μπορεί κανείς να βρει στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.coronavirus.mlsi.gov.cy/. Αλλού αναφέρει ότι το 73% συμφωνεί με τα μέτρα.

Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Βαθιά ύφεση, συνθήκες πολέμου» και γράφει ότι δεν “μασάει” τα λόγια του ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε σχέση με την κατάσταση στην οποία οδηγείται η κυπριακή οικονομία λόγω του κορωνοϊού και παρομοιάζει την υφιστάμενη κατάσταση στην οικονομία ωσάν να επικρατούσαν συνθήκες πολέμου, τονίζοντας πως σε τέτοιες περιπτώσεις όλοι οι πόροι και οι οικονομικές δυνάμεις επιστρατεύονται και κινητοποιούνται για αντιμετώπιση των επιπτώσεων. Αλλού αναφέρεται στην «πανδημία του πλανήτη και τον ιό της προφητολαγνείας». Αναφέρει επίσης ότι η ερχόμενη βδομάδα είναι κρίσιμη για τα μέτρα που λαμβάνονται για τον κορωνοϊό.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Στην πρώτη γραμμή χωρίς τα απαραίτητα» αναφέρει ότι σε ρεπορτάζ της, ότι μίλησε απευθείας με γιατρούς και νοσηλευτές του Δημοσίου και το συμπέρασμα είναι «υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, αδιαφορία για τα δημόσια νοσοκομεία, πρακτικός παροπλισμός των νοσηλευτηρίων με περικοπές δαπανών της τάξης των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ». Αλλού αναφέρει ότι άρχισαν οι ανιχνευτικοί έλεγχοι σε Πάφο και Αραδίππου για εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού. Γράφει σε άλλο θέμα ότι δύσκολες ώρες βιώνουν μονογονιοί.

H αγγλόγλωση “Sunday Mail” υπό τον τίτλο «Αυξάνονται οι εγκαταστάσεις για τον COVID-19” αναφέρεται στην ανέγερση υποστατικών στα νοσοκομεία Λευκωσίας, Λεμεσού και Πάφου για αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Αλλού αναφέρει ότι 69% υποστηρίζει την επιβολή πιο αυστηρών μέτρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Πολίτης» ενώ χαρακτήρισαν μέτρια την ανταπόκριση του κοινού στα μέτρα. Αλλού προβάλλει έκκληση άρρωστου κοριτσιού προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λάβει τα φάρμακά της.

Η «Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σχέδιο διάσωσης» από Βρυξέλλες» γράφει ότι οι Βρυξέλλες άρχισαν να μελετούν σχέδιο Δράσης (Action Plan) για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, με απώτερο στόχο τη διατήρηση της κοινωνικής, πολιτικής και θεσμικής συνοχής της ΕΕ, κατόπιν απόφασης των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων. Αλλού αναφέρει ότι οι πολίτες ζητούν ανανέωση των μέτρων. Η «Σ» γράφει επίσης ότι στην καραντίνα μπήκε επίσης και η γεώτρηση στην ΑΟΖ.

«Η Καθημερινή της Κυριακής» με τίτλο «Αναπνευστήρες και μάσκες κρίνουν τη μάχη» γράφει ότι οι αναπνευστήρες αλλά και οι ιατρικές μάσκες αναδεικνύονται ως δύο πολύ σημαντικά όπλα άμυνας στην πανδημία του κορωνοϊού COVIC-19, εν μέσω της οποίας βρίσκεται και η Κύπρος. Το κυπριακό σύστημα υγείας διαθέτει σήμερα 120 αναπνευστήρες ενώ αναμένει άλλους 39 που θα δωρίσουν ιδιώτες, όπως έχουν ήδη συνεννοηθεί με το Υπουργείο Υγείας. Αλλού αναφέρει ότι ο κορωνοϊός λαμβάνει επίσης και πολιτική υφή. Επίσης γράφει ότι δάνειο ύψους 1 δις ευρώ παίρνει το κράτος από τις τράπεζες.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Αιμιλία Χριστοφή
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: