Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File Photo: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ
Οι εξελίξεις αναφορικά με την πορεία του κορωναϊού στην Κύπρο και ειδικότερα η πτωτική τάση των κρουσμάτων το τελευταίο διήμερο, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Δευτέρας.

«Άρχισαν να πέφτουν τα κρούσματα» τιτλοφορεί το κύριο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Αλήθεια» και γράφει ότι καλά είναι τα νέα για δεύτερη συνεχή μέρα χθες και ότι δείχνει μια προοδευτική μείωση των κρουσμάτων, κάνει αναφορά στο θάνατο 76χρονου ο οποίος αποδίδεται στο βεβαρημένο ιατρικό του ιστορικό και κάνει λόγο για κρίσιμη και καθοριστική εβδομάδα στην οποία θα διαφανεί το μέγεθος του προβλήματος σε Πάφο και Αραδίππου.  Αλλού, γράφει για σημάδια αισιοδοξίας σε Ιταλία και Ισπανία. Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρεται σε εφαρμογή στα κινητά η οποία εντοπίζει τις διαδρομές φορέα αλλά και πολιτών που έρχονται κοντά του.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Άνω κάτω και ιδιωτικά νοσηλευτήρια λόγω ιού» γράφει για διάταγμα χθες για προσωρινό κλείσιμο του Αμερικανικού Ιατρικού Κέντρου μετά από έξι κρούσματα και ότι δέκα ιδιωτικά νοσηλευτήρια διατάχθηκαν χθες να κλείσουν και έλαβαν μέτρα ώστε να λειτουργήσουν ξανά.  Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει ότι ξανά επί τάπητος τίθεται η πρόταση νόμου του Δημήτρη Συλλούρη για να μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της η Βουλή και να αποφασίζει μέσω τηλεδιάσκεψης. Αλλού, γράφει ότι με περίπου 3 στα 10 που νοσούν από τον ιό να χρειάζονται εσωτερική νοσηλεία το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ προχωρεί σε ανασχεδιασμό του πλάνου.

«Θερίζει και ιδιωτικές κλινικές» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εφημερίδας ο «Φιλελεύθερος» που γράφει ότι δέκα ιδιωτικά νοσηλευτήρια χτυπήθηκαν από τον ιό, από τα δημόσια «καθαρό» είναι μόνο το Νοσοκομείο Κυπερούντας, ενώ ανακοινώθηκε ένας ακόμα θάνατος χθες και είκοσι νέα κρούσματα. Αλλού, γράφει ότι έρημη  πόλη, όπως όλες οι περιοχές της Κύπρου ήταν χθες η Λευκωσία και ότι τέτοιες μέρες υπό κανονικές συνθήκες θα έσφυζε από ζωή και η κίνηση θα βρισκόταν στην κορύφωσή της. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα ο «Φ» γράφει ότι ξεπέρασαν τις προσδοκίες οι αιτήσεις που γίνονται στις τράπεζες από επιχειρήσεις και νοικοκυριά για συμμετοχή στο σχέδιο αναστολής αποπληρωμής δόσεων.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ρευστότητα σε μεγάλους από τράπεζες» γράφει στο κύριο της θέμα σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής τα τελευταία δύο χρόνια δόθηκαν νέα δάνεια €6,74 δισ. αλλά σχεδόν τα μισά €3,14 δισ. ευρώ πήγαν στους πολύ μεγάλους. Αλλού, γράφει ότι γέρνει προς τα κάτω ο αριθμός των κρουσμάτων αφού χθες ανακοινώθηκαν 20 νέα περιστατικά σε σύγκριση με 30 το Σάββατο. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι πρόταση για άμβλυνση προβλημάτων και ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση του κορωνοϊού ετοιμάζει το ΑΚΕΛ σε συνεργασία με οικονομολόγους.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
Λευκωσία, Κύπρος

Δεύτερη στο σύνολο το Σάββατο η Μαυραγάνη στο OPEN: Στην πρώτη θέση ήταν ο ΣΚΑΪ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal